Voorbeschouwing RKAV Volendam – VV Ter Leede

VOORBESCHOUWING RKAV VOLENDAM – VV TER LEEDE zaterdag 16-02-2019 14.30 uur

Scheidsrechter Gert Keijl  (Heerde)

 

DUEL IN VOLENDAM OM KOPPOSITIE

 Toen Ter Leede het op 13 oktober thuis opnam tegen koploper Volendam stond het op de zesde plaats en na de 0-4 nederlaag, nog steeds het grootste thuisverlies in dit competitiejaar, zakte Roodgeel met tien uit zes naar de achtste plek, de onderste in het linkerrijtje. Hierna herstelde Roodgeel zich en klom het al op 8 december op naar de tweede plek, maar wel op de respectabele afstand van tien punten (37 om 27) van de lijstaanvoerder. Volendam, dat alleen in september met 3-1 van Zwaluwen had verloren leek onaantastbaar.

 Maar was het niet, want de week erop verloor het uit van Rijnvogels (3-2), weer van Zwaluwen met 0-1, het eerste thuisverlies en daarna speelde het driemaal gelijk, met 2-2 uit tegen Feyenoord, 1-1 thuis tegen De Jodan Boys en vorige week in een merkwaardige wedstrijd met 4-4 uit tegen Swift, na tot een kwartier voor tijd met 1-4 te hebben voorgestaan. Twaalf verliespunten waar Ter Leede er in die wedstrijden maar drie had door de 1-2 nederlaag thuis tegen Swift en daardoor slonk de achterstand van tien punten naar slechts één en ziedaar zaterdag het treffen op het Gemeentelijk Sportpark met de eerste plaats als inzet.

Wordt het spannend? We denken het en hopen het. Volendam, de kampioen van 1A,  zal met de thuiswinst weer een goed resultaat willen boeken om daarmee ook de naaste belager op zijn plaats te zetten, Ter Leede wil winnen om de tweede periodetitel te kunnen bemachtigen en ook om en passant de koppositie te kunnen overnemen. Dat wordt een uiterst moeilijk karwei, Volendam scoort nog steeds gemakkelijk, bijna drie doelpunten gemiddeld per wedstrijd en uitgerekend de uitwedstrijd op de Roodemolen is daar een voorbeeld van, nota bene tegen de ploeg met de minste tegentreffers.

Die 0-4 was overigens ietwat geflatteerd. In mijn wedstrijd verslag schreef ik destijds:

“Ter Leede – Volendam 0-4! Een veegpartij? Absoluut niet! De thuisclub had al drie mooie kansen op een voorsprong gecreëerd maar niet kunnen benutten voordat Volendam na een half uur een eerste schot op doelman Bekkers kon afvuren. Een penalty bracht Volendam op voorsprong. Wegens duwen. Aan de ene kant – vanaf de tribune niet goed zichtbaar – wel bestraft, aan de overzijde zeven minuten eerder en héél goed zichtbaar – niet. Des arbiters wegen zijn duister en ondoorgrondelijk. Toen vlak na rust een vierde kans ook geen doelpunt opleverde werd het allengs duidelijk: wat Roodgeel ontbeerde bleek Volendam ruimschoots te bezitten. Een mooi schot leverde de 0-2 op en de ruimte die een aanvallend Ter Leede hierna weggaf bood de voorwaartsen van Volendam de gelegenheid om aan het eind zelfs naar 0-4 uit te lopen.”

Die niet-bestrafte duw kreeg Toon Zwetsloot in de zestien, waardoor hij niet kon afwerken op de goal, de wel bestrafte zou van onze aanvoerder geweest zijn waar twee Volendammers elkaar in de zestien meer in de weg liepen dan dat ze door Boelee gehinderd werden. Maar dat benutten van de kansen is waar: nu 56 treffers voor Volendam tegen 38 van Ter Leede, dat scheelt nogal, zij drie, wij twee gemiddeld. Met Zwarthoed, Tol en Springer hebben zij drie topscorers bij de eerste vijf, Ter Leede met Ian van Otterlo maar één. Maar Jeffrey Bok komt er met negen aan en hij zal graag willen scoren tegen Volendam!

De laatste uitwedstrijd tegen Volendam was in ons kampioenjaar 2013. Op 23 maart werd het met 2-2 een gelijkspel, Ronnie Verplancke en Vincent Ammerlaan scoorden. Het jaar ervoor wonnen we wel, met 0-2 en als we alle elf wedstrijden in deze 21e eeuw meenemen dan is het resultaat positief: uit tweemaal winst, tweemaal gelijk en eenmaal verlies, thuis tweemaal winst (5-1 en in 2013 5-0), driemaal gelijk met 2-2 en eenmaal verlies, de 0-4 van dit competitiejaar. Zeventien om elf punten met een doelsaldo van plus acht, 28 om 20 treffers.

Tja, cijfers, leuk, maar het zegt niet veel. Het gaat om andere zaken, de vorm van de dag, doorzettingsvermogen, fitheid, geluk en pech bijvoorbeeld. En steun natuurlijk van de meesgereisde fans. Heel belangrijk!

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Gert Keijl uit Heerde, bijgestaan door Arjan Overwijk en Jack Koornneef.

Ga mee met de supportersbus, er is nog plek en moedig Ter Leede aan!

Wij wensen allen een sportieve middag toe!