Voorbeschouwing Ter Leede 1 – Hoek 1

VOORBESCHOUWING VV TER LEEDE – HSV HOEK zaterdag 17-03-2018 14.30 uur

Scheidsrechter: B. Sahiner (Oss)

 

TER LEEDE ONTVANGT HOEK OP DE ROODEMOLEN

Zaterdag waait de wind uit het noordoosten als onze tegenstander Hoek uit het zuidwesten het voor de achtste maal op de Roodemolen opneemt tegen Ter Leede en het is alweer bijna twaalf jaar geleden dat Denoek er (met 1-3)  wist te winnen. Alle vijf competitiewedstrijden vanaf 2015 werden door Ter Leede gewonnen. Nu Hoek met de 5-1 winst tegen Argon aan de leiding gaat in de derde periode zal het vast van plan zijn om door een goed resultaat een rol van betekenis te gaan spelen in de laatste periode van de hoofdklasse A. Ter Leede op zijn beurt zal er na het verlies tegen koploper Noordwijk op gebrand zijn om de tweede plaats te verdedigen en dan zal het toch voor de zesde maal moeten winnen.

De uitwedstrijd werd op 16 september met 1-2 gewonnen. In de eerste helft was Ter Leede de veel betere ploeg. Zonder aanvoerder Boelee en spits Siali  kwam het door treffers van Ian van Otterlo in de 12e  en Jesse Dingjan in de 28e minuut op een 0-2 voorsprong, maar na de rust kwam Hoek als eerste uit de kleedkamer en onder aanvoering van de alomtegenwoordige alleskunner Vandepitte speelde het veel feller en maakte Bram Leroy in de 78e minuut de aansluitingstreffer. Vijf minuten later staakte scheidsrechter Voncken de wedstrijd tijdelijk omdat de grensrechter nabij de dug-out werd lastiggevallen door een groepje Hoeksupporters. Na ingrijpen van stewards werd de partij hervat, maar Hoek was daarna en misschien ook daardoor van de leg en het was Ter Leede dat onder andere door Niels van Veen de meeste kans had op een treffer en daarom kon Ter Leede met drie punten verheugd huiswaarts keren. Vier dagen later verloor Hoek in de eerste ronde van de KNVB-beker van FC Lisse na een 2-2 stand met strafschoppen, maar –  iedereen kent het verhaal – omdat scheidsrechter Nagtegaal een onreglementaire volgorde hanteerde moesten ze worden overgenomen en nu won Hoek tot verdriet van heel Lisse de strafschoppenserie. In de tweede ronde eindigde het bekeravontuur overigens op 25 oktober in Almelo door het 3-1 verlies van Heracles.

In totaal hebben Ter Leede en Hoek nu vijftien maal tegen elkaar gespeeld en het is opmerkelijk dat er slechts eenmaal werd gelijkgespeeld, op 12 april 2003 werd het 1-1 op de Roodemolen. De andere veertien wedstrijden leverden tienmaal winst en dus viermaal verlies op, maar die werden alle vier geleden in de periode 1997-2006. De wedstrijden die de ploegen vanaf 2015 weer tegen elkaar speelden eindigden, zoals gezegd alle in winst voor Roodgeel. De puntenverdeling is nu mooi gespiegeld: 31 om 13 en het doelsaldo is + 14 (29-15).

Hoek staat op dit moment vijfde achter Achilles Veen met 36 punten, maar met een wedstrijd – de uitwedstrijd tegen Smitshoek – minder, de laatste uit de tweede periode. Als het die wint, wipt het in de tweede periode nog over FC Rijnvogels naar de derde plek achter Noordwijk en Ter Leede. Veel zullen de Zeeuws-Vlamingen daaraan niet hebben, want alleen als Ter Leede kampioen wordt is dat nog een waardevolle plek, maar die kans is na het verlies van vorige week toch echt wel verkeken. Als Hoek hogerop wil zal het in de derde periode moeten gebeuren en zal het behalve met Ter Leede ook nog met bijvoorbeeld Rijnvogels uit en op Denoek met Noordwijk  moeten afrekenen. Dat kan, want op twee december won het op de Duinwetering ten slotte met 2-3 van Noordwijk.

Heeft Ter Leede een jaar in de Topklasse gespeeld, Hoek maakte dat twee jaar mee. Door in 2010 in de hoofdklasse B de vervangende derde periodetitel te winnen kwam het meteen in de nieuwe Topklasse, degradeerde daaruit het jaar daarop, keerde in 2014 als kampioen van de hoofdklasse B terug in de Topklasse, eindigde in 2015 als dertiende, won in de nacompetitie nog wel van DOVO, maar verloor op 6 juni met 3-1 van RVVH en keerde terug in de hoofdklasse B. Het startte daarin desastreus, denk maar aan de openingswedstrijd op Denoek tegen Ter Leede die met 0-4 verloren ging. Nog drie verliespartijen en één gelijkspel betekenden het einde voor trainer Ruud Pennings en na de start van trainer Jannes Tant ging het beter en eindigde Hoek op de achtste plek, evenals vorig jaar, nu ook in de hoofdklasse A. Deze aimabele trainer zal volgend jaar overigens worden opgevolgd door Dennis de Nooijer, de huidige trainer van zondag tweedeklasser Zeelandia-Middelburg en hij wordt daarmee alweer de 21e trainer voor Hoek in deze 21e eeuw. Columnist Frits Bakker spreekt daarom “dat hij zich gaat wagen in de heerlijke slangenkuil van Hoek waarin alleen een kampioenschap telt”.

Genoeg hierover. Zaterdag gaat Hoek proberen om, aangemoedigd door de supportersvereniging De Purperen Hei, de punten mee terug naar Zeeland te nemen. Ter Leede moet proberen om spits Rik Impens, Sidi Ceesay, Niek van Sprundel en anderen het scoren te beletten en zelf wel het doel weten te vinden. Tegen Noordwijk is dat niet gelukt, zaterdag tegen Hoek hopelijk weer wel.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Sahiner uit Oss. Hij leidde ook de partij op 24 september 2016 uit tegen Achilles Veen (3-0). Hij wordt geassisteerd door de heren L.M.W. Andy en R. Schiffel.

 

Herstelt Ter Leede zich van de nederlaag op de Duinwetering? We hebben er goede moed op, maar we gaan het zien!