Voorbeschouwing Ter Leede – DFS Opheusden

VOORBESCHOUWING VV TER LEEDE – SV DFS OPHEUSDEN  01-12-2018 14.30 uur

Scheidsrechter C. Prooi (Hellevoetsluis)

 

DOOR FUSIE STERK WEER OP DE ROODEMOLEN

Zaterdag ontvangt Ter Leede de nummer 10 van de hoofdklasse A, het team van trainer Scott Calderwood. Vorig jaar waren de teams niet bij elkaar ingedeeld, toen eindigde DFS in de hoofdklasse B op de 8e plek. Het jaar daarvoor werd de ploeg negende. Ter Leede wist in het jaar waarin het op doelsaldo de titel miste zowel uit als thuis van de Betuwenaren te winnen, thuis ruim met 4-1 (Siali, twee keer Bok en Ammerlaan) en uit met een krappe 1-2 (Dingjan en Bok) en de thuisploeg toonde zich toen een pittige tegenstander. Omdat DFS de tweede periode begon met twee verliespartijen tegen de nummers één en twee en daardoor van de zevende naar de tiende plek zakte zal het op de Roodemolen zijn huid tegen de nummer drie van de ranglijst zo duur mogelijk willen verkopen. We kunnen dus weer sterke tegenstand verwachten.

 Afgelopen woensdag won DFS weer wel, in de districtsbeker Oost tegen zondageersteklasser NEC, met 2-1 en de thuisploeg scoorde alle doelpunten, want het kwam door een ongelukkig eigen doelpunt al snel achter, waarna topscorer Remy Raterink (weer terug van een jaar De Treffers) in de 65e minuut gelijkmaakte en in de dying seconds (92e minuut) Alex Scheffer met de 2-1 de penaltyserie wist te voorkomen. Tegen de winnaar van Woezik/DVOL bekert het verder.

In de reguliere competitie startte DFS met vier gelijke spelen en een 4-1 verlies tegen Achilles Veen alvorens het thuis de eerste winst boekte, 2-1 tegen De Jodan Boys. Door de laatste drie wedstrijden van de eerste periode te winnen (2-1 van Zwaluwen, 3-1 van Capelle en 1-2 van Nootdorp) klom het naar de zevende plek. De winst op Nootdorp in de tiende ronde was de eerste uitwinst, niet geheel toevallig op natuurgras, waar de ploeg zelf ook aan gewend is.

Hierna volgden zoals gezegd de zware partijen tegen FC ’s-Gravenzande uit en Volendam thuis en die leverden een 6-0 en 1-3 verlies op, tegen de wijdbroeken eigenlijk geflatteerd, omdat de thuisclub vijf riante mogelijkheden onbenut liet. En nu treedt DFS aan tegen de nummer drie, ook geen gemakkelijke opgave. Thuis doet DFS het aardig, in zes wedstrijden haalde het elf punten met een doelsaldo plus twee (11-9). Uit loopt het minder vlot, het heeft in zes wedstrijden tot nu toe vijf punten gehaald met een doelsaldo -11 (19-8). Die cijfers zal de ploeg op de Roodemolen graag willen verbeteren.

Trainer Calderwood zag dit jaar zo’n vier spelers vertrekken, maar dat werd door de komst van een zevental nieuwelingen ruimschoots goedgemaakt onder wie de al eerder genoemde topscorer Remy Raterink met zijn broer verdediger Mart Raterink (van Achilles ’29), aanvaller Jeffrey Arends (VVOG) en de van Geermania overgekomen doelman Jaap Omvlee. Middenvelder Noë Bokila en linkerspits Luciën Dors hebben beiden driemaal gescoord.

We frissen nog even het geheugen op omtrent deze Betuwse voetbalvereniging. DFS is als fusieclub op 1 oktober 2001 ontstaan uit de derde/vierdeklassers VV Opheusden en ASV Sparta ’57,  bij welke laatstgenoemde club  Vitessespeler Navarone Foor in zijn jeugd speelde. In juli 2004 ging de fusieclub op het nieuwe Sportpark ’t Heerenland spelen, promoveerde zij in 2009 naar de tweede klasse, vier jaar later naar 1D, werd meteen kampioen en ging in 2015 naar de hoofdklasse A. Zoals zovele eerstejaars hoofdklassers werd het een moeizaam debuut, eindigde de ploeg op de twaalfde plek, won het in de nacompetitie nog wel van JSV Nieuwegein, maar degradeerde het door een 2-0 verlies tegen Deltasport toch weer naar de eerste klasse. Net als Ter Leede indertijd was het als kampioen van 1A na een jaar al weer terug en nu komt het alweer voor het derde jaar uit in de hoofdklasse.

En die positie willen ze zaterdag op de Roodemolen verdedigen. De wedstrijd staat onder leiding van Colin Prooi die Ter Leede al driemaal eerder floot: op 28 februari 2015 tegen SHO uit (2-3 winst), op 20 februari 2016 thuis tegen De Jodan Boys (2-1) en op 7 mei 2016 ook thuis tegen Sportlust ’46 (1-0). De scheidsrechter wordt bijgestaan door J.J. van der Leij en R. Westerneng.

We zijn zeer benieuwd of Ter Leede zich aanstaande zaterdag op de derde plaats weet te handhaven. Ik zou zeggen “komt dat zien!”

 

Wij wensen u een sportieve middag toe!