Voorbeschouwing Ter Leede – HSV Hoek

VOORBESCHOUWING VV TER LEEDE – HSV HOEK zaterdag 14 september 2019 14.30 uur

Scheidsrechter: Shona Shukrula (Alkmaar)

TER LEEDE ONTVANGT HOEK WEER OP DE ROODEMOLEN

 Nu als derdedivisionist en dat wordt voor de thuisploeg weer een pittige opdracht, want na het 0-2 thuisverlies vorige week tegen Harkemase Boys komt er weer een koploper op bezoek. Met 1-0 en 0-1 overwinningen op FC Lisse en ODIN ’59 en de 6-1 afstraffing van Ajax op het eigen sportpark Denoek kunnen we stellen dat de Zeeuwen onder hun nieuwe trainer, de Belg Lieven Gevaert uitstekend gestart zijn, te meer daar ook de eerste kwalificatieronde van de KNVB-beker, nog onder interim-trainer David Destorme, met 2-6 ruim gewonnen werd van de amateurs van TOP Oss. Het wordt dus een zware opdracht voor het team van Steef Roodakkers om de punten op de Roodemolen te houden.

 De laatste ontmoeting in het competitiejaar 2017-2018 ( 17 maart 2018) leverde hoofdklasser Hoek op de Roodemolen ook al een 5-1 winst op, tot ieders verrassing, want het was de eerste winst na vijf achtereenvolgende nederlagen. De gure maartse noordoostenwind was een veeg teken voor de thuisploeg en Hoek ging in die derde periode met nieuw elan op weg naar een periodetitel, won die ook en na successen in de nacompetitie trad het in 2018 toe tot de derde divisie, iets wat Ter Leede dat jaar (weer) niet lukte. De uitwedstrijd op 16 september 2017 won Ter Leede door treffers van Ian van Otterlo en Jesse Dingjan overigens wel, met 1-2.

Het afgelopen jaar werd Hoek knap vierde in de derde divisie en het mocht als kampioen van de 2e periode in de nacompetitie strijden voor een plek in de tweede divisie. Op 29 mei verloor het toen echter thuis met 2-3 van VVSB.

In totaal hebben Ter Leede en Hoek nu zestien maal tegen elkaar gespeeld en het is opmerkelijk dat er slechts eenmaal werd gelijkgespeeld, op 12 april 2003 werd het 1-1 op de Roodemolen. De andere vijftien wedstrijden leverden tienmaal winst en dus vijfmaal verlies op, waarvan de eerste vier werden geleden in de periode 1997-2006. De wedstrijden die de ploegen vanaf 2015 weer tegen elkaar speelden eindigden, zoals gezegd vijfmaal in winst, maar dus de laatste maal in verlies voor Roodgeel. De puntenverdeling is nu: 31 om 16 en het doelsaldo is + 10 (30-20).

Maar die successen in het verleden zeggen helemaal niets, want zaterdag treedt een sterke en fitte ploeg die blaakt van het zelfvertrouwen aan tegen een Ter Leede dat de bittere nasmaak van twee nederlagen moet zien weg te spoelen. Kansen kreeg Roodgeel vorige week, vooral in de eerste helft, wel degelijk, maar de Friezen waren veel effectiever en als we naar Hoek kijken zien we een ploeg met een uitstekend scorend vermogen: middenvelders Reguillo Vandepitte en Rik Impens, vorige week tegen Ajax fungerend als gelegenheidsspits, weten, net als nieuwe aanwinst Erwin Franse, ex-Goes, het doel gemakkelijk te vinden. En dan heeft de nieuwste aanwinst van Hoek, de van Londerzeel overgekomen spits Robin Nelis nog niet eens in het eerste geacteerd.

Bij Hoek vertrokken dit jaar zes spelers, onder wie bekende namen als Sidi Ceesay, Kyle Doesburg, die komen we bij SteDoCo weer tegen, Thomas van Renterghem en Gianni Tiebosch (naar Top Oss). Negen spelers kwamen ervoor terug, vier ervan stonden vorige week tegen Ajax in de basis, de verdediger Alexander Embrechts (ex-KVK Westhoek), middenvelder Steven Smulder (ex-NEC) en de aanvallers Erwin Franse (ex-Goes)  en Francis Kabwe Manengela (ex-Halsteren). Met verdedigers Gert-Jan van Leiden, Fabian Wilson, de betrouwbare keeper Jordi de Jonghe en de al eerder genoemden een sterk team. Over De Jonghe gesproken, herinnert u zich overigens nog die curieuze 1-0 van Ter Leede in 2016? Daar komt ie: dan is de bal voor keeper Jordi de Jonghe, die de bal aan de rechtervoet heeft, hem verlegt en met links besluit te schieten en dat doet … tegen het hoofd van de inlopende Youssef (Ait-El-houssi) en de bal verdwijnt in het doel. Door een merkwaardig doelpunt staat Ter Leede met 1-0 voor.”

  Heeft Ter Leede een jaar in de Topklasse gespeeld, Hoek maakte dat twee jaar mee. Door in 2010 in de hoofdklasse B de vervangende derde periodetitel te winnen kwam het meteen in de nieuwe Topklasse, degradeerde daaruit het jaar daarop, keerde in 2014 als kampioen van de hoofdklasse B terug in de Topklasse, eindigde in 2015 als dertiende, won in de nacompetitie nog wel van DOVO, maar verloor op 6 juni met 3-1 van RVVH en keerde terug in de hoofdklasse B. Het startte daarin desastreus, denk maar aan de openingswedstrijd op Denoek tegen Ter Leede die met 0-4 verloren ging. Nog drie verliespartijen en één gelijkspel betekenden het einde voor trainer Ruud Pennings en na de start van trainer Jannes Tant ging het beter en eindigde Hoek op de achtste plek net als het jaar erop in 2017, maar een jaar later wist deze aimabele trainer Hoek naar de derde divisie te loodsen om daarna opgevolgd te worden door Dennis de Nooijer, de 21e trainer voor Hoek in deze 21e eeuw, maar slechts voor korte tijd. Columnist Frits Bakker sprak daarom dat hij zich waagde in de “heerlijke slangenkuil van Hoek waarin alleen een kampioenschap telt”. Zijn opvolger de Belg Hugo Vandenheede leverde het afgelopen competitiejaar goed werk, maar besloot plotseling kort voor het begin van deze competitie ontslag te nemen omdat hij vond dat zaken rond de selectie niet geregeld waren. Zijn landgenoot Lieven Gevaert heeft het stokje nu dus overgenomen en dat lijkt te klikken.

Genoeg hierover. Zaterdag gaat Hoek proberen om, aangemoedigd door de supportersvereniging De Purperen Hei, de punten mee terug naar Zeeland te nemen. Ter Leede moet proberen om Vandepitte,  Rik Impens, Erwin Franse en anderen het scoren te beletten en zelf wel het doel weten te vinden. Tegen Harkemase Boys is dat niet gelukt, zaterdag tegen Hoek hopelijk weer wel.

De wedstrijd wordt geleid door mevrouw Shukrula en ze doet dat voor Ter Leede voor de vierde maal. De eerste maal tegen RVVH in oktober 2017 het werd thuis 0-1, vorig competitiejaar in september uit tegen FC Rijnvogels (1-1) en de laatste maal was de “avondwedstrijd” in en tegen Den Bosch (0-2). Zij wordt geassisteerd door de heren Nathan Kromme en Yorden Weterings.

Van onze streekgenoten komt alleen FC Lisse in actie, uit tegen Barendrecht. VVSB staat gedwongen stil, op zich een mooie gelegenheid om het te passeren ….

Herstelt Ter Leede zich van de nederlagen tegen Barendrecht en Harkemase Boys? We hebben er goede moed op, maar we gaan het zien!