Voorbeschouwing Ter Leede – Excelsior ’31

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – EXCELSIOR ‘31

Zaterdag 30 april 2022 14.30 uur

Scheidsrechter: John Kraak (Piershil)

 

EXCELSIOR ’31 VOOR DE DERDE MAAL NAAR DE ROODEMOLEN

De eerste keer was op één februari 2014, de tweede maal precies zes jaar later en beide keren won de ploeg uit Rijssen met 1-2. En ook nu zal het weer heel zwaar worden, want het team van trainer Wouda draait goed en neemt de vierde plaats op de ranglijst in met 46 punten en een positief doelsaldo van plus 12 (47-35). In de derde periode heeft het tweemaal gewonnen, vorige week 3-1 op de Koerbelt tegen DVS ’33 Ermelo en uit met 0-1 tegen Ajax,  en tweemaal gelijkgespeeld, met 0-0 uit tegen FC Lisse en met 3-3 thuis tegen GOES.

Ook in de eerste wedstrijd van deze competitie, op 21 augustus, won de Woudabrigade van Ter Leede. Zij startte voortvarend tegen Roodgeel, kwam door routinier Hielke Penterman met 1-0 voor, kreeg kansen maar de ploegen gingen toch met deze stand rusten en door een knappe vrije trap van Tomas Arroyo kwam Ter Leede in de tweede helft gelijk, maar de ingevallen snelle rechtsbuiten Simon van Seppenwoolde scoorde uit een steekpass 2-1 en toen zowel Dirk Hoekstra als aanvoerder Arroyo in een alles-of-nietspoging naar voren waren gegaan bepaalde Gian van Werkhoven de eindstand op 3-1.

Voor Excelsior “31 was dat het begin van een prima eerste periode waarin het met 23 uit 12 op de tweede plaats eindigde achter Sportlust ’46, waarvan het overigens in de zesde ronde  knap met 4-1 won. De tweede periode verliep wat minder voorspoedig, maar de elfde plaats was met 15 uit 11 toch niet slecht en met de acht punten in de derde periode heeft de ploeg toch al 46 punten bij elkaar gevoetbald.

Ter Leede staat er momenteel heel wat ongunstiger voor. Toen het op vijf maart met 2-1 van VVSB won stond het met 27 uit 17 op de vijfde plaats, maar in het slecht verlopen vervolg zakte de ploeg door vijf achtereenvolgende verliespartijen naar de twaalfde plaats en is het nog maar vier punten los van de gevarenzone. Keken we begin maart nog naar boven en maakten we bij Sparta Nijkerk nog kans in de tweede periode, nu is de blik weer naar beneden gericht.

Het is dus hoog tijd om weer eens punten binnen te halen, maar dat is uitgerekend tegen een ploeg waarvan we nog niet hebben kunnen winnen. Alleen op vijf oktober 2019 werd het op de Koerbelt  met 2-2 gelijk en dat komt natuurlijk ook omdat Excelsior ’31 een stabiele ploeg is met veel ervaren spelers. We komen veel bekende namen tegen: aanvoerder linksbuiten Hakim Ezafzafi, verdediger Niek Davina, middenvelder Dérian Reinders, aanvallende middenvelders Jasper Veltkamp en Hielke Penterman, ze spelen er al jaren. Alleen centrumspitsen Siebe Schets, 23 jaar, en de negentienjarige Simon Seppenwolde zijn nieuw, hoewel de laatste ook in de jeugd van Excelsior is begonnen en nu van FC Twente is teruggekeerd.

De 31-jarige Jurjen Wouda is trainer Peter Wesselink – die nu DVS ’33 Ermelo leidt -opgevolgd. Maar ook Wouda is niet nieuw, want hij heeft al vanaf 2016 de functies van jeugd- en assistent-trainer bij Excelsior ’31 vervuld.

Topscorer is momenteel centrumspits Givan Werkhoven met elf doelpunten, gevolgd door aanvoerder/linksbuiten Hakim Ezafzafi – die er in 2013 ook al bij was! – met tien en Simon Seppenwoolde met vier en Hielke Penterman met drie goals.

Nog even iets over de historie van de Rijssenaren. Excelsior ’31 is een grote vereniging (ruim1700 leden). In het verleden kende de club uit Rijssen mooie successen. In 1965 werd de club van rood en wit landskampioen, in 2000 promoveerde het als kampioen van 1D naar de hoofdklasse en de degradatie daaruit in het jaar daarop werd op 5 mei 2004 ongedaan gemaakt door in de beslissingswedstrijd tegen HHC Hardenberg voor 4500 man publiek kampioen te worden. In 2005 werd Excelsior ’31 kampioen van de hoofdklasse C, net als in 2010 waarna het naar de kersverse topklasse promoveerde. Net als Ter Leede degradeerde het daaruit in 2014 als vijftiende om in 2019 als kampioen van de Hoofdklasse B in de derde divisie te komen, waar het dus weer de kampioen van de hoofdklasse A Ter Leede tegenkwam.

Tegen deze ploeg neemt Ter Leede het zaterdag op. Voor het eerst zonder Jan Keuning die ons vlaggenschip altijd al bij de kleedkamer succes wenst. We zullen dat missen.

De wedstrijd wordt geleid door John Kraak uit Piershil. Hij leidde Roodgeel eerder op 19 maart thuis tegen ACV (1-2). Zijn assistenten zijn Marco Ritsema en Ilian Groothuismink.

Wij wensen u een sportieve middag toe.