Voorbeschouwing RKAV Volendam – Ter Leede

VOORBESCHOUWING RKAV VOLENDAM – TER LEEDE

Zaterdag 25 februari 2023 14.30 uur

Scheidsrechter Jelle Besselsen (Barneveld)

 

TER LEEDE NA VIER JAAR WEER UIT NAAR VOLENDAM

Zaterdag staat na vier jaar weer de uitwedstrijd tegen de RKAV Volendam op het programma, tevens de laatste wedstrijd van de tweede periode. Voor het binnenhalen van die periodetitel zijn er nog drie kandidaten, ACV, GVVV en Sportlust ‘46. Als ACV de uitwedstrijd tegen Urk wint is het met 25 punten niet meer in te halen, als Urk wint kan de winnaar van de onderlinge confrontatie van de nummers twee en drie in deze periode de titel binnenhalen. Een gelijkspel is voor GVVV noch Sportlust ’46 voldoende.

Ter Leede heeft heel andere zorgen. Speelde het vorig jaar nog een prima tweede periode met zelfs nog even uitzicht op die titel en nam het met 33 punten zelfs de zevende plek in op de ranglijst, nu staat het met 25 punten op de twaalfde plaats, maar hebben SV Urk, Sparta Nijkerk en de tegenstander van vanmiddag Volendam evenveel punten.

De laatstgenoemde ploeg van trainer Berry Smit, na een periode bij IJsselmeervogels teruggekeerd naar palingdorp Volendam, heeft het na de promotie in de nacompetitie in deze periode ook niet goed gedaan. In de eerste periode eindigde het met 17 punten op een keurige negende plek (Ter Leede twaalfde) onder andere door mooie thuisoverwinningen op VVOG (3-1), Urk (4-1), Harkemase Boys (2-1) en GVVV (1-0), maar in de volgende tien wedstrijden wist het alleen te winnen van ASWH (3-2) en vijfmaal gelijk te spelen, de laatste twee wedstrijden met 1-1 thuis tegen ACV en uit tegen Harkemase Boys.

Het scorend vermogen van de ploeg is behoorlijk. Topscorer is aanvallende middenvelder Lennard Tol met twaalf treffers, gevolgd door naamgenoten Roy Tol, rechtsbuiten, terug van Spakenburg, met zeven en Joey Tol met vier goals. De links- en rechtsbuitenspelers Jens Kras en Azeddine Sout hebben driemaal gescoord, de laatstgenoemde ook in de jongste ontmoeting op zeven september 2022 op de Roodemolen toen hij met een verwoestend schot in de 63e minuut de 1-3 aantekende. Eerder had Roy Tol al de voorsprong van Ter Leede door Mike van den Steenhoven rechtgetrokken en had Jens Kras de 1-2 gemaakt en al kon Melvin van Stijn in de 85e minuut nog de aansluitingstreffer maken, de partij ging toch met 2-3 verloren. Ook in het kampioensjaar in de hoofdklasse A in 2019 verloor Ter Leede beide keren van Volendam dat toen lange tijd aan kop ging, maar na een dramatische eindsprint toch ruim achter de Wismanbrigade als tweede eindigde.

Omdat Ter Leede eerder in dit millennium regelmatig wist te winnen houden de ploegen elkaar sinds 2000 in evenwicht: in dertien ontmoetingen behaalden beide teams zeventien punten.

In de nacompetitie van het afgelopen jaar wist Volendam onder trainer Johan Steur het ticket voor de derde divisie te bemachtigen door eerst Zwaluwen Vlaardingen uit en thuis met 3-1 te verslaan om daarna op 14 juni uit met 0-1 te winnen van ARC en thuis gelijk te spelen met 2-2 en dat was curieus, want ARC stond in de extra tijd nog met 1-2 voor, maar in de vijfde minuut daarvan wist de linkerspits van Volendam met een wanhoopsschot de droom van de Alphenaren te verstoren.

 

We duiken nog iets verder de historie in. Volendam werd op 1 juni 1920 opgericht onder de naam Victoria. Die werd snel gewijzigd en op 1 juli 1977 werd de club gesplitst in de profclub FC Volendam en de RKAV, de amateurtak. Een jaar later werd Volendam met 42 uit 26 (winst = 2 punten) al kampioen van de 2e klasse B vóór nummer twee Rijnsburgse Boys en promoveerde het naar de hoogste eerste klasse! Ter Leede werd in die klasse 2B onder Turkenburg negende met 22 uit 26. Pikant detail: de kampioenswedstrijd in 2B was op 20 mei 1978 op het Sportpark aan de Menneweg en Volendam won met 0-2. Er heerste een prettig sfeertje op ons oude sportpark, want voor Ter Leede stond er niets meer op het spel en het kon dus vrolijk Nico van der Fange huldigen voor zijn 400e wedstrijd voor Roodgeel en Volendam werd kampioen! Alleen verderop in Rijnsburg waren ze niet blij, ze hadden gehoopt op een stunt van Ter Leede, aldus het verslag van de later bekende sportjournalist Gijs Zandbergen.

In 1996 promoveerde Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging Volendam naar de kersverse hoofdklasse, verbleef daar vijf jaar achtereen, keerde in 2008 weer terug en degradeerde na zeven jaar als veertiende naar de eerste klasse. Het jaar daarop werd het onder Thijs Schipper tiende, maar al in het eerste jaar van Sander Middelbeek, oud-trainer van JOS/Watergraafsmeer werd het tweede met een periodetitel en daarna veroverde Volendam voor ARC en Xerxes DZB de titel in 1A en was het weer hoofdklasser.

 

Terug naar de actualiteit. Beide ploegen hebben de punten hard nodig en getuige het interview afgelopen zaterdag in het Leidsch Dagblad van Stefan Plat, oud-speler van Katwijk en op de weg terug van een blessure, wil hij nog veel meer: “En dat we met ons ploegje met louter liefhebbers over een jaar of twee al die clubs in de derde divisie, die hun spelers dik betalen, verrassen.” Hij hoopt daar natuurlijk dan zelf ook bij te zijn.

Met dat dik betalen valt het bij Roodgeel overigens wel mee, kan ik hem verzekeren en wie wie aanstaande zaterdag verrast, we gaan het zien.

 

De wedstrijd, waarin Ter Leede hopelijk weer aardig compleet kan verschijnen, wordt geleid door scheidsrechter Jelle Besselse uit Barneveld. Hij leidde eerder in maart 2022 de wedstrijd Ter Leede – ODIN ’59 (2-0). Hij wordt geassisteerd door Robin Zandstra en Co de Smalen.

Kom naar Volendam om uw ploeg aan te moedigen. Zij kunnen het gebruiken!