Voorbeschouwing Ter Leede – Jong Almere City FC

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – JONG FC ALMERE CITY FC

Zaterdag 26 oktober 2019 14.30 uur

Scheidsrechter: Mike de Bruijn (Nootdorp)

 

TER LEEDE ONTVANGT JONG EN GRETIG FC ALMERE CITY FC

 Zo luidde de kwalificatie van de Flevolanders na de vorige week met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen SteDoCo, toevallig om 13.00 uur ook de tegenstander van ons eerste vrouwenteam aanstaande zaterdag. En de ondertitel van de gewonnen wedstrijd tegen de Hoornaarders was “From Guiliano With Love” omdat deze van de eigen junioren overgekomen middenvelder de eerste twee doelpunten voor zijn rekening nam en met de laatste (5-1) zijn hattrick in de 68e minuut voltooide en de bal dus mocht houden.

Met dertien punten uit maar zeven wedstrijden nemen de jonge Almeerders de zesde plek in en ze zullen graag willen proberen om hun tweede uitoverwinning te behalen, maar Ter Leede wil na vier gelijke spelen ook graag weer een keer winnen, het wordt dus spannend op de Roodemolen!

 Het afgelopen jaar eindigde Jong FC Almere in de Tweede divisie op de zestiende plek met 28 punten uit 34 wedstrijden, maar degradeerde het als laagst geëindigd belofteteam direct en daarom mocht de nummer zeventien FC Lienden het alsnog (vergeefs) proberen in de nacompetitie, het legde het af tegen ASWH. Jong FC Almere City kwam in 2016 in de kersverse Derde divisie zaterdag, eindigde als veertiende, in het jaar dat FC Rijnvogels en Huizen degradeerden en IJsselmeervogels kampioen werd, was in het competitiejaar 2017-2018 in deze klasse succesvol door de eerste periode te winnen en vervolgens UNA na twee keer 1-1 met penalty’s te bedwingen en in de tweede ronde JVC Cuyk tweemaal te verslaan (2-1 en 1-3). Promotie naar de Tweede divisie!

Dit jaar doet het belofteteam het goed onder trainer Florian Wolf, de opvolger van Ivar van Dinteren die met Ron Jans naar FC Cincinnati vertrok. Wolf heeft overigens ook zondaghoofdklasser SJC onder zijn hoede. Almere heeft uit nog maar een keer verloren, met 2-1 op 21 september van ODIN ’59, het versloeg uit Goes met 0-3 en speelde tegen FC Lisse met 3-3 gelijk. Thuis in het Yanmar Stadion won het de eerste wedstrijd met 6-0 van ONS Sneek, versloeg het DOVO met 4-2 en vorige week dus ook SteDoCo, maar verloor het eerder verrassend met 2-4 van Excelsior ’31. Met HSV Hoek is het met 24 treffers de meest scorende ploeg van de Derde divisie zaterdag.

De topscorer is aanvaller Kenneth Aninkora (nr. 20) met vier, dan volgen middenvelders  Faris Hammouti (nr. 11) en Guiliano With (nr. 46) met drie terwijl Stijn Meyer tegen ONS Sneek ook een zuivere hattrick produceerde, maar daarna vertrok naar SBV Excelsior. Aanvaller Meghon Valpoort  (nr. 39) scoorde tweemaal. Acht spelers vertrokken in de zomer, maar zeven daarvan bleven bij Almere City FC, zes naar het eerste en één naar de A-junioren. Alleen Tristan Buis vertrok naar de amateurs van Ajax, die komen we dus nog wel tegen. Van de zes nieuwkomers speelde alleen de van de eigen junioren overgekomen verdediger Rodney Kemp driemaal en aanvaller Carlito Fermina (ex- SBV Excelsior) tweemaal.

Almere City FC is een jonge voetbalclub die werd opgericht op 14 september 2001 en sinds 2005 betaald voetbal speelt, maar de historie van de club gaat toch verder terug. Tot 2010 luidde de naam FC Omniworld, maar die club komt voort uit de BVC Amsterdam uit 1954, de Beroeps Voetbal Club Amsterdam met de bijnaam De Zwarte Schapen en die bijnaam voert Almere City FC nog steeds! Nadat de BVC Amsterdam verkocht werd aan Dé Stoop en als FC Amsterdam verder ging, richtte de supportersvereniging van de oude BVC op 20 april 1959 De Zwarte Schapen op en ging in Diemen spelen, fuseerde met Argonaut tot Argonaut- Zwarte Schapen, onze vorige trainer Henk Wisman speelde er nog en verhuisde onder de naam FC Sloterplas uiteindelijk onder trainer John Rep naar Almere en werd daar als Sporting Flevoland hoofdklasser in 1997, bent u daar nog?

Dan spant de gemeente Almere zich in voor professionele sport, ontstaat in 2001 Omniworld Sport BV, start met volleybal en krijgt de amateur hoofdklasser FC Omniworld begin 2005 een proflicentie en speelt in augustus de eerste wedstrijd uit tegen FC Eindhoven (2-0 verlies) omdat een week eerder het kunstgrasveld wegens hevige regenval was afgekeurd zodat de partij tegen BV Veendam niet doorging.

Van 2008 tot 2011 is Henk Wisman ook de hoofdtrainer, krijgt Omniworld in 2010/2011 de huidige naam Almere City FC, haalt in 2015 de eerste periodetitel, in 2018 weer een keer, schakelt dan MVV en Roda JC uit, komt op de Vijverberg net te kort tegen de Superboeren van De Graafschap, maar streeft sindsdien onverminderd naar een plek in de Eredivisie en heeft ook vanaf 2016 een belofteteam.

Daartegen neemt Ter Leede het zaterdag thuis op. Het wordt een pittige opgave, maar eigenlijk geldt dat voor alle wedstrijden. Het is afwachten in hoeverre Ter Leede compleet is, is Jeffrey Bok fit genoeg voor de basis, hoe staat Ben van der Lans ervoor?

We zullen het zien. Een derde thuisoverwinning, het zou mooi zijn, een vijfde achtereenvolgend gelijkspel, het zou zo maar kunnen, verlies, daar gaan we niet van uit!

De wedstrijd wordt geleid door Mike de Bruijn en dat wordt voor Ter Leede de zesde keer. Vier thuiswedstrijden en evenzoveel winstpartijen: 2-1 De Jodan Boys (12-11-2016), 3-1 RVVH (4-2-2017), Sliedrecht 4-2 (13-5-2017 toen we met onmogelijke cijfers moesten winnen om nog kampioen te worden) en een 2-1 bekerwedstrijd tegen SC Feyenoord (17-3-2015). Één uitoverwinning 0-2 tegen Rijnvogels op 25 oktober 2014, vijf jaar en één dag geleden.

De scheidsrechter heeft Gijs van Mun en Chieljan Veen als assistenten.

Het wordt aardig weer, kom Ter Leede aanmoedigen, ze kunnen het gebruiken!

Een sportieve middag toegewenst en veel kijkplezier!