Voorbeschouwing Ter Leede – AFC Ajax

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – AFC AJAX zaterdag 2 april 2022 14.30 uur

Scheidsrechter Luc Tissingh (Heerlen)

 

TER LEEDE KRIJGT OP DE ROODEMOLEN EEN HERKANSING TEGEN AJAX

 In zijn vijfde competitiewedstrijd nam Ter Leede het afgelopen september op tegen Ajax en wilde het de eerste uitpunten behalen. Niet op De Toekomst, maar wegens de strenge coronaregels bij Ajax op het sportpark van Only Friends in Amsterdam-Noord. Ondanks het prachtige weer en een prima begin van Roodgeel werd het een fikse teleurstelling. Ter Leede kwam door Melvin van Stijn nog wel voor, kreeg prima kansen, met name Thijs Haarman was ongrijpbaar voor zijn rechtsback Stany Dankerlui, maar twee ongelukkige momenten leverden toch een 2-1 ruststand op: eerst dacht Dirk Hoekstra aan buitenspel, wat het niet was en vervolgens werd doelman De Vries met een mooie lob verslagen nadat aanvoerder Arroyo een vrije trap pardoes weggaf en Timo van Roemberg daar dankbaar gebruik van maakte. In de tweede helft leverde verwoed aanvalspel van Ter Leede niets op en kon het team van toenmalig coach Detlev Le Grand zelfs naar 4-1 uitlopen.

Ook de thuiswedstrijd in maart 2020 ging met 0-1 verloren en daardoor is de 2-0 op 2 juni 2018 de laatste winstpartij, maar wel een hele bittere, want hij was in de nacompetitie en aangezien uit met dezelfde cijfers was verloren moesten penalty’s beslissen en daarin verloor Ter Leede na een 2-1 voorsprong uiteindelijk met 4-3 en dat was pas echt een deceptie! Hoewel Ajax zelf ook weer van HOEK verloor, kwam het dat jaar door een gelukje toch nog in de derde divisie terecht en daarin weet het zich tot nu toe goed te handhaven.

Ter Leede volgde een jaar later en daardoor staan de huidige nummer zeven en de nummer veertien zaterdag tegenover elkaar op De Roodemolen.

Ajax presteerde in de eerste periode aanmerkelijk beter dan in de tweede. Het behaalde in de eerste twaalf wedstrijden zestien punten en dat was één punt en één plaats, de elfde,  beter dan Ter Leede (15 uit 12). Dat was wel onder de als assistent gestarte nieuwe trainer Sander Middelbeek omdat Ajax na het 9-0 echec tegen Sportlust ’46 in oktober afscheid nam van Le Grand.

Middelbeek startte daverend met twee overwinningen, nota bene 1-2 uit tegen Sparta Nijkerk en thuis met 3-0 tegen FC Lisse, maar in de volgende periode waren de resultaten toch weer veel minder. De negen partijen leverden slechts acht punten op: tegen twee thuisoverwinningen op SteDoCo (3-1) en GOES (3-0) kwamen vijf nederlagen (waaronder een fikse 3-6 tegen VVOG) en twee gelijke spelen.

Verreweg de meeste punten behaalde Ajax thuis, 18 van de 24 en uit dus maar drie gelijke spelen (tegen GOES, Harkemase Boys en ACV) en die ene wel zeer opmerkelijke 1-2 zege op Sparta Nijkerk.

Bij Ajax zijn er deze competitie vijf spelers vertrokken en tien bijgekomen. Verdedigers Van der Vloot en Dankerlui en aanvallende middenvelder Flip Klomp zijn afkomstig van het eigen Ajax 2, van buiten kwamen als de bekendste  centrale verdediger Carlos Opoku van Rijnsburgse Boys, doelman Virgil Deen van Swift, middenvelder Luuk Slegt van Noordwijk en Michel van Aggele van SDC Putten.

Met 24 treffers is Ajax geen veelscorende ploeg. De topscorers zijn momenteel de twee centrumspitsen Tristan Buis met vijf en Jip Bartels met vier treffers, waaronder de 4-1 tegen Ter Leede. Linksbuiten Michel van Aggele, die de 1-1 maakte tegen Ter Leede, heeft er twee in liggen, net als Kai de Jong en Anouar Moussa, die in september de 3-1 tegen Roodgeel maakte.

De amateurtak van Ajax startte in 1989 in de vierde klasse, was na drie kampioenschappen en één tweede plek in 1993 eersteklasser, vertoefde daar tot 2003, werd kampioen en hoofdklasser tot 2009, degradeerde in dat jaar, keerde in 2012 erin terug, waarna het in 2014 als tweede via de nacompetitie in de Topklasse kwam, net als Ter Leede voor slechts één jaar om in 2018 via de nacompetitie toch in de Derde divisie terecht te komen omdat Jong FC Volendam stopte en er in de verliezerronde nog één plaats te vergeven was en daarin slaagde lucky Ajax door Capelle te verslaan. Toen de competitie in maart 2020 werd afgebroken stond het op de twaalfde plek.

Deze competitie wordt wel afgemaakt en daarom is het te hopen dat Ter Leede het teleurstellende uitresultaat weet recht te zetten. Ze kunnen het!

De wedstrijd wordt geleid door Luc Tissingh uit Heerlen. Zijn secondanten zijn Patrick Otten en Lars Faber.

 

Kom naar De Roodemolen en moedig uw club aan!