Voorbeschouwing Rijsoord 1 – Ter Leede 1

VOORBESCHOUWING RIJSOORD 1 – TER LEEDE 1 zaterdag 2 september 2017 14.30 uur

Scheidsrechter J. Rozendal (Zwaagwesteinde)

 

OUVERTURE COMPETITIE TER LEEDE TEGEN RIJSOORD IN RIDDERKERK

 Vol verwachting kijkt heel Ter Leede uit naar de eerste competitiewedstrijd. De resultaten tot nu toe in de oefenwedstrijden en de twee kwalificatieduels voor de KNVB-beker tegen DHC en Quick waren ronduit goed en bieden perspectief voor een goede openingspartij tegen promovendus en kampioen 2017 van de eerste klasse C  VV Rijsoord, maar ze vormen natuurlijk geen enkele garantie, net zo min als de resultaten in het verleden.

Want het is al weer 23 jaar geleden dat Ter Leede in de competitie uitkwam tegen Rijsoord, in de klasse 2B onder trainer Freek Rienks. Op één oktober 1994 reisde Ter Leede naar het Ridderkerkse Kraaiennest – bijnaam van Rijsoord –  om het tegen de Kraaien op te nemen en het won toen met 0-4. Een uitstekende Edwin Crooy stelde met twee assists Peter Scheltus in staat om in de 12e en 38e minuut te scoren en na de rust deden Mario Faber en Marcel Bremmer hetzelfde en kon Peter de Scheltusshow voortzetten en nog tweemaal scoren! In de met 7-2 gewonnen thuiswedstrijd op 4 februari scoorde onze stichtingsvoorzitter  driemaal en verzorgden Luc van der Hoeven (2x), Guyt en Floor Immink de rest van de productie. Doelman Jan Blankenspoor moest in de 29e en 82e minuut treffers toestaan van Doorhein en Kila. In dat competitiejaar eindigde Ter Leede als tweede en Rijsoord als tiende.

Overigens werden de dames van Ter Leede met de van Rijsoord teruggekeerde Marion van der Ploeg in 1993 kampioen tegen Rijsoord en tweede van Nederland na algemeen kampioen Den Dungen.

Het in 1924 opgerichte Rijsoord ( toen nog onder de naam De Zervers) en Ter Leede kwamen in vier competitiejaren tegen elkaar uit. De eerste keer was in 1978/1979 onder trainer Turkenburg. Op 28 oktober won Ter Leede thuis met een magere 1-0 door een treffer van de uitblinkende Nico van der Fange in de 20e minuut en gaf Rijsoord in de tweede helft zo stevig weerwerk dat de toch bepaald niet voor een kleintje vervaarde Jan van Harskamp zich de woorden ‘Ik ben blij dat ik eruit ben”, liet ontvallen toen hij werd vervangen door Nanne Sluijmer. Uit werd op 15 april met 1-0 verloren. “Ter Leede verzuimt te scoren” stond er in de krant.

Maar vier competitiejaren, dat komt omdat beide clubs vaak niet bij elkaar werden ingedeeld of omdat één van beide een periode in lagere klassen bivakkeerde. Ter Leede vond halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw alweer de weg omhoog, bij Rijsoord gebeurde dat iets later, maar wel op een opmerkelijk moment: op 19 februari 2000 was Rijsoord de allereerste kampioen van de KNVB van het millennium met 13 punten voorsprong op Dinteloord en promoveerde het naar de hoofdklasse. Het jaar daarop moest het terug en dat overkwam de ploeg ook tien jaar later toen het samen met DTS ’35 in 2011 degradeerde.

Nu is Rijsoord voor de derde maal terug in de hoofdklasse. Het team van trainer Gijs Zwaan won op 13 mei met 2-3 tegen Nieuw Lekkerland en werd daardoor onbereikbaar voor achtervolgers Kloetinge en Oranje Wit. Rijsoord kwam met 0-3 voor door doelpunten van Khalid Rahli, Chris Promes en Mike van Gool. De laatste is met zijn 34 jaar topscorer aller tijden van Rijsoord met 59 doelpunten ( 92 in totaal, hij scoorde in 2006/2007 ook nog achtmaal voor Quick Boys).

Zij komen alle drie ook dit jaar voor Rijsoord uit, want alleen Aschwin Bakema vertrok naar De Kozakken Boys en de club versterkte zich verder met de komst van doelman Jordi Lingen (ex-Pelikaan), de verdedigers Ard Hartman (ex-Nieuw Lekkerland) en Romain van Bruggen (ex-Smitshoek) en aanvaller Zepp Jacobs keerde al eerder naar Rijsoord terug.

Rijsoord speelde drie oefenwedstrijden. Op 8 augustus won het met 1-4 van Slikkerveer, vier dagen later verloor het met 0-1 van RVVH en op 15 augustus met 3-1 van Xerxes DZB.

Rijsoord speelt ook op kunstgras, het tenue bestaat uit een blauw shirt, witte broek en blauwe kousen. De wedstrijd wordt geleid door Jesse Rozendal, bijgestaan door Wilco Fransman en mevrouw Diana Snoeren.

 

Als u even in de gelegenheid bent, kom naar Ridderkerk om Ter Leede tegen Rijsoord aan te moedigen!