Voorbeschouwing Ter Leede – ACV Assen

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – ACV ASSEN zaterdag 19 maart 2022 14.30 uur

Scheidsrechter: John Kraak (Piershil)

 

TER LEEDE ONTVANGT ACV VOOR DE TWEEDE MAAL OP DE ROODEMOLEN

De eerste keer was op 19 september 2020 en dat werd een doelpuntloze wedstrijd. Na vier wedstrijden stopte voor de Asser Christelijke Voetbalvereniging de competitie al en eindigde het met twee uit vier op de zeventiende plaats, eentje lager dan Ter Leede dat in vijf partijen vier punten behaalde. Ja, dat is natuurlijk geen graadmeter. Dit competitiejaar lijken we eindelijk wel af te gaan maken en staan beide ploegen er beter voor: ACV op plek twaalf met 22 punten en Ter Leede op de achtste plaats met 27 punten. Als Staphorst dinsdagavond uit weet te winnen van Sportlust ’46 kan het Ter Leede nog voorbijgaan, maar dat ligt niet in de lijn der verwachting. Omdat ACV tot nu toe uit de meeste punten binnenhaalde zal het graag op De Roodemolen willen winnen om zo bijvoorbeeld SteDoCo te kunnen passeren en een stevige middenmoter te worden.

Toen Ter Leede op twee oktober jongstleden voor het eerst het Catawiki Sportpark in Assen bezocht, stond ACV met elf uit zes  een stuk hoger, op de vierde plek en het was knap van Roodgeel dat het na de 0-1 voorsprong door de kopbal in de 78e minuut van Dirk Hoekstra stand hield en zo na drie uitnederlagen de eerste uitoverwinning boekte. ACV toonde veerkracht en won de week erop de vierde uitoverwinning achtereen, 0-3 tegen VVSB. En dat viel wel op: uit haalde het alle twaalf de punten binnen (een knappe 2-3 zege op FC Lisse, 2-4 in Harderwijk tegen VVOG en 1-2 tegen DOVO Veenendaal), maar de thuiswedstrijden leverden slechts twee punten op door gelijke spelen tegen HOEK (1-1) en – wel knap – Sparta Nijkerk (2-2). Na de overwinning op Sint Bavo volgden vier nederlagen achter elkaar ( thuis 1-2 tegen Sportlust ’46 en 0-2 tegen GOES, uit 2-1 tegen SteDoCo en 1-0 tegen DVS ’33 Ermelo) en zakte ACV behoorlijk op de ranglijst. De eerste periode sloot het dan ook af op de dertiende plek met 14 uit 12, één plaats lager dan Ter Leede dat als twaalfde eindigde met 15 uit 12.

In de KNVB-beker acteerde ACV dit competitiejaar wel goed. Het won eerst met 1-5 van Hollandia, vervolgens schakelde het Hercules uit door de strafschoppen na de 1-1 eindstand beter te nemen om ten slotte op 26 oktober op het eigen sportpark met 0-3 te verliezen van eerstedivisionist MVV Maastricht.

In de tweede periode staat ACV zevende met 8 uit 6. Het begon met een 2-1 thuiszege op Staphorst, 3-0 verlies in Rijssen tegen Excelsior ’31 en 0-1 thuis tegen ODIN ‘59, een 0-0 gelijkspel tegen Ajax en Barendrecht (1-1, op vijf maart) en vorige week de 1-0 thuiswinst op SteDoCo door een treffer van middenvelder Steyn Strijker die noodgedwongen in de spits opereerde. De ervaren trainer Fred de Boer ( al zes seizoenen achtereen bij ACV en negen in totaal) was duidelijk zeer content met de winst die behaald werd ondanks de personele problemen, ja inderdaad, zoals corona, net als bij Roodgeel tegen FC Lisse..

Ter Leede staat door zijn vier overwinningen op Hoek, SteDoCo, DVS ’33 en VVSB en twee nederlagen tegen Barendrecht en vorige week tegen FC Lisse nu met 12 uit 6 op een vierde plek in deze periode en dat mogen we best verrassend noemen.

Een domper voor de mannen van Roodakkers/Van Tongeren is dan weer wel het matige spel tegen FC Lisse, wat resulteerde in een kansloze 3-0 nederlaag. Wat dat betreft heeft het elftal zaterdag op De Roodemolen wel wat goed te maken. We hopen dat Ter Leede er weer net zo gedreven en strijdvaardig tegenaan gaat als tegen DVS ’33 en VVSB, dan kunnen we de komende wedstrijd met vertrouwen tegemoet zien.

Net als Ter Leede is ACV geen veel scorende ploeg. Van het totaal van 21 treffers hebben de nieuwe spitsen Niels Grevink (ex-Meppen) en Freddy Quispel ( ex-Oldenburg) er ieder drie gemaakt, centrale verdediger Daniël Schans en de 21-jarige nieuwe aanwinst Boy Spijkerman (ex-Emmen) hebben tweemaal het net gevonden. Wel heeft ACV minder tegentreffers geïncasseerd dan Ter Leede, 23 om 30.

We nemen nog even een korte duik in de historie van de Asser Christelijke Voetbalvereniging.

Het in april 1939 opgerichte ACV is een roemruchte naam in het Noorden met bekende oud-spelers als Ab Gritter, Mariano Bombarda en Angelo Cijntje èn trainers van naam: Foppe de Haan (1980-’83), Hans Westerhof (1985-’87) en Ron Jans (1994-’96).

ACV won in 1978 en 1986 de algehele amateurtitel, behaalde in deze jaren en in 1987 het kampioenschap voor zaterdagamateurs en negenmaal het afdelingskampioenschap. In 2017 promoveerde het als kampioen van de hoofdklasse B naar de Derde Divisie waaruit het als zeventiende weer degradeerde en kwam in 2020 als tweede achter Staphorst in de hoofdklasse B in aanmerking om één van de drie opengevallen plekken in de Derde Divisie op te vullen.

De vrouwen van ACV doen het ook goed in de Hoofdklasse A van de zaterdag.

Terug naar het heden.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter John Kraak uit Piershil. Hij leidde onder andere ook Ajax – VVOG (3-6) en op 26 februari GOES – DOVO (2-0). Hij wordt bijgestaan door Chris Hoogland en Ruben Reinds.

Wij wensen iedereen een sportieve wedstrijd toe!