Voorbeschouwing Ter Leede – Excelsior ’31

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – EXCELSIOR ’31 zaterdag 01-02-2-20 om 14.30 uur. Scheidsrechter Harold van de Ketterij (Goes)

 

SASSENHEIM ONTVANGT RIJSSEN

 Zaterdag, op de dag af zes jaar na de eerste keer, treedt Excelsior ’31 op de Roodemolen tegen Ter Leede in het strijdperk, de regerende kampioenen van de hoofdklasse B en A. Met een blik op de actuele ranglijst van de Derde divisie, ja, dat zijn we echt aan het vergeten. Excelsior ’31 doet het met 24 punten en een negende plaats nog heel netjes, maar Ter Leede is door het abominabele begin van de tweede periode afgezakt met 20 uit zeventien naar de twaalfde plek, heeft nog een kleine buffer, maar de gevarenzone is in zicht. De ranglijst wordt nota bene trots aangevoerd door Sparta Nijkerk, een periodekampioen van de hoofdklasse B die het afgelopen jaar dus sterker bleek dan A. Waar Ter Leede na de twee nederlagen moet gaan proberen om door een goed resultaat weg te blijven van de onderste regionen, wil Steeds Hoger ’31 stijgen naar een solide middenpositie. Wie verovert de punten?

Op die eerste februari 2014 won Excelsior ’31 met 1-2. “Excelsior ’31 heeft de wind mee,” kopte ik toen en ik doelde op het tweede doelpunt van Niek Davina, ook nu nog van de partij, die vlak voor rust een soort lob produceerde die, gedragen door de wind, over Serge van der Ban in de linkerhoek zeilde. Eerder had de tegenwoordige aanvoerder Hakim Ezafzafi uit een counter de 0-1 aangetekend. Na de rust drong Ter Leede heftig aan, wist Robert Steemers in de 52e minuut de aansluitingstreffer te maken, maar lukte het Roodgeel niet meer om langszij te komen. Over de op 14 september 2013 gespeelde en met 3-2 ongelukkig en onterecht verloren uitwedstrijd van Ter Leede heb ik eerder geschreven.

Dit competitiejaar speelde Ter Leede op vijf oktober met 2-2 gelijk op De Koerbelt. Door een lucky goal van Echahbouni kwam Ter Leede vroeg op voorsprong, maar die werd door een doelpunt van Boy Boeloerditi en een Panenka-penalty van Ezafzafi omgezet in een voorsprong voor de thuisploeg. Vlak voor de rust kreeg Boeloerditi, die overigens volgend jaar vertrekt naar eersteklasser Voorwaarts uit Twello, rood en in de tweede helft probeerde de ploeg van trainer Peter Wesselink de voorsprong te verdedigen, maar was het Ian van Otterlo die met een mooie actie en een prachtig schot voor de gelijkmaker zorgde.

Vorige week heeft Excelsior ’31 flink uitgehaald tegen VVOG: het won met 5-0, met maar liefst vier treffers van Hielke Penterman die daarmee zijn totaal naar negen bracht en nu de topscorer van het team is, gevolgd door de aanvallers Boy Boeloerditi en Hakim Ezafzafi met zeven en Jamarro Diks met zes. Derian Reinders en Jasper Veltkamp hebben er ieder drie in liggen.

Excelsior ’31 startte de competitie slecht: het verloor alle thuiswedstrijden, van ODIN ’59 (0-1), VVSB (0-2) en Harkemase Boys (2-3), verzamelde uit door zeges op SteDoCo (0-2) en Jong Almere City (2-4) zes punten en nam de elfde plaats in toen Ter Leede, dat op de negende plek stond, op bezoek kwam. De 0-4 winst op GOES deed de ploeg wat stijgen, maar hierna volgden toch weer twee thuisnederlagen tegen DVS ’33 Ermelo (1-3) en Hoek (2-3). Dat moest beter en dat gebeurde in november ook met drie opeenvolgende overwinningen op VVOG (0-1), DOVO (2-6) en de eerste thuisoverwinning op ONS Sneek en meteen een forse, 6-1. Hierna volgden wisselende resultaten met een gelijkspel tegen FC Lisse, dik verlies tegen de amateurs van AJAX (4-0), een gelijkspel tegen Barendrecht en verlies uit tegen VVSB (3-1). De al genoemde tweede overwinning op VVOG was weer een opsteker.

Uit doet Excelsior het tot nu toe beter dan thuis: 15 uit 8 met een doelsaldo van plus 5 (18-13) tegen thuis 9 uit 10 met het doelsaldo plus 3 (23-20), dat maakt samen een positief saldo van plus acht (41-33).

Zo, nu kent u in een notendop het reilen en zeilen dit competitiejaar van de club uit Rijssen,  de plaats overigens die centraal stond in de apocalyptische roman van de grote schrijver Belcampo, lees dat boek!

In de KNVB-beker was Excelsior ’31 ook behoorlijk succesvol: na twee overwinningen, op zondagderdedivisionisten DEM (2-1) en Dongen (1-2) werd het op 31 oktober op de eigen Koerbelt voor meer dan 2500 toeschouwers met 1-4 verslagen door FC Utrecht, Hielke Penterman zorgde voor de enige treffer van de thuisploeg. Kijk dat zijn de krenten in de pap voor een amateurclub en dat zorgt, ongeacht de uitslag voor een heerlijke ambiance en een blijde penningmeester!

Zaterdag moet Ter Leede proberen de bittere smaak van de voorgaande wedstrijden weg te spoelen. Dat zal niet meevallen, maar als onze achterhoede weer eens ouderwets dicht zit en de aanval weer op schot komt is alles mogelijk!

Scheidsrechter is Harold van de Ketterij. Voor ons geen onbekende. De Zeeuw leidde in 2016 tweemaal Zwaluwen – Ter Leede: op 12 maart (3-2) en op 26 november (2-1) en in januari 2017 Hoek – Ter Leede (1-2). In het afgelopen competitiejaar ook tweemaal, eerst op 13 oktober 2018 thuis tegen RKAV Volendam (0-4) en op 2 februari eveneens thuis tegen FC Rijnvogels (1-0). Hij wordt bijgestaan door J. Teders en S. Rozemeijer

Wij wensen u een sportieve middag toe!