Voorbeschouwing GOES – Ter Leede

VOORBESCHOUWING GOES – TER LEEDE zaterdag 22-02-2020 om 14.30 uur

Scheidsrechter: W. H. Kuijntjes (Brakel)

 

TER LEEDE VOOR INHAALWEDSTRIJD NAAR SPORTPARK HET SCHENGE

 De laatste competitiewedstrijd voor de winterstop zou Ter Leede naar het Zeeuwse Goes brengen, maar dat feest ging niet door en de wedstrijd wordt op de “vrije” datum 22 februari ingehaald. Voorheen was het vlakbij gelegen Kloetinge regelmatig onze tegenstander en nu is het de voetbalvereniging met het mooie acroniem Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk en wel tegen hun zondagteam dat dit jaar op verzoek van de KNVB voor het eerst uitkomt in de zaterdagderdedivisie. De club heeft ook een zaterdagtak, tweedejaars die gepromoveerd is naar de derde klasse, dat is de reden dat de wedstrijden op zaterdagavond 18.00 uur verspeeld worden, ze zijn nu vrij en daarom kan Ter Leede er nu gelukkig op de gewone tijd terecht.

 Na een slechte competitiestart met bijvoorbeeld maar vier punten uit de eerste acht wedstrijden is GOES punten gaan verzamelen. Leverden de eerste elf wedstrijden slechts zeven punten op, de volgende negen behaalde het team er maar liefst twintig en is het gestegen naar de twaalfde plek met drie punten boven Ter Leede en een veel beter doelsaldo. En als je de stand in de tweede periode bekijkt, lijkt het helemaal de wereld op zijn kop: lijstaanvoerder Sparta Nijkerk staat met één uit vier onderaan, GOES met elf uit vijf bovenaan! En daar zitten knappe thuisoverwinningen bij op HSV Hoek (2-0) en vorige week DVS ’33 Ermelo (3-1). Het wordt voor Ter Leede dus een zware klus om met de punten naar Sassenheim terug te keren!

Die slechte competitiestart van GOES was ook de reden dat trainer Ruud Pennings vertrok en in november werd opgevolgd door Daan Eikenhout die overkwam van Terneuzen. Als interim-trainer, want hij heeft niet de juiste papieren en de KNVB buigt zich nog over deze kwestie Hij verloor nog wel van FC Lisse, maar daarna ging het met hem alleen maar crescendo. Bekende trainers die hem vooraf gingen zijn overigens Gérard de Nooyer  (van 2010-2014)en Jan Poortvliet die GOES één jaar leidde.

Een niet onbelangrijk aandeel in de punten heeft ook de oorspronkelijk van Walcheren overgekomen Steve Schalkwijk. Deze 27-jarige aanvaller voert met 18 treffers dan ook met Rik Impens van HOEK de topscorerslijst van de Derde divisie aan en hij neemt dus het overgrote gedeelte van de 28 treffers van GOES voor zijn rekening. Daniël Wissel volgt hem met 8 goals. Ook de komst van middenvelder Nazario de Fretes van jong NAC heeft GOES goed gedaan.

We maken eerst even kennis met de voor ons onbekende vereniging. Goes is de oudste club van Zeeland, ze werd al in 1895 onder de naam “Zeelandia” opgericht. Die werd echter al snel veranderd in “GVV” dat voor ‘Goese Voetbal Vereniging’ stond. Na de Eerste Wereldoorlog ging het economisch slecht met de club en moest de terreinknecht elke week langs de deuren om geld op te halen voor een wedstrijdbal. Uiteindelijk werd de huidige clubnaam (VV GOES) aangenomen, een acroniem van “Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk”.

De zondagtak kwam van 1936 tot 1973 38 seizoenen uit op het tweede amateurniveau, de 2e klasse zondag, zakte een aantal jaren weer naar de derde klasse, veroverde in 2012 in de nacompetitie het hoofdklasserschap, degradeerde na twee jaar en kwam na een tweede plaats weer in de hoofdklasse en meteen daarna via de nacompetitie in de Derde divisie en leverde het afgelopen competitiejaar na een vierde plek met FC Lienden de strijd om een plek in de Tweede divisie. Dat redde het net niet, maar het is nu samen met HSV Hoek wel de hoogst spelende club van de provincie Zeeland.

In de KNVB-beker overleefde GOES twee ronden, het versloeg eerst Huizen met 2-3, daarna Silvolde met dezelfde cijfers, maar 29 oktober was het bezoekende Cambuur Leeuwarden te sterk en won het met 0-5 op het Sportpark  Het Schenge.

Na afloop van de vorige competitie vertrok een vijftal spelers en kwamen er vijf voor terug. Doelman Lorenzo Hoekema van Krabbendijke, verdediger Jelle Klap van HSV Hoek, middenvelder Miquel Crucq van Vlissingen en de aanvallers Sylvio Hage van Ierseke en Sjoerd Verhulst van Oostkapelle.

Ter Leede, dat vorige week zelf thuis gelijkspeelde tegen FC Lisse staat aanstaande zaterdag dus voor de pittige taak om de zegereeks van GOES te onderbreken. Als Ter Leede wint gaat het in de 1e periode over Excelsior ’31 heen en op doelsaldo ook over Ajax naar de negende plek. Daar heb je nu niets meer aan, belangrijker is dat je dan de nodige punten behaalt om weg te blijven van de onderste vier plekken.

Scheidsrechter is Willem Kuijntjes uit Brakel. Hij leidde veertien dagen geleden VVSB – Ter Leede (3-4) en vorig jaar de openingswedstrijd op één september van Ter Leede uit bij De Jodan Boys (0-3) en de kampioenswedstrijd tegen FC ’s-Gravenzande (2-0).  Hij wordt bijgestaan door Marc Fieret.

Supporters van Ter Leede, de bus rijdt, u kunt nog mee, dus spring erop en kom Ter Leede in het Zeeuwse aanmoedigen, ze hebben het nodig!

 

Wij wensen ieder een sportieve middag toe!