Voorbeschouwing FC ‘s-Gravenzande – VV Ter Leede

VOORBESCHOUWING  FC ’S-GRAVENZANDE – VV TER LEEDE zaterdag 17-02-2018 14.30 uur

Scheidsrechter: P.N. van der Burg ( ’s-Gravenhage )

 

TER LEEDE NA DRIE JAAR WEER NAAR SPORTPARK JULIANA

Het is al weer bijna drieëneenhalf jaar geleden dat Ter Leede in de tweede wedstrijd van de competitie in de hoofdklasse B op Sportpark Juliana tegen de plaatselijke trots uitkwam. Het werd toen met Vincent Ammerlaan als aanvallende linksback voor de geblesseerde Pedrini 0-2 door twee treffers van Robert Steemers. In de thuiswedstrijd in januari 2015 speelden de ploegen met 2-2 gelijk en op 9 september jongstleden won Ter Leede met 1-0 door het eerste competitiedoelpunt van Ian van Otterlo voor Ter Leede. Aanstaande zaterdag zullen beide ploegen proberen hun goede positie in de tweede periode te versterken.

De ploeg van tweedejaars trainer Richard Elzinga moest na het behaalde kampioenschap in de eerste klasse B aanvankelijk wennen, sloot de eerste periode met elf punten en een twaalfde plaats af, maar kwam in november vorig jaar goed op stoom met de 2-0 overwinning op Hoek en vooral ook de 6-3 zege op Noordwijk op negen december en daarna de uitoverwinning (0-4) op RVVH. Alleen startte het net als Ter Leede in 2018 slecht met twee nederlagen achtereenvolgens tegen Achilles Veen (1-2) en het ontketende FC Rijnvogels (3-1) waarbij wel vermeld moet worden dat het al vanaf de 25e minuut met tien man verder moest wegens de rode kaart voor Pascal Broch.

Het thuisduel veertien dagen geleden tegen Nootdorp werd afgelast en daarom staat FC ’s-Gravenzande nu met twaalf punten uit zeven duels op de zesde plaats in de tweede periode en heeft het dus nog een kleine kans die te winnen. Dat geldt, weer net als Ter Leede,  ook voor de districtsbeker, want na twee ruime overwinningen op VVSB/za (1-5) en VVOR (8-1) mag het aanstaande woensdag uit tegen Alphense Boys proberen om de achtste finale te bereiken. Om in vorm te blijven oefende de FC vorige week voor de tweede keer, nu thuis  tegen Spijkenisse en na 3-1 voorsprong verloor het uiteindelijk met 3-4.

Ook nu waren het de topscorers aller tijden van de fusieclub, Yuri Westhoff en Frank Broos die tot scoren kwamen. Met Sander Koeleman zijn zij ervaren, maar nog betrekkelijk jonge spelers die al jaren voor de fusieclub uitkomen: de nummer één, de 26-jarige  centrumspits Yuri Westhoff met 51 treffers voor de FC met nu in zijn zevende seizoen al weer 10 treffers gevolgd door de 23-jarige Frank Broos met 31 goals en in zijn vijfde seizoen 9 doelpunten en als derde de 27-jarige Sander Koeleman met 25 treffers die nu in zijn zesde seizoen zesmaal het net heeft gevonden. FC ’s-Gravenzande moet wel een warme club zijn omdat er behoorlijk veel spelers de club trouw blijven, die overigens ook aardig wat ex-ADO spelers in de gelederen had en heeft. Het is verder ook leuk om te ontdekken dat de ons bekende Robin Koers na zijn jaren bij Ter Leede ook in drie volgende seizoenen voor ’s-Gravenzande (2004-2007) vijfmaal scoorde.

Nog even een diepere duik in de historie… In 1946 promoveerde SV ’s-Gravenzande ( SV of De Sport) vanuit de HVB naar de 4e klasse KNVB en het werd in 1951 kampioen in 4B, maar miste de promotie naar de 3e klasse doordat het de twee promotiewedstrijden tegen Ter Leede met 2-1 verloor. Een jaar later promoveerde het toch tegen RAS en in 1956-57 kwam het in de net ingestelde 2e (en toen hoogste) klasse van het zaterdagvoetbal terecht door in 1956 achter ARC tweede te worden. Rood-Geel en de SV draaiden goed mee, Ter Leede werd in 1957 en 1959 landskampioen en De Sport in 1961 voor Zwart Wit ’28 en Quick Boys. Dat deden ze door voor 2000 man publiek Ter Leede met 3-2 te verslaan ( bij een gelijkspel was Zwart Wit kampioen geworden). Ter Leede kwam al snel voor doordat Wim van Biezen de bal uit een vrije trap panklaar op het hoofd van Manus Molenaar legde, SV maakte gelijk en kwam voor, Manus maakte ook de 2-2, de jonge rechtsbuiten Dick van Biezen en Cees Molema scoorden bijna, rechtsback Gerrit van der Luijt werd na een botsing dizzy gewisseld en in de 89e minuut scoorde Kluin met een machtig schot de winnende treffer en was de ploeg van aanvoerder Cor Boon kampioen. Ter Leede eindigde als vierde.

Zowel Ter Leede (in 1970) als de SV (een jaar later) werden eersteklasser, maar daarna volgde ook voor de Sport een mindere periode en daalde het in ’94-’95 zelfs even af naar de 4e klasse om daarna in ’97 en ’98 via de nacompetitie weer in de 1e klasse terecht te komen en in het 4e fusiejaar (2013-2014) werd het hoofdklasser en eindigde het met 36 punten op de 9e plaats.

Na de noodzakelijke fusie in 2010 van de 74-jarige SV met het 98-jarige Rood Wit is FC ’s-Gravenzande een grote vereniging geworden van 1600 leden  met 20 senioren- en 50 jeugdelftallen én met de enige voetbalschool in het Westland. Na jaren in 1B te hebben gevoetbald kwam de ploeg na winst van de derde periode in 2013 in de hoofdklasse, degradeerde in 2015 om na het kampioenschap vorig jaar in het huidige competitiejaar met behoorlijk succes weer in de hoofdklasse te acteren.

Terug naar zaterdag. De scheidsrechter is Paul van der Burg die Ter Leede in het competitiejaar 2014-15 tweemaal leidde: op 6 september de openingswedstrijd Ter Leede – Quick Boys (0-4) en op 2 mei uit tegen Kloetinge dat tegen degradatie vocht en met 1-0 won. Zijn assistenten zijn de heren B. Aykan en B. Witsiers.

Wat wordt het zaterdag? Blijft Ter Leede bovenin meedraaien, kan FC Rijnvogels Noordwijk nog pijn doen?

We zien het met spanning tegemoet! Kom Ter Leede aanmoedigen, de supportersbus rijdt, er is nog plek!