Voorbeschouwing Ter Leede – AFC Ajax zaterdag

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – AFC AJAX ZATERDAG

Zaterdag 7 maart 2020 om 14.30 uur

Scheidsrechter: Maurice Paarhuis (Hellendoorn)

AJAX OP DE ROODEMOLEN

 Terwijl het grote Ajax moeilijke tijden doormaakt, maar nog wel bovenaan staat, spelen de amateurs van de Godenzonen hun wedstrijden in de Derde divisie en staan zij met één punt meer en een wedstrijd minder dan Ter Leede op de elfde plaats, wel met een beter doelsaldo. Vorige week verloor het team van tweedejaars coach Yuri Rose op De Toekomst met 0-2 van Harkemase Boys. In deze tweede periode wist het team in vijf wedstrijden tot nu toe tweemaal gelijk te spelen en op De Boekhorst met 2-3 van VVSB te winnen en het neemt in die periode nu een bescheiden dertiende plek in. De Ajacieden zullen daarom zeker van plan zijn om net als in november op De Toekomst van Ter Leede te winnen en zodoende een of twee plaatsen op de ranglijst te stijgen.

Dat geldt evenzeer voor Ter Leede. Na de mooie 1-4 winst in en tegen Hoek zou een thuisoverwinning heel mooi zijn, want de laatste dateert alweer van exact drie maanden terug, de 4-3 zege op VVOG. Het wordt tijd, zou je kunnen stellen!

 November in het vorige millennium was voor Ajax de sterkste maand in dit competitiejaar. Het won toen viermaal, eerst driemaal achtereen tegen Jong Almere City FC (1-3), ONS Sneek  en VVOG, beide met 2-1, verloor daarna wel uit van SteDoCo (3-0), maar besloot november met de ‘lucky’ 2-1 winst op Ter Leede. Door Robert Steemers kwam Roodgeel nog wel op voorsprong, maar kort na de rust maakte Marijn Sterk gelijk en in de laatste minuut van de reguliere tijd besliste “gouden wissel” Koen Blommestijn de partij in Ajax’ voordeel.

De laatste thuiswedstrijd tegen Ajax won Ter Leede met 2-0, maar dompelde de thuisploeg toch in rouw. Het was op twee juni 2018 in de nacompetitie voor een plek in de Derde divisie. In de donder-en-bliksemwedstrijd van dinsdag 29 mei had Ter Leede in Amsterdam met dezelfde cijfers verloren en nu moes een penaltyserie beslissen en die verloor de thuisploeg met 3-4. Ajax verloor de nacompetitie later wel van Hoek, maar mocht als beste verliezer toch met Capelle uitvechten wie de extra promotieplek kon bemachtigen omdat jong FC Volendam ermee kapte. Wederom was Vrouwe Fortuna de kleine Ajax gunstig gezind en kwam het via deze achterdeur toch in de Derde divisie waarin het vorig jaar op de twaalfde plek eindigde met 41 punten.

In de onderlinge competitie gaat Ter Leede aan de leiding. We zijn nu aan het zesde competitiejaar tegen elkaar bezig en in elf wedstrijden behaalde Ter Leede achttien punten tegen een dozijn voor Ajax. Maar thuis op de Roodemolen wisten we maar zes punten te veroveren tegen twaalf uit! Centrumspits Remco Torken is tot nu toe de enige die in december 2006 Ter Leede thuis de winst bezorgde, uit had hij het dat jaar ook gedaan met twee treffers. Aardig is ook om even te vermelden dat in oktober 2004 onze huidige interim assistent-coach Van Zelst als laatste man voor de gelijkmaker zorgde.

Wie wordt zaterdag de tweede speler die Ter Leede aan een zege helpt?

Het doelsaldo van beide teams is in evenwicht, tien voor en tien tegen. Veel gescoord is er dus niet, uitgezonderd de 0-3 winst van Ajax met tien man op één april 2017 op de Roodemolen en dat was geen grap. In datzelfde competitiejaar versloeg het overigens ook nog eens Noordwijk met maar liefst 7-1!

Er zijn bij Ajax vier spelers topscorer met vijf treffers. De al genoemde Blommestijn, Ricardo Fransberg, Kevin Owusu Asare en Kenneth Misa Danso, die ook nog een jaar voor Quick Boys uitkwam. De naar FC Lisse vertrekkende en ook van ODIN ’59 afkomstige Mitchel Borman heeft vermaal gescoord.

Zo, en dan nog even een stukje geschiedenis.

De amateurtak van Ajax startte in 1989 in de vierde klasse, was na drie kampioenschappen en één tweede plek in 1993 eersteklasser, vertoefde daar tot 2003, werd kampioen en hoofdklasser tot 2009, degradeerde in dat jaar, keerde in 2012 erin terug, waarna het in 2014 als tweede via de nacompetitie in de Topklasse kwam, net als Ter Leede voor slechts één jaar om zoals hierboven al beschreven in 2018 via de nacompetitie in de Derde divisie terecht te komen.

Terug naar het heden. De wedstrijd wordt geleid door de ons bekende Maurice Paarhuis. Het wordt voor hem alweer de achtste maal dat hij arbiter van dienst is bij een wedstrijd van Ter Leede. De eerste maal was Spijkenisse – Ter Leede in april 2017 (1-2), de laatste twee keren dit competitiejaar, uit tegen Excelsior ’31 ( 2-2 op 5 oktober) en op zeven december thuis tegen VVOG. Toen was ook assistent Laurens Maas erbij. De andere assistent-scheidsrechter is Gijs van Mun.

We wachten in spanning af wat het zaterdag op de Roodemolen gaat worden!

Komt dat zien!