Voorbeschouwing Ter Leede – Harkemase Boys

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – HARKEMASE BOYS

Zaterdag 30 oktober 2021 om 15.00 uur

Scheidsrechter: M.G. Paarhuis (Hellendoorn)

 

TER LEEDE ONTVANGT HARKEMASE BOYS OP DE ROODEMOLEN

En dat wordt voor de thuisploeg weer een forse uitdaging. De Harekieten doen het immers altijd goed tegen ploegen uit de Duin- en Bollenstreek. Op 21 september jl. schakelden zij op Sportpark De Krom de koploper van de Tweede Divisie in de voorronde van de KNVB-beker uit door de 2-3 winst, vorige week won het op het eigen Sportpark De Bosk met 4-2 van VVSB, dezelfde cijfers als op 17 september 2019 toen het Sint Bavo in Noordwijkerhout uit de Nationale Beker knikkerde. In datzelfde competitiejaar won het op Ter Specke met 0-2 van FC Lisse en op 7 september eveneens met 0-2 van Ter Leede op de Roodemolen.

Kijk, dan kun je bogen op perfecte cijfers tegen clubs uit onze contreien en het toont aan dat het een zware opgave wordt om de punten zaterdag in eigen huis te houden.

Maar Ter Leede doet het met twee overwinningen en een gelijkspel thuis heel aardig als we de uitglijder tegen koploper Sparta Nijkerk buiten beschouwing laten. Het werd toen immers na een half uur een onmogelijke opgave om met tien man en de 0-2 uit de penalty nog een goed resultaat te behalen. Twee jaar geleden was dat ook moeilijk tegen een Harkemase Boys dat stug verdedigde met vaak acht man achter de bal en gevaarlijke aanvallers als spits Berwout Beimers en aanvallende middenvelder Henny Bouius die kort voor en na de rust tweemaal toesloeg.

De ploeg van tweedejaars trainer Jan-Piet Bosma, daarvoor vijf jaar assistent-trainer van HHC Hardenberg, behaalde tot nu toe thuis tien punten uit vijf en uit vijf uit vier wedstrijden en neemt met vijftien punten de vijfde plek in in onze divisie. Het begon thuis met een 3-3 gelijkspel tegen GOES, drie winstpartijen tegen DVS ’33 (2-1), ODIN ’59 (4-0) en vorige week VVSB  (4-2) en verloor op twee oktober alleen van Barendrecht (2-4). Uit begonnen de Harekieten met twee gelijke spelen tegen SteDoCo (1-1), Hoek (2-2), een 0-1 winst tegen ACV en een 4-1 verlies tegen Sportlust ’46, dat overigens vorige week tegen de amateurs van Ajax alvast maar met nota bene 9-0 won!

Harkemase Boys is een van de betere clubs van de Derde Divisie waarin het nu al vanaf 2016 uitkomt. In de afgebroken competitie van 2019-2020 stond het na 22 wedstrijden met 42 punten derde achter ODIN ’59 (47 punten) en leider Sparta Nijkerk met 52 wedstrijdpunten. “Promotie is geen eis, maar wel een doel,” verwoordt trainer Bosma de aspiraties van deze Friese club. En daarom is het aardig om even een duik te maken in de historie van de club.

Ze komt al vanaf 1998 uit in de hoofdklasse C verbleef daar tien jaar in, degradeerde in 2007, kwam meteen weer terug en ging door naar de Topklasse, maar werd in 2012 via de nacompetitie weer teruggewezen naar de hoofdklasse, werd opnieuw kampioen en kwam vanaf 2016 uit in de Derde Divisie.

We gaan nog iets verder terug naar het prille begin. Harkemase Boys werd in 1946 opgericht en ging spelen op land, gehuurd van Jacob Buma. De naam van de vereniging en ook van het in de 19e eeuw ontstane heidedorp Harkema komt van ene Buwe Harkema die al in 1242 het Bouwekleaster stichtte. Een groep voetballers kreeg eerst de naam SSS (Sport Staalt Spieren) en na de Tweede Wereldoorlog werd dan de huidige vereniging opgericht en ging op zaterdag spelen.

In de hoofklasserperiode kende de kampioen van C de strijd om het algemeen zaterdagkampioenschap met in 2003 wedstrijden tegen WHC (Wezep), SV Huizen en ook de met 1-3 verloren partij tegen Quick Boys die in een vechtpartij eindigde. In 2008 bracht topscorer Martijn Barto (ex-Heereveen en –RKC) met 24 treffers de kampioen van 1E terug in de hoofdklasse en daarna brak de tijd aan dat de ploeg in de Topklasse en daarna in de Derde Divisie acteerde.

Ook in de KNVB-beker deed Harkemase Boys van zich spreken: in 2012-2013 versloeg het achtereenvolgens de amateurs van NEC, daarna werd Willem II in de verlenging verslagen waarna het sprookje in de derde ronde eindigde in en tegen Heereveen dat met 6-1 te sterk was.

Ook dit competitiejaar kunnen de Friezen verder komen in de KNVB-beker als ze het aanstaande woensdag thuis opnemen tegen divisiegenoot DOVO Veenendaal. Ze doen dat met hun topscorer centrumspits Kian Visser die er tegen VVSB twee maakte op een totaal van zeven, middenvelder Bouius met vier, inclusief zijn treffer tegen Katwijk, en rechterspits Jhurrey Margaritha met drie en linkerspits Beimers met twee.

Na dit midweekse bekertreffen reist de ploeg af naar Sassenheim. We zijn zeer benieuwd hoe de ploeg van Roodakkers/Van Tongeren het ervan af brengt tegen de Friezen.

De wedstrijd staat onder leiding van de ons bekende scheidsrechter Maurice Paarhuis. Het wordt sinds 2016 alweer de negende wedstrijd onder zijn leiding met eerder vijfmaal winst ( 2016 tegen Spijkenisse 1-2, 2017 Rijnvogels 0-1, 2018 AFC 4-3 en Achilles Veen 2-1 en 2019 VVOG 4-3), tweemaal een gelijkspel (2018 de afgebroken partij tegen Swift 0-0 en 2019 2-2 thuis tegen Excelsior ’31) en het 0-1 verlies in maart 2020 tegen Ajax, de laatst gespeelde competitiewedstrijd).

Ook leuk om te weten: op de dag waarop Ter Leede thuis kampioen werd tegen FC ’s- Gravenzande, 25 mei 2019, 2-0, scoorde Maurice Paarhuis als scheidsrechter (!)de aansluitingstreffer 3-2 in de partij Harkemase Boys – HSV Hoek toen de bal van hem in het doel terugkaatste nadat die uit de doelmond werd getrapt. Toen was dat nog een echt doelpunt en Paarhuis kreeg daarna zelfs aanbiedingen om spits te worden, vertelde hij later lachend.

Of Ter Leede weet te scoren tegen Harkemase Boys, we zullen het zien. We wensen iedereen een sportieve middag toe!