Voorbeschouwing Ter Leede – FC Lisse

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – FC LISSE zaterdag 15-02-2020 om 14.30 uur

Scheidsrechter Marco Oosting (Niekerk Gr.)

NA ZES JAAR WEER DE ENIGE ECHTE BOLLENSTREEKDERBY OP DE ROODEMOLEN

En toevallig of niet, weer op dezelfde 15 februari! Toen was het het begin van de derde periode en die startte Ter Leede met een 2-1 winst op de Roodemolen door treffers eerst in de 22e minuut van Jonathan Robertson uit de rebound van een gevaarlijk schot van Mike Dam en daarna de winnende 2-1 in de 82e minuut van diezelfde Mike Dam nadat Koen Fokkema vlak voor rust had gelijkgemaakt. Mooi was ook de directe score van Robert Steemers uit een corner van links in de 13e minuut die helaas werd afgefloten, waarschijnlijk wegens een overtreding in de zestien.

Zo begon Ter Leede de laatste periode hoopvol, maar redde het uiteindelijk niet in de Topklasse, waar FC Lisse het in die klasse nog drie jaar uithield, daarna in de nieuwe Derde divisie terechtkwam en na één competitiejaar (2017-2018) op het hoogste amateurniveau nu al weer voor het tweede jaar derdedivisionist is. Vorig jaar werd het volgens voorzitter Leon Annokkee een grijs seizoen met uiteindelijk een tiende plek, dit jaar hebben onze buren na een matige start de weg omhoog gevonden, ze staan nu met 34 uit 20 op een vijfde plek, goed in de tweede periode en er is een reëel perspectief op een plek in de nacompetitie.

Winst op de Roodemolen is dan bijna noodzakelijk, maar dat geldt eens te meer voor de thuisploeg die de punten broodnodig heeft om weg te blijven uit de gevarenzone. Het belang van deze derby is overduidelijk.

Die matige start van FC Lisse blijkt uit de cijfers van de eerste tien wedstrijden: 11 punten met drie winstpartijen, twee gelijke spelen en vijf nederlagen waaronder de 0-2 tegen Ter Leede op 2 november op Ter Specke. “Lisse de bal, Ter Leede de punten,” kopte ik toen. Dat was een flinke domper, want Lisse had zich met zeges op ONS Sneek (4-1) en Ajax (1-2) juist goed hersteld na de beroerde start van drie opeenvolgende nederlagen.

De tweede serie van tien wedstrijden toont een prima progressie: nu 23 punten met maar liefst zeven winstpartijen en daar zitten een paar indrukwekkende uitslagen bij. Wat te denken van een 0-3 uitwinst op ODIN ’59, maar liefst 6-0 op DVS ’33 Ermelo in de laatste wedstrijd voor de winterstop, 0-3 tegen Harkemase Boys op één februari en als klap op de vuurpijl de eerste nederlaag (1-0) van koploper Sparta Nijkerk, vorige week op Ter Specke. Conclusie: de nummer vijf van de ranglijst was tot nu toe te sterk voor alle nummers één tot en met vier, voorwaar een indrukwekkende prestatie. Des te merkwaardiger is de 4-1 uitglijder uit tegen rodelantaarndrager ONS Sneek, maar ja, in voetbal is alles mogelijk en ik heb al meer gezegd dat ONS Sneek toch heel vaak, al zo’n zes jaar lang, aan degradatie weet te ontsnappen.

Met een sterke eindsprint kan trainer Robbert de Ruiter nog voor een mooi slot zorgen van zijn vijfjarige trainerschap bij Fusie Club Lisse. In oktober 2015 nam hij het over van Arjan van der Laan die de Oranje Leeuwinnen ging coachen, moest in het zesde en laatste Topklassejaar in de nacompetitie nog aan de bak voor behoud van een plek in de nieuwe Derde divisie en dat lukte tegen Staphorst. Hij werd het jaar daarop in die klasse mooi tweede en dwong in de nacompetitie tegen Dongen promotie af naar de Tweede divisie. In het volgende competitiejaar 2017-2018 ging het tegen JVC Cuyk volkomen onverwacht mis en degradeerde de club voor het eerst in haar bestaan. Na de tiende plek van vorig jaar kan hij nu nog stunten met zijn ploeg in de strijd om een periodetitel alvorens met lede ogen het stokje over te geven aan zijn opvolger, de huidige trainer van ADO ’20, Raymond Bronkhorst. Ook zijn assistent-trainer Arno Lancel zal, na veertien jaar FC Lisse, vertrekken.

Topscorer van Lisse is nu aanvaller Tom Duindam met negen treffers, gevolgd door Kubilay Koylü en de ons welbekende Oussama Siali met vijf en dan komen Ajoub Ait Afkir en Jaap Zwetsloot met vier doelpunten. We zijn benieuwd of de beide Zwetsloten het in deze wedstrijd nog tegen elkaar opnemen, volgend jaar zijn ze teamgenoten.

De belangen zijn zaterdag voor beide clubs groot, zij het verschillend. Ter Leede hoopt op handhaving, een plek in de middenmoot zou al mooi zijn, FC Lisse kijkt omhoog en zou het veertigste jaar van haar bestaan als Fusieclub van Sportclub Lisse en Lisser Boys volgend jaar maar wat graag willen vieren op het hoogste amateurniveau.

We zullen wel zien wat het wordt!

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Marco Oosting uit het Groningse Niekerk. Hij heeft Ter Leede tweemaal eerder gefloten, thuis tegen Rijsoord op 24 februari 2018 (3-1) en op acht december 2018 uit tegen Nootdorp (0-2). De assistenten zijn Ruben Daniel Reinds en Maarten Bolwerk.

We hopen op een aantrekkelijke en spannende wedstrijd, moge de beste of de slimste winnen. Kom uw favoriete club in ieder geval aanmoedigen!

Veel plezier!