Voorbeschouwing ONS Sneek – Ter Leede

VOORBESCHOUWING ONS SNEEK – TER LEEDE zaterdag 21 september 2019 15.00 uur

Scheidsrechter: Thom Winkel (Leermens, gemeente Loppersum, Gr.)

TER LEEDE NA ZES JAAR WEER NAAR SNEEK

Toen Ter Leede zich als de kampioen van de hoofdklasse A op 16 november 2013 op het Zuidersportpark meldde om daar de strijd aan te gaan met de kampioen van de hoofdklasse C, ONS BOSO SNEEK, stelde deze ploeg zich bescheiden op: Sneek verwachtte niet het in de Topklasse te redden. De uitslag werd uiteindelijk 1-1 omdat onze laatste man Frank de Groot in de extra tijd naar voren ging en de gelijkmaker wist in te koppen. Maar toen Sneek op 12 april 2014 op de Roodemolen arriveerde lagen de kaarten al heel anders: de 0-3 winst van de Friezen betekende ook meteen de definitieve degradatie van Ter Leede en ONS Sneek wist zich uiteindelijk met een tiende plek te handhaven. En ook de volgende jaren was dat het geval. Telkenmale als de ploeg leek te degraderen toonde ze karakter en zo wist ze drie jaar in de Topklasse te overleven en ook in de Derde Divisie speelde Sneek zich met een 13e, 14e en weer 13e plek steeds veilig.

Nu staat ONS na vier speelronden op de zestiende en een-na-laatste plek met één punt. Maar dat is weer zeer vertekenend, want in de tweede speelronde stond het gedwongen stil en vorige week speelde Sneek zestig minuten heel goed tegen VVOG, kwam met 0-2 voor maar hield die voorsprong niet vast en zag tot verbijstering van de Friese aanhang in de extra tijd VVOG’er Meulens ook nog eens de winnende 3-2 maken! Veel lof voor het spel, maar geen punten, dat was het bittere eindresultaat.

En dus staat tweedejaars trainer Paul Ravenau, oud-jeugdtrainer van Heerenveen, maar ook van FC Groningen, voor de opgave om thuis tegen Ter Leede de eerste overwinning in de wacht te slepen. Hij doet dat zonder de bekende 41-jarige doelman Barry Diteweg (ex-Feyenoord, -Heerenveen en ook  –ADO) die onlangs te kennen heeft gegeven de motivatie niet meer te kunnen opbrengen, maar mèt een twaalftal nieuwe spelers onder wie vijf van SC Cambuur en twee van Heerenveen. Er gingen ook spelers weg, bijvoorbeeld drie naar Harkemase Boys, onder wie Cutrick Gonzales,  wiens kunsten we veertien dagen geleden op de Roodemolen konden bewonderen en trouwens ook al in 2014, toen nog voor ONS Sneek.

Het is tijd om nog even in de historie van ONS Sneek te duiken. Daar komt-ie:

C.V.V. ONS Sneek werd opgericht op 4 april 1932 in een bovenzaaltje aan de Gedempte Pol in Sneek als de christelijke voetbalvereniging  Oranje Nassau Sneek.

Nadat het 1e Elftal de eerste jaren van het bestaan van de vereniging met name in de regionale competitie speelde, heeft het vlaggenschip van de club na de Tweede Wereldoorlog nagenoeg voortdurend op het hoogste of één na hoogste niveau in het zaterdagvoetbal geacteerd.

Aanvankelijk speelde de club op het Gemeentelijk Sportpark aan de Leeuwarderweg. Maar vanaf 1969 is het Zuidersportpark (aan de Zuid-Oostkant van de stad) de thuishaven.

Met name  de laatste 10 jaren is er hard gewerkt aan de accommodatie, resulterend in een prachtig kunstgrasveld, een ruime kantine, een tribune die plaats biedt aan ongeveer 200 toeschouwers en kleedruimtes die aan de eisen destijds voldoen. Een zeer representatief complex.

Hoogtepunten uit de geschiedenis van de club zijn de promotie naar de Eerste Klas in 1979, het kampioenschap van de Hoofdklasse C in 2006 (en daardoor deelname aan de strijd om het landskampioenschap samen met IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys), het spelen in de 3e ronde van de strijd om de Betaalde KNVB-beker op 31 oktober 2012 tegen landskampioen AFC Ajax (0-2) en op 4 mei 2013 het kampioenschap van de Hoofdklasse C en promotie naar de Topklasse.

In 2017-2018 werd Witte Lakenvelder de hoofdsponsor van Oranje Nassau Sneek en derhalve verdween BOSO uit de verenigingsnaam en werd het weer ONS Sneek.

Tegen dit Sneek neemt Ter Leede het zaterdag op. Hoe liggen de kansen? Met de mooie thuiswinst tegen HSV Hoek heeft de ploeg van Roodakkers bewezen dat het kan, maar de noodzaak voor de thuisploeg om punten te halen zal ook wel tot behoorlijke dadendrang leiden.

We houden het maar op fifty-fifty!

De wedstrijd begint om drie uur, dan is bijvoorbeeld Lisse – VVSB al een halfuur bezig, HSV Hoek tegen Goes ook, interessante partijen, maar dat zijn ze eigenlijk allemaal!

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Thom Winkel uit het Groningse Leermens die daarvoor nu niet zo ver moet reizen. Toen hij op 7 september jl. Quick Boys – Jong FC Volendam (3-1) floot moest hij meer kilometers maken. De scheidsrechter wordt bijgestaan door de heren Chieljan Veen en Lars Faber.

Wij wensen u een sportieve middag toe!