Voorbeschouwing SteDoCo – Ter Leede

VOORBESCHOUWING  STEDOCO – TER LEEDE  zaterdag 14 april 2018  14.30 uur

Scheidsrechter B. van Rijsbergen (Maasland)

 

STEDOCO EN TER LEEDE STRIJDEN OM DE TWEEDE PLEK

 In ronde 26 van de hoofdklasse A staan er weer boeiende wedstrijden op het programma. In Hoornaar gaat Sterk Door Combinatie proberen Ter  Leede van de tweede plaats te verdrijven, terwijl FC ‘s-Gravenzande in Noordwijk zijn ongeslagen status en kansen in de derde periode tegen de koploper wil verdedigen en in en tegen Rijsoord wil Hoek de koppositie in de laatste periode verstevigen. Ook onderin neemt de spanning toe. Zaterdag rond vijf uur weten we hoe de vlag er voor staat.

Ronde 26 is het returnprogramma van ronde 14 van 9 december 2017. Het is interessant om dat met de uitslagen van toen nog even te laten zien:

Achilles Veen  – Smitshoek     0-0

Argon              – FC Rijnvogels            2-3

FC ’s-Grav.      – Noordwijk     6-3

Hoek               – Rijsoord        3-0

De Jodan Boys            – Nootdorp      afgelast, maar op 10-02-18: 2-0

RVVH              – AFC za           3-1

Swift                – Zwaluwen     afgelast, maar op 10-02-18: 1-3

Ter Leede       – SteDoCo        1-1

Ter Leede – SteDoCo was een gelijkopgaande wedstrijd waarin Jordy van Dam met een mooi genomen penalty – wegens hands – de thuisploeg op achterstand zet waarna Ter Leede op gelijke hoogte komt omdat een voorzet van rechts via de schouder van verdediger Chris Boom in het doel verdwijnt. Daar gingen overigens een mooie actie van Marc de Kruijs en een corner aan vooraf. Met een gelijkspel konden de ploegen na afloop leven, vooral ook door het fikse verlies van Noordwijk.

In die tweede periode deed SteDoCo het overigens met 14 uit 10 minder dan in de eerste periode toen het met 23 punten als tweede achter Noordwijk eindigde. In de laatste periode staan de Hoornaren met tien uit vier op de derde plaats, de afgelaste thuiswedstrijd van de ijskoude 17e  maart tegen Zwaluwen hebben ze nog te goed en daarom is er alle kans op succes in deze laatste reeks.

Stedoco heeft tot nu toe driemaal verloren, het minst van alle ploegen, het speelde achtmaal gelijk en won dertien keer. Het wint veel, maar vooral de laatste tijd vaak niet met grote cijfers: in de derde periode driemaal met 1-0/0-1 (tegen Rijnvogels thuis en Rijsoord en vorige week van Bogdans Swift uit) en tegen AFC speelde het met 1-1 gelijk. De laatste grote uitslag was op 5 februari, 5-2 tegen Nootdorp. Eerdere grote uitslagen waren de 6-1 tegen AFC en de 3-5 in november vorig jaar in en tegen Hoek. Dit jaar is SteDoCo,  dat met slechts 26 doelpunten tegen de op Achilles Veen na beste defensie in A heeft –  nog ongeslagen, het bedwong ook Noordwijk op de Duinwetering (0-0) onder andere omdat doelman Mark Smith (ex- DHC, maar ook nog een jaar Noordwijk) een rechtdoor geschoten penalty van Reynaers stopte.

Trainer Frans Adelaar wil SteDoCo als afscheidscadeau – hij wil meer tijd over hebben voor zijn familieleven – toch nog terugbrengen in de Derde Divisie, waaruit het in de nacompetitie vorig jaar degradeerde toen het de nummer zestien uit Hoornaar niet lukte zich veilig te spelen. Na twee keer 2-2 tegen CSV Apeldoorn wist het in de verlenging uiteindelijk wel met 5-2 te winnen, maar door tweemaal verlies tegen DOVO Veenendaal ( 3-0 en 0-1) moest het na een jaar Topklasse en daarna Derde Divisie toch weer terug naar de Hoofdklasse. In 2015 was SteDoCo onder trainer Virgil Breetveld met vijf punten voorsprong op ODIN ’59 kampioen van de Hoofdklasse A geworden en eindigde in het laatste Topklassejaar in 2016 als veertiende net veilig, één punt boven FC Lisse dat wel beslissingswedstrijden moest spelen.

Nog kort iets over de historie van de club uit de Alblasserwaard. SteDoCo ontstond op 15 april 1946 uit een fusie tussen HVV ( Hoogbloklandse Voetbal Vereniging) en HBS (Houd Braaf Stand!) uit Hoornaar ( ‘Hoorn’ betekent hoek en ‘-aar’ water, vergelijk ons Ter Aar). Na jaren in de vierde klas te hebben gebivakkeerd promoveerde het in 2007 naar de derde, via de nacompetitie naar de tweede klasse en door de versnelde promotie in 2010 naar de eerste en in 2012 als kampioen van de 1e klasse C naar de hoofdklasse. Als clubkleuren werd indertijd gekozen voor rood-zwart en al enige jaren speelt het op het kunstgras van Sportpark Groeneweg. Het vrouwenteam speelt in de hoofdklasse en versloeg de vorige week de Vr2 van Ter Leede met 3-2 en staat momenteel op de 5e plaats. De heren senioren hebben vier teams – het tweede speelt reserve tweede klasse – en een veteranenteam.

Met onder anderen topscorer nummer acht Jordy van Dam, tweedejaars van RVVH, met 16 treffers op de derde plek, en aanvaller Morris van den Brink met 7 goals gaat SteDoCo de strijd aan met Roodgeel, dat voor deze kraker de steun van de fans heel goed kan gebruiken.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Bart van Rijsbergen uit Maasland die Ter Leede dit competitiejaar al tweemaal eerder floot, tegen Smitshoek thuis (14/10: 5-1) en AFC uit (16/12: 2-6). In vorige jaren ook al thuis tegen Hoek (3-0) en RVVH (3-1), FC ’s-Gravenzande uit (2-2), dus dit wordt bij mijn weten de zesde keer. Hij wordt geassisteerd door Y.M.G. Rodenburg en A.M. IJpelaar.

 

Wij wensen iedereen een sportieve middag toe!