Voorbeschouwing Ter Leede – Rijsoord

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – RIJSOORD zaterdag 24-02-2018  14.30 uur

Scheidsrechter: M. Oosting (Niekerk)

 

RIJSOORD TE GAST BIJ TER LEEDE

Oftewel de Kraaien, zoals ze zich noemen, strijken neer op de Roodemolen. Op twee september speelde Ter Leede na een goede oefencampagne de openingswedstrijd van het seizoen tegen Rijsoord. Tot verbazing en vreugde van de promovendus die vooraf al tekende voor één punt won het met 1-0  van Ter Leede en dat gaf het team zo’n boost dat het ook de volgende wedstrijd uit tegen RVVH won, na vijf wedstrijden negen punten had en de eerste periode boven verwachting met dertien punten op de zevende plaats afsloot.

Ter Leede herstelde zich en eindigde met negentien punten als vierde in die periode.

En nu staat zaterdag de return op het programma, de afsluitende wedstrijd van de tweede periode en de situatie is wel veranderd. Door drie opeenvolgende nederlagen tegen Noordwijk (1-8!), Smitshoek (2-1) en Rijnvogels (1-3)  in het nieuwe jaar zakte Rijsoord behoorlijk op de ranglijst. De 1-0 winst vorige week tegen plaatsgenoot RVVH geeft weer wat lucht, maar de elfde plek is vier punten weg van een p/d-plek en dus is het oppassen geblazen.

Ter Leede daarentegen heeft zich in 2018 na de nederlagen tegen Rijnvogels (0-3) en Zwaluwen (2-0) goed hersteld door de overwinningen op Achilles Veen (4-3) en FC ’s-Gravenzande (0-4). De bekernederlaag met 3-1 tegen eersteklasser en aanstaande kampioen SC Feyenoord afgelopen dinsdag was weliswaar een domper, maar in de competitie en in de tweede periode staan we er met een tweede plaats goed voor. “Ter Leede heeft periodetitel voor het grijpen na winst in ’s-Gravenzande” kopten verschillende kranten. Dat is echter op zijn minst overdreven.

Want hoe staan we er echt voor?

Met nog één wedstrijd in de tweede periode gaan de drie streekgenoten Noordwijk, Ter Leede en Rijnvogels met 19 punten aan kop, Noordwijk met als doelsaldo +18, Ter Leede + 9 en Rijnvogels +7. Noordwijk speelt uit tegen AFC, Ter Leede thuis tegen Rijsoord net als FC Rijnvogels tegen Zwaluwen. Als Noordwijk wint wordt het nummer één, maar een team dat al periodekampioen is kan dat niet nog eens worden, dan wordt de nummer twee aangemerkt als vervangende periodekampioen. Winst, verlies of gelijkspel van Noordwijk is voor de periodetitel derhalve niet relevant. Dus Ter Leede wordt periodekampioen als het wint en het betere doelsaldo ten opzichte van een eveneens winnend Rijnvogels intact blijft. Maar voor zowel de Rijnvogels als voor Ter Leede is winst absoluut niet vanzelfsprekend, want én de Vlaardingers én de Ridderkerkers vechten voor lijfsbehoud en beide hebben bewezen ploegen in de top te kunnen verslaan.

Conclusie: Ter Leede heeft het wel in eigen hand, maar het is absoluut geen eenvoudige opdracht. Het recente verleden heeft dat overduidelijk aangetoond: remember Zwaluwen, RVVH, Rijsoord en iets eerder Argon.

Ook het verre verleden biedt geen garantie. In het competitiejaar 1978/79 kwamen Rijsoord en Ter Leede in de tweede klasse B tegen elkaar uit. Thuis won Ter Leede met 1-0 door een mooi doelpunt in de 20e minuut van Nico van der Fange na mooi voorbereidend werk van Piet van der Heiden. De eerste helft was overigens zo hard dat de toch bepaald niet kinderachtige Jan van Harskamp blij was dat hij in de rust werd vervangen door Nanne Sluymer. De uitwedstrijd op 15 april verloor Ter Leede met 1-0 ook al doordat scheidsrechter Storm de treffer van Piet van der Heiden wegens hands afkeurde. Dat jaar eindigde Ter Leede als negende, Rijsoord werd derde achter kampioen Rijnsburgse Boys.

Evenals Ter Leede kende Rijsoord, op 15 mei 1924 onder de naam “De Zwervers”opgericht, in de tachtiger en negentiger jaren een zwakke periode. Het kwam in 2011 via een vervangend periodekampioenschap in de hoofdklasse B terecht, degradeerde het jaar daarop weer, maar wist als kampioen van 1C vorig jaar weer de hoofdklasse te bereiken. Dat doet het onder trainer Gijs Zwaan die na zes jaar zal worden opgevolgd door Steef Buijs, nu nog trainer van eersteklasser Nieuwenhoorn. Middenvelder Siebren Hoekstra – topscorer met 7 treffers – en vaste doelman Michael Bekkers hebben ook te kennen gegeven uit te zien naar een nieuwe uitdaging.

Terug naar het heden, naar zaterdag. Het wordt koud, maar we hopen dat het spel van Ter Leede hartverwarmend zal zijn, want dan is succes verzekerd en de periodetitel binnen. Maar onze tegenstander zal er alles aan doen om door te winnen Ter Leede alle zes de  punten afhandig te maken.

We zullen zien. De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Marco Oosting uit het verre Groningse Niekerk en hij wordt bijgestaan door de heren D. de Haan en P.W. van der Leek.

Wij wensen iedereen een zeer sportieve middag toe!