Voorbeschouwing Noordwijk 1 – Ter Leede 1

VOORBESCHOUWING NOORDWIJK 1 – TER LEEDE 1 zaterdag 10-03-2018 14.30 uur

Scheidsrechter J. Sanders (Doetinchem)

 

RUNNER UP TER LEEDE IN DERBY TEGEN KOPLOPER NOORDWIJK

Het kan weer spannend worden op Sportpark de Duinwetering: de fiere koploper Noordwijk ontvangt in streekgenoot Ter Leede de nummer twee en op dit moment eigenlijk de enige belager van de Duinkanters, want nummer drie SteDoCo staat al op tien punten. Bij thuiswinst wordt de voorsprong op Ter Leede met negen punten onoverbrugbaar en ook met een gelijkspel blijft er een veilige marge van zes punten. De conclusie is derhalve eenvoudig: alleen als Ter Leede de eerste wedstrijd van de derde periode wint keert de spanning in de hoofdklasse A terug.

Noordwijk heeft na de winterstop de decemberdip weer glansrijk overwonnen. Na de twee nederlagen tegen Hoek thuis ( 2-3) op 2 december en een week later tegen FC ’s-Gravenzande (3-6) startte het in 2018 met een daverende 1-8 tegen Rijsoord en na de 0-0 thuis tegen SteDoCo won het driemaal achtereen met overtuigende cijfers: in de wedstrijden tegen Swift (0-4), FC Rijnvogels (4-1) en AFC (2-4) scoorde het team van Kees Zethof steeds vier doelpunten en daardoor eindigde het ook in de tweede periode als eerste met evenveel punten als Ter Leede, maar met een veel beter doelsaldo (+21 om +7). Ter Leede nam als tweede de periodetitel over.

Dat doelsaldo is ook over deze lopende competitie indrukwekkend: Noordwijk scoorde in vijftien winstpartijen, twee gelijke spelen en drie verliespartijen als 64 keer en kreeg slechts 23 treffers tegen, een saldo van +41 dus. Tweedejaars Tjeerd Westdijk scoorde al 21 maal, vijfdejaars Emiel Wendt al elfmaal, Martijn le Congé 8 keer en Denzel James vijfmaal. Tegen de Rijnvogels was ook Jim van der Krogt, die we een week eerder tegen Ter Leede 2 al zagen excelleren, met twee treffers aardig op schot. Net als Ruperto Dorothea, Jeroen Borsboom, Diederick Hoogerwaard en Sander Bosma heeft hij aangegeven volgend jaar bij een nieuwe club te willen beginnen.

De uiterst positieve cijfers geven het al aan: dit jaar moet promotie opleveren, driemaal is scheepsrecht: in 2016 werd Noordwijk tweede achter Quick Boys, vorig jaar derde achter Spijkenisse en Ter Leede en in de nacompetitie ging het steeds mis, in 2016 op doelsaldo tegen ASWH en vorig jaar tegen DOVO. Dus nu het zekere voor het onzekere nemen, kampioen worden en dan moet er zaterdag met Ter Leede worden afgerekend en dat gaat dan gebeuren in de veertigste onderlinge wedstrijd.

De cijfers spreken in het voordeel van Noordwijk. In 39 wedstrijden sinds 1970 behaalde Noordwijk 63 punten tegen Ter Leede 42 punten en ook het doelsaldo is met 71 om 56 doelpunten voor Noordwijk positief. Alleen in de zeven recente ontmoetingen in de hoofdklasse na onze gelijktijdige degradatie uit de Topklasse houden de ploegen elkaar qua punten in evenwicht, tien punten, beide driemaal winst en één gelijkspel. Op doelsaldo 16 om 9 is Noordwijk weer wel beter en dat komt door de twee ruime winstpartijen (0-2 en 5-0) van Noordwijk in het competitiejaar 2015-2016. Het jaar daarvoor won Ter Leede tweemaal.

Het scherpst voor de geest staan natuurlijk de laatste twee wedstrijden, vooral omdat Ter Leede zich in ogenschijnlijk geslagen positie terugvocht. Op 23 september 2017  wist Ter Leede na een 0-2 achterstand door Niels van Veen en Jeffrey Bok weer gelijk te komen en ook na een tweede voorsprong voor Noordwijk uit een corner kon Jeffrey door een strafschop te benutten een 3-3 gelijkspel afdwingen.

Ook de 2-3 in de eveneens 21e ontmoeting van vorig jaar staat nog scherp op het netvlies: een aanvankelijk oppermachtig Noordwijk verzuimde het karwei af te maken en in de tweede helft wist een ontketend Ter Leede de 2-1 achterstand om te buigen naar een 2-3 voorsprong  en vooral het derde doelpunt was opmerkelijk: de assist van Siali stelde invaller Melvin van Stijn in staat om de winnende te maken.

En dan nu aanstaande zaterdag. Twee ploegen die in een echte derby hun belangen verdedigen. Noordwijk is de thuisfavoriet, scoort het gemakkelijkst, maar Ter Leede heeft aangetoond dat het zich niet graag gewonnen geeft en kan terugvechten. Het gaat om het spel, maar vooral ook om de knikkers. We zullen zien!De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Jeroen Sanders uit Doetinchem. Hij heeft ons niet vaak gefloten, maar de wedstrijd op 6 mei 2017 tegen Argon uit, ja die vergeten we niet snel…. Hopelijk loopt het nu beter af. Sanders wordt bijgestaan door de heren Y.M.G. Rodenburg en M.A. Bronts.

Wij wensen iedereen een sportieve en spannende wedstrijd toe! Kom naar de Duinwetering!