Voorbeschouwing Ter Leede – Harkemase Boys

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – HARKEMASE BOYS

Zaterdag 7 september 2019 om 14.30 uur

Scheidsrechter F.E. ter Brake (Dedemsvaart)

 

HARKEMASE BOYS WEER OP BEZOEK IN DE BOLLENSTREEK

 Na eerdere wedstrijden tegen VVSB en FC Lisse stappen de Harekieten zaterdag weer in de bus op weg naar de Bollenstreek, dit keer om het op te nemen tegen Ter Leede op de Roodemolen. Tot nu toe een succesvolle onderneming, want op 17 augustus verslaat het team van trainer Hans de Jong VVSB met 2-4 in de eerste kwalificatieronde van de KNVB-beker en afgelopen zaterdag werd het op Ter Specke na de rust 0-1 en omdat doelman Erik Jansema de penalty van aanvoerder Rik van der Meulen keerde bleef dat ook de eindstand.

Zaterdag wil de ploeg waarschijnlijk voor een derde bollenstreekzege gaan, en behoudt dan met negen punten een toppositie, Ter Leede zij gewaarschuwd!

 Omdat ook de eerste competitiewedstrijd tegen het Harderwijkse VVOG op eigen Friese bodem met 2-0 werd gewonnen is Harkemase Boys een van de vijf ploegen met de volle winst. Dat kan Ter Leede niet zeggen na de ‘miskleun’ tegen Barendrecht, maar daar blijven we niet in hangen, zulke dingen gebeuren nu eenmaal en zaterdag is er weer een nieuwe kans om de schade te repareren. Dan moet het wel middenvelder Henny Bouius het scoren zien te beletten, want hij scoorde alle drie de doelpunten in deze prille competitie en is daarmee nu gedeeld topscorer van de Derde Divisie.

“De foarset fan Berwout wie ek perfekt,” schreef Bouius  – interessante naam, afkomstig van het Franse bouille, troebel water? – naar aanleiding van zijn treffer in de 57e minuut. En Lisse was nog zó door trainer Robbert de Ruiter gewaarschuwd voor deze aanval, waarin de spits zich laat inzakken en Berwout Beimers de in de diepte sprintende Bouius perfect bedient, maar toch tuinde de verdediging erin. Ook tegen VVSB scoorde hij de gelijkmakende 1-1 waarna de ploeg in de tweede helft verder uitliep.

Harkemase Boys komt alweer voor het vierde jaar uit in de Derde Divisie en eindigde achtereenvolgens als 9e, 12e en afgelopen jaar als 6e. Het komt al vanaf 1998 uit in de hoofdklasse C verbleef daar tien jaar in, degradeerde in 2007, kwam meteen weer terug en ging door naar de Topklasse, maar werd in 2012 via de nacompetitie weer teruggewezen naar de hoofdklasse, werd opnieuw kampioen en kwam vanaf 2016 uit in de Derde Divisie.

We gaan nog iets verder terug naar het prille begin. Harkemase Boys werd in 1946 opgericht en ging spelen op land, gehuurd van Jacob Buma. De naam van de vereniging en ook van het in de 19e eeuw ontstane heidedorp Harkema komt van ene Buwe Harkema die al in 1242 het Bouwekleaster stichtte. Een groep voetballers kreeg eerst de naam SSS (Sport Staalt Spieren) en sloot zich aan bij de Nederlands Christelijke Voetbal Bond. Kort na 1935 kreeg SSS de beschikking over een nieuw veld. Na de Tweede Wereldoorlog werd dan de huidige vereniging opgericht, ging op zaterdag spelen zonder een specifiek christelijke vereniging te zijn. Tot de promotie naar de Hoofdklasse kende de club hun all-timeclubtopscorer met maar liefst 212 treffers, Gerrit ‘Boeke’ Hoekstra, die in 2018 op 72-jarige leeftijd overleed en verder Hendrik Borger met 193 goals, ook niet mis.

In de hoofklasserperiode kende de kampioen van C de strijd om het algemeen zaterdagkampioenschap met in 2003 wedstrijden tegen WHC (Wezep), SV Huizen en ook de met 1-3 verloren partij tegen Quick Boys die in een vechtpartij eindigde. In 2008 bracht topscorer Martijn Barto (ex-Heereveen en –RKC) met 24 treffers de kampioen van 1E terug in de hoofdklasse en daarna brak de tijd aan dat de ploeg in de Topklasse en daarna in de derde divisie acteerde.

Ook in de beker deed Harkema van zich spreken: in 2012-2013 versloeg Harkema achtereenvolgens de amateurs van NEC, daarna werd Willem II in de verlenging verslagen waarna het sprookje in de derde ronde eindigde in en tegen Heereveen dat met 6-1 te sterk was.

Naast de al genoemde middenvelders Beimer en Bouius trok Harkema  een aantal nieuwe spelers aan onder anderen aanvallers Kevin Bakels (Jubbega/Drachtster Boys), Kasper Oldenburger (ex- FC Emmen en –Groningen), en Curty Gonzales, Volkert Huisman en Frits Dantuma van ONS Sneek. Als trainer kwam dit jaar Hans de Jong van ACV als opvolger van Tieme Klompe en daarvoor Henk Herder en Jan Vlap, ook een bekende naam.

Deze Friese club komt zaterdag naar de Roodemolen. We zijn benieuwd of Ter Leede is opgewassen tegen deze medekoplopers en of het zich hersteld heeft van de ‘tik’ die het van Barendrecht heeft gekregen.

De wedstrijd wordt geleid door Erik ter Brake uit Dedemsvaart met als assistenten de ons bekende Diana Snoeren en Robin Janssen.

Wat zal deze derde ronde ons en onze streekgenoten brengen? Herstelt FC Lisse zich uit tegen Sparta Nijkerk, weet VVSB een driepunter te halen tegen Excelsior ’31, maken Hoek en DVS ’33 hun koppositie waar tegen respectievelijk Ajax en Goes? De nummer één, Jong Almere FC zal waarschijnlijk voorbijgestreefd worden, want zij zijn noodgedwongen vrij.

We zullen zien. Kom naar de Roodemolen om uw favoriete club aan te moedigen.

Veel kijkplezier!