Voorbeschouwing GOES – Ter Leede

VOORBESCHOUWING GOES  – TER LEEDE zaterdag 14-12-2019 18.00 uur

Scheidsrechter: W.H. Kuijntjes (Brakel)

 

TER LEEDE IN AVONDWEDSTRIJD NAAR SPORTPARK HET SCHENGE

 De laatste competitiewedstrijd voor de winterstop brengt Ter Leede naar het Zeeuwse Goes. Voorheen was het vlakbij gelegen Kloetinge regelmatig onze tegenstander en nu is het de voetbalvereniging met het mooie acroniem Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk en wel tegen hun zondagteam dat dit jaar op verzoek van de KNVB voor het eerst uitkomt in de zaterdagderdedivisie. De club heeft ook een zaterdagtak, tweedejaars die gepromoveerd is naar de derde klasse en dat kan mede een reden zijn dat de wedstrijden op zaterdagavond 18.00 uur verspeeld worden.

Na een slechte competitiestart met bijvoorbeeld maar vier punten uit de eerste acht wedstrijden is GOES punten gaan verzamelen en de laatste drie competitie wedstrijden, veertien dagen terug thuis tegen VVOG en daarvoor uit tegen Harkemase Boys en VVSB werden gewonnen en leverden dus meer punten op dan de voorgaande elf matches en GOES steeg met zestien punten, even veel als VVSB, naar de veertiende plek. Ter Leede zij dus gewaarschuwd!

Die slechte competitiestart was ook de reden dat trainer Ruud Pennings vertrok bij GOES en in november werd opgevolgd door Daan Eikenhout die overkwam van Terneuzen. Als interim-trainer, want hij heeft niet de juiste papieren. Hij verloor nog wel van FC Lisse, maar daarna ging het toch veel beter. Bekende trainers die hem vooraf gingen zijn overigens Gérard de Nooyer  (van 2010-2014)en Jan Poortvliet die GOES één jaar leidde.

Een niet onbelangrijk aandeel in de punten heeft ook de oorspronkelijk van Walcheren overgekomen Steve Schalkwijk. Deze 27-jarige aanvaller voert met elf treffers dan ook de topscorerslijst van de Derde divisie aan, scoorde tegen VVOG tweemaal, tegen Harkemase Boys en hij neemt dus het overgrote gedeelte van de zeventien treffers van GOES voor zijn rekening. Daniël Wissel volgt hem met vier treffers.

We maken eerst even kennis met de voor ons onbekende vereniging. Goes is de oudste club van Zeeland, ze werd al in 1895 onder de naam “Zeelandia” opgericht. Die werd echter al snel veranderd in “GVV” dat voor ‘Goese Voetbal Vereniging’ stond. Na de Eerste Wereldoorlog ging het economisch slecht met de club en moest de terreinknecht elke week langs de deuren om geld op te halen voor een wedstrijdbal. Uiteindelijk werd de huidige clubnaam (VV GOES) aangenomen, een acroniem van “Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk”.

De zondagtak kwam van 1936 tot 1973 38 seizoenen uit op het tweede amateurniveau, de 2e klasse zondag, zakte een aantal jaren weer naar de derde klasse, veroverde in 2012 in de nacompetitie het hoofdklasserschap, degradeerde na twee jaar en kwam na een tweede plaats weer in de hoofdklasse en meteen daarna via de nacompetitie in de derde divisie en leverde het afgelopen competitiejaar na een vierde plek met FC Lienden de strijd om een plek in de Tweede divisie. Dat redde het net niet, maar het is nu samen met HSV Hoek wel de hoogst spelende club van de provincie Zeeland.

In de KNVB-beker overleefde GOES twee ronden, het versloeg eerst Huizen met 2-3, daarna Silvolde met dezelfde cijfers, maar 29 oktober was het bezoekende Cambuur Leeuwarden te sterk en won het met 0-5 op het Sportpark  Het Schenge.

Na afloop van de vorige competitie vertrok een vijftal spelers en kwamen er vijf voor terug. Doelman Lorenzo Hoekema van Krabbendijke, verdediger Jelle Klap van HSV Hoek, middenvelder Miquel Crucq van Vlissingen en de aanvallers Sylvio Hage van Ierseke en Sjoerd Verhulst van Oostkapelle.

Ter Leede, dat zelf thuis met 4-3 nipt won van VVOG staat aanstaande zaterdag dus voor de pittige taak om de zegereeks van GOES te onderbreken. Het kan door te winnen of gelijk te spelen GOES op afstand houden, maar dat zal niet meevallen.

Scheidsrechter is Willem Kuijntjes uit Brakel. Hij leidde vorig jaar de openingswedstrijd op één september van Ter Leede uit bij De Jodan Boys (0-3). Hij wordt bijgestaan door B.A.C. Smets en M. Fieret.

Wij wensen ieder een sportieve avond toe!