Voorbeschouwing Harkemase Boys – Ter Leede

V0ORBESCHOUWING HARKEMASE BOYS – TER LEEDE

Zaterdag 23 april 2022 14.30 uur

 

TER LEEDE NAAR SPORTPARK DE BOSK

Op de Roodemolen speelde Ter Leede op 30 oktober 2021 een aardige wedstrijd tegen de Friezen, scoorde zelf niet, maar verloor door een ongelukkig doelpunt met 0-1. Na dit verlies brak voor Roodgeel wel een goede periode aan, voor en na de coronaperiode

en steeg het geleidelijk naar een vijfde plaats in begin maart en eindigde met negentien punten in de tweede periode op een mooie vijfde plek. Maar hierna begon het afglijden en in de derde periode staat Ter Leede met nul uit drie op de laatste plaats!

Die achttiende plek nam onze tegenstander Harkemase Boys ook in de tweede periode in. In de elf wedstrijden behaalde het slechts vijf punten door vijf gelijke spelen en zes nederlagen. En dan te bedenken dat de eerste periode met 21 uit 12 heel goed liep en een vijfde plaats opleverde.

Door die slechte reeks zakte de ploeg fors en het was voor het bestuur de aanleiding om op 6 april trainer Jan Piet Bosma op non-actief te zetten. Onder assistent Willem van Kammen die nu de honneurs waarneemt bracht de derde periode een verbetering met zich mee met nu uit drie wedstrijden net zoveel punten als in de gehele tweede periode: thuis een overwinning op DOVO (1-0) en uit twee gelijke spelen tegen Ajax (1-1) en op paasmaandag 3-3 tegen Goes. “Geen gemakkelijke beslissing”, vond voorzitter Sippe Heeringa, “maar wel een noodzakelijke.”

En dan nu de wedstrijd tegen Ter Leede. De Harrekieten weten heel goed wat scoren is, want ze hebben er al 46 gemaakt, dat zijn er 13 meer dan Ter Leede. Topscorer is centrumspits Kian Visser met dertien, gevolgd door rechtsbuiten Arnoud Bentum en aanvallende middenvelder Henny Bouius met zes en spits Berwout Beimers met vier en buitenspeler Jhurrey Margaritha met drie treffers. De verdediging die tegen Ter Leede de nul wist te houden is in totaal 47 maal gepasseerd.

De huidige positie is onbevredigend voor de Friezen, want Harkemase Boys is een van de betere clubs van de Derde Divisie waarin het nu al vanaf 2016 uitkomt. In de afgebroken competitie van 2019-2020 stond het na 22 wedstrijden met 42 punten derde achter ODIN ’59 (47 punten) en leider Sparta Nijkerk met 52 wedstrijdpunten. “Promotie is geen eis, maar wel een doel,” verwoordde trainer Bosma de aspiraties van de Friese club. En daarom is het aardig om even een duik te maken in de historie van de club.

Ze komt al vanaf 1998 uit in de hoofdklasse C verbleef daar tien jaar in, degradeerde in 2007, kwam meteen weer terug en ging door naar de Topklasse, maar werd in 2012 via de nacompetitie weer teruggewezen naar de hoofdklasse, werd opnieuw kampioen en kwam vanaf 2016 uit in de Derde Divisie.

We gaan nog iets verder terug naar het prille begin. Harkemase Boys werd in 1946 opgericht en ging spelen op land, gehuurd van Jacob Buma. De naam van de vereniging en ook van het in de 19e eeuw ontstane heidedorp Harkema komt van ene Buwe Harkema die al in 1242 het Bouwekleaster stichtte. Een groep voetballers kreeg eerst de naam SSS (Sport Staalt Spieren) en na de Tweede Wereldoorlog werd dan de huidige vereniging opgericht en die op zaterdag ging spelen.

In de hoofklasseperiode kende de kampioen van C de strijd om het algemeen zaterdagkampioenschap met in 2003 wedstrijden tegen WHC (Wezep), SV Huizen en ook de met 1-3 verloren partij tegen Quick Boys die in een vechtpartij eindigde. In 2008 bracht topscorer Martijn Barto (ex-Heereveen en –RKC) met 24 treffers de kampioen van 1E terug in de hoofdklasse en daarna brak de tijd aan dat de ploeg in de Topklasse en daarna in de Derde Divisie acteerde.

Ook in de KNVB-beker deed Harkemase Boys van zich spreken: in 2012-2013 versloeg het achtereenvolgens de amateurs van NEC, daarna werd Willem II in de verlenging verslagen waarna het sprookje in de derde ronde eindigde in en tegen Heerenveen dat met 6-1 te sterk was.

Terug naar het heden. Ter Leede kent de noodzaak om met een positief resultaat een einde aan de negatieve reeks te maken, Harkemase Boys zal door een overwinning Roodgeel op de ranglijst op doelsaldo willen passeren. De belangen zijn groot.

De wedstrijd wordt geleid door J.I.R. (Jules) Nelissen. Hij wordt bijgestaan door G. Malki en G. Nusselder.

 

Wij wensen u een sportieve middag toe.