Voorbeschouwing Ter Leede – DOVO

VOORBESCHOUWING VV TER LEEDE – VV DOVO zaterdag 13-11-2021 15.00 uur

Scheidsrechter Luc Tissingh (Heerlen)

 

TER LEEDE ONTVANGT VOETBALVERENIGING DOOR ONS VRIENDEN OPGERICHT

Twee jaar geleden, op twaalf oktober 2019 trof Ian van Otterlo in de 82e minuut met een prachtig schot in de rechterbovenhoek het doel en kwam Ter Leede op gelijke hoogte met DOVO nadat Jasper Waalkens eerder in de 42e minuut met een al even wonderschone treffer de thuisploeg op voorsprong had gebracht.

Die 1-1 werd ook de eindstand van de eerste onderlinge ontmoeting na zes jaar, want in het kampioenjaar 2012-2013 van Ter Leede in de Hoofdklasse A eindigde Roodgeel met acht punten voorsprong op de nummer twee DOVO (54 uit 26 tegen 46 uit 26), maar verloor het in dat succesvolle jaar toch tweemaal van de Veenendalers, in november 2012 thuis met 0-2 en op 20 april 2013 uit met 3-1. Ter verdediging van dat laatste verlies van het Roodgeel van Wisman kan echter worden aangevoerd dat de ploeg een week eerder door het 0-0 gelijkspel tegen Sportlust ’46 voor de concurrentie onbereikbaar was geworden en dus werden de teugels bij de kersverse kampioen kennelijk gevierd.

Na het gelijkspel en door die laatste twee verliespartijen in 2013/14 staat Ter Leede wel fors in de min bij DOVO. In de twee competitiejaren in de eerste klasse in de vorige eeuw (71/72 en 73/74) – won DOVO tweemaal (met 2-1 thuis en in 73-74 met 0-2 op Sportpark Menneweg) en speelde het tweemaal gelijk ( met 0-0 thuis en met 1-1 bij Ter Leede). In 2004-2005 eindigde Ter Leede als vierde, DOVO als achtste en won Ter Leede thuis met 2-0 en speelde het uit doelpuntloos gelijk. In dat jaar was Martijn Gootjes onze topscorer met ‘slechts’ negen treffers. In 2011-2012 eindigde Ter Leede in HA als tweede achter De Jodan Boys, DOVO als negende, maar hielden de ploegen elkaar in evenwicht door beide hun thuiswedstrijd met 2-1 te winnen en met het gelijkspel komt DOVO nu dus op 19 punten, Ter Leede op 10 uit elf wedstrijden.

Omdat in 2020 de thuiswedstrijd in de afgebroken competitie niet meer gespeeld werd en er in het volgende competitiejaar helemaal niets van terecht kwam staat nu de twaalfde ontmoeting op de Roodemolen op het programma met twee bijna compleet andere elftallen. Bij Ter Leede zijn alleen Dirk Hoekstra en Mounir Darrazi – in de tweede helft ingevallen – en Sami Mouchih, wel op de bank, maar niet ingebracht, nog actuele namen en bij DOVO komen we slechts de naam van Jeroen Vrolijk ( jawel ex-Ter Leede!)  tegen. Hij was toen de tweede doelman, maar is inmiddels de eerste keeper. Overigens, een andere bekende naam is die van rechterspits Lulinho Martins, de VVSB’ er die na een jaar Ter Leede naar Veenendaal verkast is.

Dat doet hij met nota bene vijftien andere spelers en de nieuwe trainer Florian Wolf die gekomen zijn en die het vertrek van dertien anderen moeten compenseren. De nieuwkomers zijn ook veelal jonge  O21-spelers, gekomen van BVO’s, zoals spits Lion Kalentjev, centrale verdedigers Lars Rebergen en Brian Vogelzang, allen van NEC, linksback Colin van Gelderen (Den Bosch O21), Kevin Greeven (Go Ahead O21) waardoor de gemiddelde leeftijd 23,9 is, dus samen met Ter Leede de laagste van deze divisie. Met enkele ervarener krachten zoals spits Nick Hack ( (USV Hercules), middenvelders Anil Mercan, Matthijs van Nispen, de al genoemde Martins en ex-Quick Boys/Noordwijk/Katwijk- speler Sabir Achefay moet oud-trainer van onder andere SJC Florian Wolf van het eerste van de grote vereniging DOVO een stabiele middenmoter maken.

Dat is nu nog niet gelukt. Vorige week gooide het weer opkomende coronavirus roet in het eten doordat enkele spelers en stafleden positief waren getest, er donderdag niet werd getraind en de thuiswedstrijd tegen Excelsior ’31 net als vier andere partijen in de derde divisie zaterdag werden afgelast. Hoe het er nu voorstaat, is mij op dit moment niet bekend.

De resultaten in de eerste tien rondes zijn mager. De ploeg begon met twee gelijke spelen (3-3 uit tegen VVOG en 0-0 thuis tegen Sparta Nijkerk wat wel knap is), daarna volgde 3-0 verlies uit tegen FC Lisse, 1-0 winst tegen Ajax, vervolgens viermaal verlies (1-2 ACV,  4-1 ODIN ’59, 1-3 Hoek HSV en 2-0 SteDoCo), maar de laatste twee partijen tonen een herstel met een verdienstelijk 0-0 gelijkspel thuis tegen DVS ’33 en de knappe 0-3 uitwinst tegen VVSB. Thuis derhalve vijf uit vijf, uit vier punten uit vijf en dat levert een vijftiende plek op met negen punten. Topscorers zijn de spitsen Lion Kalentjev met drie en Nick Hak met twee treffers. In de KNVB-beker won DOVO wel met 1-2 uit tegen GOES, maar in Harkema verloor het met 2-1 van de Harrekieten en dus gingen zij niet voor de loting de beker in.

VV DOVO is een grote en roemruchte vereniging. De Voetbalvereniging Door Ons Vrienden Opgericht, is van 23 april 1933 en speelt op het zuidelijk deel van Sportpark Panhuis dat het deelt met de grote rivaal aan de noordkant, GVVV. De vereniging telt 1500 leden en speelde sinds de invoering van de eerste klasse in de zaterdagcompetitie op het hoogste niveau – eerste klasse, hoofdklasse –  totdat het in 2006 in de nacompetitie degradeerde naar de eerste klasse D, waarna het weer onmiddellijk kampioen werd. Degradatie en direct daarop promotie naar de hoofdklasse herhaalde zich in 2011, in 2017 won het in de Hoofdklasse B de tweede periodetitel en in de nacompetitie, in hetzelfde jaar waarin Ter Leede het uiteindelijk niet redde tegen ODIN ’59, versloeg DOVO eerst Noordwijk (2-3, 3-1 nv.) en daarna was het twee keer te sterk voor SteDoCo (3-0, 0-1) en dus promoveerde het naar de Derde Divisie.

En om daarin te blijven is een goed resultaat tegen Ter Leede hoogst welkom. Maar ook Roodgeel wil weer heel graag punten pakken op de Roodemolen, want dat is op eigen bodem al drie wedstrijden achtereen niet gelukt. Tegen Staphorst werd het nog wel 0-0, maar van Sparta Nijkerk werd ruim verloren en veertien dagen terug ongelukkig met 0-1 van Harkemase Boys.

Dus zal Ter Leede vol voor de winst gaan en wordt dit hopelijk weer een boeiend schouwspel.

De wedstrijd wordt geleid door Luc Tissingh uit Heerlen. Hij floot eerder drie wedstrijden in de derde divisie zondag en ook in hoofdklasse B van de zaterdag en zondag. Dit wordt bij mijn weten zijn eerste wedstrijd in onze divisie en wij wensen hem een succesvolle middag  toe. Zijn assistenten zijn Jari van Westen en Dijon Reinshagen.

Wij hopen op een zeer sportieve middag voor iedereen!

 

 

 

 

 

.