Voorbeschouwing SJC – Ter Leede

VOORBESCHOUWING SJC – TER LEEDE

Zaterdag 4 mei 2024 14.00 uur

Scheidsrechter Roel van der Werff (Drunen)

 

TER LEEDE VOOR HET EERST IN DE COMPETITIE UIT TEGEN SJC

Op de Roodemolen werd het op achttien november onder guur weer met windvlagen en miezerige regen 4-1 voor Ter Leede. Voor de rust scoorden Boy Tetteroo en Carlito Fermina, kort na de pauze kwam de ploeg van trainer Marcel IJzendoorn door Wesley Haasnoot terug tot 2-1, maar de tweede van Fermina zorgde weer voor een marge van twee goals en het was de 4-1 van invaller Oscar Minnaart die de zekerheid bood dat de punten op de Roodemolen bleven. De wedstrijd werd overigens ontsierd door de rode kaarten voor Boy Tetteroo (een tweede geel na een onbesuisde overtreding) en Max de Haas die voor eigen rechter wilde spelen. Tja, emoties spelen toch wel vaak een rol bij een derby. Ook als het een nieuwe is.

Toen de ontmoeting tussen de beide bollenstreekteams plaatsvond stond Ter Leede op de negende en SJC op de tiende plaats met beide 13 uit elf. De eerste periode leverde SJC met 10 uit 10 een veertiende plek op, maar de tweede periode verliep met 15 uit tien veel beter met thuis twee 1-0-overwinningen op Hoogland en Hollandia en uit een knappe 2-5 op het Amsterdamse Swift waardoor de tweede periode met een zevende plek werd afgesloten, weer een onder Ter Leede.

In de derde periode ging het uit niet goed met slechts een gelijkspel tegen Purmersteijn (2-2) en veertien dagen terug de teleurstellende nederlaag met 5-3 van DHSC, maar thuis verliep het beter: een prima 3-1 zege op HBC en de 4-2 winst op concurrent ARC waardoor de Sint Jeroen’s Club nu de elfde plek inneemt.

SJC heeft met 46 doelpunten best aardig gescoord. Het merendeel van de productie wordt op dit moment verzorgd door linksbuiten Chris Hoogervorst met negen goals, gevolgd door centrumspits Tom Duindam en Martijn van Trigt, die overigens volgend jaar terugkeert naar ROAC, met acht en diens “aangever” Wesley Haasnoot met zeven. Middenvelder Timo Ruigrok heeft er vier in liggen.

Maar het heeft met 61 tegendoelpunten toch een negatief saldo van vijftien, maar BOL dat met drie punten minder op de twaalfde plaats staat heeft met 31 om 50 een nog slechter saldo, min 19.

SJC zal zaterdag graag willen winnen van Ter Leede en daardoor een steviger buffer willen opbouwen, want hierna volgen nog pittige wedstrijden tegen Ajax (thuis) en Huizen (uit) om te eindigen met het “gemakkelijkere” slotduel thuis tegen Swift.

Ter Leede zal toch ook graag willen winnen om dan met veertig punten helemaal zeker te zijn van handhaving, maar dat zal dan zonder de geschorste Hidde van den Ende zijn.

Nog even wat informatie over onze streekgenoot. De Voetbalvereniging Sint Jeroen’s Club, heet, zoals ik al in de voorbeschouwing van onze thuiswedstrijd schreef, naar de van oorsprong Ierse (Scoti) Hieronymus of Jeron die in de negende eeuw Northgo als missiegebied kreeg toegewezen door de bisschop van Utrecht. Toen hij, door de invallende Vikingen gedwongen, weigerde zich te bekeren tot de Noorse goden werd hij onthoofd en daarmee  martelaar en patroonheilige van Noordwijk en kreeg de katholieke kerk van Noordwijk-Binnen  zijn naam waar ook zijn relieken rusten.

De hiernaar genoemde voetbalvereniging werd door S. Braakman op 26 september 1920 werd opgericht. Ze ging spelen op de grond aan de Lageweg die deze kapelaan had aangekocht en waar zij nog steeds speelt, maar nu op het onlangs prachtig nieuw gerealiseerde complex, Gemeentelijk Sportpark SJC geheten.

Het zondagteam van SJC was in 2000 nog derdeklasser, promoveerde onder Ruud de Groot naar de tweede klasse, werd tijdens het trainerschap van Stefan Roodakkers (2008-2011) eersteklasser, waarna Kees Zethof als opvolger van Lourens Mouter de promotie naar de hoofdklasse bewerkstelligde en Sjaak Polak de Noordwijkers in 2018 door het kampioenschap zelfs de derde divisie binnenloodste. Hierna volgde weer degradatie naar de hoofdklasse waarna het team onder Marcel IJzendoorn in de hoofdklasse, later vierde divisie achtereenvolgens een derde, vierde en zesde plek in de competitie behaalde. Het zaterdagteam is overigens onlangs kampioen geworden in de vijfde klasse.

Terug naar zaterdag twee uur. De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Roel van der Werff uit Drunen en hij wordt geassisteerd door Nick Poelenjee en Bryan de Groot.

Het wordt zaterdag om twee uur vast spannend, net zo als zo’n kleine dertig kilometer oostwaarts waar de nummer dertien ARC een half uur later begint aan de confrontatie uit tegen plaatsgenoot Alphense Boys. BOL moet uit naar Hollandia en DHSC naar de Toekomst om daar de broodnodige punten proberen te verzamelen.

Kom zaterdag naar de Lageweg om uw team aan te moedigen!

Wij wensen u een sportieve middag toe.