Voorbeschouwing Ter Leede – FC Lisse

VOORBESCHOUWING VV TER LEEDE – FC LISSE zaterdag 28-08-2021 15.00 uur

Scheidsrechter Remco Schul (Leidschendam)

 

VROEGE BOLLENSTREEKDERBY OP DE ROODEMOLEN

Al in de tweede competitieronde staat de wedstrijd tussen Ter Leede en de Fusie Club Lisse op het programma. Het wordt de vijftiende thuisontmoeting sinds 1997, een jaar na de instelling van de Hoofdklasse. Op de Roodemolen houden de ploegen elkaar in evenwicht: ze wonnen beide zesmaal en speelden maar tweemaal gelijk, de laatste keer was op 15 februari vorig jaar toen het 1-1 werd. Lisse kwam voor de rust op voorsprong, maar in de 63e minuut maakte Jeffrey Bok met een magistrale trap in de verre hoek gelijk.

Het inmiddels veertigjarige Fusie Club Lisse was Ter Leede in hun bestaan steeds iets voor en presteerde ook beter. Werd het in zijn eerste competitiejaar 81-82 nog vierde achter Ter Leede (2e), daarna ging het met Lisse crescendo, terwijl Ter Leede langzaam wegzakte. In 1989 werd de FC kampioen in 2C, promoveerde naar de toen hoogste Eerste klasse, was er ook meteen bij toen de Hoofdklasse in 1996 werd ingesteld en werd zelfs meteen kampioen vóór Scheveningen en Noordwijk. Ter Leede, dat inmiddels de weg omhoog weer had teruggevonden volgde een jaar later. Ook bij de instelling van de Topklasse was Lisse onmiddellijk present, het vertoefde daar zes jaar achtereen en speelde er in 2013-’14 tegen het gepromoveerde Ter Leede. Op Ter Specke won FC Lisse in september 2013 door een laat doelpunt van Justin Valk, op De Roodemolen won Ter Leede door treffers van Jonathan Robertson en Mike Dam. De overwinning van Ter Leede kon niet voorkomen dat het een stap terug moest doen, de Lisser buren eindigden toen nog elfde.

Door in 2016 vijftiende te worden miste FC Lisse plaatsing in de Tweede Divisie, kwam daar in 2017 wel een jaar in terecht, maar vertoefde in 2018 weer in de Derde Divisie en ontmoette er op Ter Specke Ter Leede weer dat er op twee november,  misschien tegen de verhouding met 0-2 wist te winnen, doelpuntenmakers Steemers en Van Otterlo. “Lisse de bal, Ter Leede de punten,” kopte ik toen.

FC Lisse wordt nu voor het tweede jaar getraind door Raymond Bronkhorst – daarvoor hoofdtrainer van ADO ’20 –  maar die net als Steef Roodakkers bij Ter Leede door corona nog geen volwaardig competitie jaar heeft kunnen afwerken. We hopen van ganser harte dat dit nu weer wel zal gebeuren.

Bronkhorst heeft illustere voorgangers zoals Ruud Bröring, Mark Wotte, Wim Eilander en Niek Oosterlee die samen met assistent Arno Lancel zijn ploeg op 21 juni 2008 algeheel amateurkampioen van Nederland zag worden door in Hoorn Hollandia met 1-3 te verslaan.

Na hem namen Misja Salden (zes jaar lang), Arjan van der Laan en Robbert de Ruiter het stokje over.

Terug naar het heden. De openingswedstrijd werd voor beide ploegen geen succes. Ter Leede verloor terecht met 1-3 van een vooral in de eerste helft sterk spelend Excelsior ’31 en FC Lisse ging uiteindelijk met 2-3 onderuit nadat het in de rust nog met 2-1 leidde. Beide ploegen willen dus heel graag niet voor de tweede maal achtereen verliezen! Ze wonnen overigens wel hun wedstrijden in de eerste voorronde van de KNVB-beker, allebei tegen zondag derdedivisionisten: Lisse met 2-3 van  Blauw Geel ’38 en Ter Leede met 1-5 van JOS/Watergraafsmeer.

Vorige week wist de van Quick Boys overgekomen centrumspits Enzo Stroo al in de achtste minuut het ACV-doel te vinden, hij zal proberen de naar Noordwijk vertrokken Tom Duindam te doen vergeten en dat doet hij zaterdag waarschijnlijk tegen Ter Leede met rechterspits Jaap Zwetsloot naast zich, die op het middenveld zijn broer Toon Zwetsloot achter zich weet. En het is en blijft opmerkelijk dat deze “Sassemers” die hun roots op De Roodemolen hebben liggen zaterdag eerst op Ter Specke zullen verzamelen om dan “Terug naar –niet Oegstgeest- maar naar Sassenheim”  te gaan.

Wat gaat het worden? Dat weten we niet, maar we hopen op een boeiende derby op een goed gevuld en coronaproof sportpark De Roodemolen.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Remco Schul uit Leidschendam die eerder onder andere al wedstrijden in de zondaghoofdklasse A floot.

Wij wensen iedereen een sportieve middag toe!