Voorbeschouwing Harkemase Boys – Ter Leede

VOORBESCHOUWING HARKEMASE BOYS – TER LEEDE

Zaterdag 4 februari 2023 14.30 uur

Scheidsrechter Gerbert Stegeman (Rijssen)

TER LEEDE VOOR DE TWEEDE MAAL NAAR SPORTPARK DE BOSK

Als we tenminste de oefenwedstrijd in 2008-2009 buiten beschouwing laten. De vorige uitwedstrijd was 23 april jl. toen een door het plotselinge overlijden van Jan Keuning aangeslagen ploeg met 5-1 verloor van Harkemase Boys. Maar ook de thuiswedstrijden in september 2019 en oktober 2021 leverden een 0-2 en 0-1 verlies op, zodat het team van trainer Oosterlee zaterdag moet gaan proberen de eerste punten ooit tegen de Harrekieten te gaan behalen.

Dat zal niet meevallen want sinds de komst van de nieuwe trainer Jan de Jonge op 6 november is de Friese ploeg wat beter gaan presteren. Eindigde het in de eerste periode onder de nog maar net aangestelde trainer Wim Bakering met twaalf punten op de vijftiende plaats met een negatief doelsaldo, in de acht daaropvolgende wedstrijden onder de nieuwe trainer veroverde het team dertien punten en neemt het nu in de tweede periode de zesde plek in. In totaal hebben ze 24 punten, evenveel als Ter Leede, maar door het betere doelsaldo staan zij één plek hoger, op de twaalfde positie.

Na een sterke serie met drie overwinningen op VVOG , ASWH (beide 0-2), en DOVO (maar liefst 4-0!) verloor Harkemase Boys vorige week uit van ACV met 2-1. Opvallend was dat centrale verdediger Iloba Achuna net als in de thuiswedstrijd tegen de Assenaren op drie september (nu direct) rood kreeg en dat de uitslagen identiek waren. Tegen Ter Leede zal hij evenals onze centrale verdediger Ziad Oulad-Haj M’hand dus niet van de partij zijn.

Topscorer van het team is rechtsbuiten Jhurrey Margaritha (in 2020 overgekomen van Jong Groningen) met acht treffers, waaronder ook de enige treffer op 10 september op de Roodemolen tegen Ter Leede, gevolgd door de bekende centrumspits Berwout Beimers met vijf goals, aanvallende middenvelder Thomas Prinsen met vier en daarna drie spelers met drie treffers: Milan de Koe (centrale verdediger), rechtsbuiten Jan Slort en middenvelder Joris Adams.

Nog even wat informatie over deze Friese voetbalvereniging.

Harkemase Boys is een tot nu toe een stabiele club in de Derde Divisie waarin het vanaf 2016 uitkomt. In de afgebroken competitie van 2019-2020 stond het na 22 wedstrijden met 42 punten derde achter ODIN ’59 (47 punten) en leider Sparta Nijkerk met 52 wedstrijdpunten. “Promotie is geen eis, maar wel een doel,” verwoordt trainer Bosma de aspiraties van deze Friese club. Wat dat betreft was het afgelopen competitiejaar geen succes met de twaalfde plek met 42 punten, één lager dan Ter Leede.

We gaan nog iets verder terug naar het prille begin. Harkemase Boys werd in 1946 opgericht en ging spelen op land, gehuurd van Jacob Buma. De naam van de vereniging en ook van het in de 19e eeuw ontstane heidedorp Harkema komt van ene Buwe Harkema die al in 1242 het Bouwekleaster stichtte. Een groep voetballers kreeg eerst de naam SSS (Sport Staalt Spieren) en na de Tweede Wereldoorlog werd dan de huidige vereniging opgericht en ging op zaterdag spelen.

Harkemase Boys komt al vanaf 1998 uit in de hoofdklasse C, verbleef daar tien jaar in, degradeerde in 2007, kwam meteen weer terug en ging door naar de Topklasse, maar werd in 2012 via de nacompetitie weer teruggewezen naar de hoofdklasse, werd opnieuw kampioen en kwam vanaf 2016 uit in de Derde Divisie.

In de hoofklasserperiode kende de kampioen van C de strijd om het algemeen zaterdagkampioenschap met in 2003 wedstrijden tegen WHC (Wezep), SV Huizen en ook de met 1-3 verloren partij tegen Quick Boys die in een vechtpartij eindigde. In 2008 bracht topscorer Martijn Barto (ex-Heereveen en –RKC) met 24 treffers de kampioen van 1E terug in de hoofdklasse en daarna brak de tijd aan dat de ploeg in de Topklasse en daarna in de Derde Divisie acteerde.

Ook in de KNVB-beker deed Harkemase Boys van zich spreken: in 2012-2013 versloeg het achtereenvolgens de amateurs van NEC, daarna werd Willem II in de verlenging verslagen waarna het sprookje in de derde ronde eindigde in en tegen Heerenveen dat met 6-1 te sterk was. Dit competitiejaar wist Harkemase Boys in de KNVB-beker wel Scheveningen uit te schakelen, maar verloor het in oktober met 1-5 van Volendam FC.

 

Terug naar deze competitiewedstrijd. Hij wordt geleid door scheidsrechter Gerbert Stegeman uit Rijssen. Zijn assistenten zijn Nick Groenbroek en Lars Faber.

Op Sportpark de Bosk de strijd tussen de nummers twaalf en dertien.

Wie trekt er aan het langste eind?

We gaan het zien.