Voorbeschouwing ODIN ’59 – Ter Leede

VOORBESCHOUWING ODIN ’59 – TER LEEDE

Zaterdag 6 november 2021 14.30 uur

Scheidsrechter: Wouter Wiersma (Drachten)

TER LEEDE NAAR ONS DOEL IS NUTTIG ’59 IN HEEMSKERK

Ter Leede begint zaterdag aan een reeks wedstrijden tegen ploegen die alle proberen weg te blijven of te komen van de onderste plaatsen en streven naar de positie van een stevige middenmoter. De eerste tegenstander is Odin ’59, dan volgen DOVO Veenendaal, HSV Hoek, SteDoCo en Barendrecht. Het hoeft geen betoog dat het belangrijke weken worden en ook dat er kansen liggen, maar ook dreigt het gevaar punten te “schenken” aan directe concurrenten.

In tegenstelling tot vorige competitiejaren draait ODIN ’59 dit jaar stroef met uit eenmaal winst tegen HSV Hoek (0-2) en vier nederlagen tegen achtereenvolgens Sparta Nijkerk (2-0), Ajax afc (1-0), Harkemase Boys (4-0) en vorige week een ruim 5-0 verlies van Barendrecht. De thuiswedstrijden kenden een goed begin met twee gelijke spelen (2-2 tegen VVOG en 0-0 tegen Lisse FC) en een mooie 4-1 winst op DOVO, maar de laatste twee partijen op sportpark Assumburg werden verloren van DVS ’33 Ermelo (1-4) en SteDoCo (1-2). Dat levert het team van tweedejaars trainer Alex Geernaert (in 2020 nog kampioen met zondagtweedeklasser Assendelft) bij elkaar acht punten op met een doelsaldo van min elf.

Dat kan beter. En wat is een mooiere gelegenheid om thuis weer eens drie punten te pakken dan tegen het Sassenheimse Ter Leede! Vorige week vroeg oud-voorzitter Jaap Wijntjes me nog om de laatste uitwedstrijd tegen ODIN ’59 maar niet te noemen. Dat gaan we niet doen, struisvogelpolitiek!

Toen ik op 18 januari 2020 aan het eind van de wedstrijd stond te kijken viel me in dat de naam van de thuisclub Ons Doel Is Negen was geworden. Dat is net niet gelukt, maar de Heemskerkers, die Ter Leede al eerder pijn hadden gedaan, daarover later, bezorgden ons toen wel de zwaarste nederlaag sinds het oprichtingsjaar.

ODIN was in dat afgebroken competitiejaar 2019/20 trouwens sterk bezig. Na 22 wedstrijden eindigde het met 47 punten als tweede achter Sparta Nijkerk. Nu gaat het veel minder. Oorzaak? Topscorers en dragende spelers als Eelke de Graaf, Milo Cremers, Jim Hulleman Jim Halman, Nicky Eekhout  (beiden nu VVSB) zijn gestopt, weg of (nog?) geblesseerd zoals Tom de Vries. Van de nieuwe spelers is linksbuiten Joey Kooge (RKVV DEM) met drie treffers momenteel de topscorer. Verder zijn onder anderen rechtsback Kelvin Oxfoort, middenvelders Michael Lanting (ex-Go Ahead Kampen) en Sam Aarts (ex-Katwijk), centrale verdedigers Kick Groot (van sc Telstar) en Sem van Amersfoort (RKVV DEM) gekomen. Als het team op elkaar ingespeeld is hopen ze punten te gaan pakken.

We nemen nog even een duik in de geschiedenis van deze vereniging. ODIN werd opgericht op 17 december 1959, koos de clubkleuren geel-blauw en ging spelen op sportpark Assumburg naast het gelijknamige Slot. In 2009-2010 debuteerden De Gele Leeuwen na acht jaar in de eerste klasse A in de hoofdklasse A , verbleven daar zes jaar in om na het kampioenschap in 2016 te promoveren naar de Derde Divisie waarin het nu voor het vijfde jaar uitkomt en in de afgelopen competitiejaren eindigde op respectievelijk de 15e, 8e, 9e, 2e en 11e  plek. Vanaf oktober 2017 gebeurde dat onder het voorzitterschap van Jacinta Lieuwes.

In de competitiejaren 2010-2013 speelden ODIN ’59 en Ter Leede in de hoofdklasse A zesmaal tegen elkaar, waarvan Ter Leede driemaal wist te winnen, tweemaal gelijkspeelde en een keer verloor.

Hierna komen de ploegen elkaar drie jaar lang niet tegen: na de terugkeer van Ter Leede uit de Topklasse komt het twee jaar uit in de hoofdklasse B en juist in die jaren wordt ODIN voor Huizen en DOVO kampioen van de hoofdklasse A, in 2016, na het jaar daarvoor al als tweede te zijn geëindigd. In de Derde Divisie eindigt ODIN vervolgens als 15e en is dus veroordeeld tot de nacompetitie en daarin komt het Ter Leede weer tegen, dat moet proberen de teleurstelling van het verlies bij Argon weg te spelen, u kent het verhaal…

Nadat Ter Leede door de 3-0 winst op dinsdagavond tegen Staphorst toch door is, neemt het het 27 mei op een snikhete Roodemolen op tegen ODIN ‘’59, komt door Nigel Hardenberg  met 0-1 achter en weet in een goede tweede helft gelijk te komen door een treffer van Mark de Kruijs. Winst zit erin, maar dat gebeurt niet. Dan maar uit in Heemskerk! Maar ook dat mislukt onder meer omdat een supergemotiveerde Eelke de Graaf, terug van een langdurige schorsing, zich heeft voorgenomen om ODIN een mooi afscheidscadeau te bezorgen. Na een ongelukkige handsbal van Renee Troost wijst arbiter Koekoek naar de stip en komt Ter Leede achter, daarna weer op gelijke hoogte door Vincent Ammerlaan, zijn laatste wedstrijd, als afmaker van een inzet van Marc de Kruijs, maar in de tweede helft is ODIN ’59 de fittere ploeg en loopt uit naar 3-1 en “redt de meubelen”, het blijft in de Derde Divisie.

Terug naar het heden. Zowel ODIN ’59 als Ter Leede willen na het verlies van vorige week een goed resultaat boeken. Wie heeft de meeste power, het meeste geluk of doorzettingsvermogen?

We zullen het zien.

De wedstrijd wordt geleid door Wouter Wiersma uit Drachten en dat deed hij eerder tweemaal. Op 24 november 2018 werd het uit tegen SC Feyenoord een 1-1 gelijkspel en dat werd het ook op elf januari 2020 thuis tegen SteDoCo (3-3) nadat Ter Leede in de 83e minuut nog met 0-3 achter stond! Van den Berg, Steemers en Gillissen zorgden in extremis nog voor de treffers.

Ten slotte: kom naar sportpark Assumburg om Ter Leede aan te moedigen!