Voorbeschouwing Ter Leede – Sparta Nijkerk

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – SPARTA NIJKERK 09-10-2021 om 15.00 uur

Scheidsrechter: Roel de Cock (Tilburg)

 

TER LEEDE ONTVANGT DE KOPLOPER OP DE ROODEMOLEN

 En dat is voor de derde maal. De eerste keer was in september 2011 en het werd toen 3-1 door treffers van Verplancke, Spaargaren en Pedrini, maar de tweede keer negen november 2019, een jaar en elf maanden geleden dus, staat ons nog veel scherper voor de geest. Vooral de 33e minuut! Bij een 0-0 stand passeert Ian van Otterlo zijn tegenstander op weg naar het doel, die brengt hem ten val en terwijl hij al een verontschuldigend gebaar maakt presenteert scheidsrechter Martijn Vos niet hem, maar Ian de gele kaart, want hij zag iets vliegen, een zwaluw. En aangezien het de tweede voor Van Otterlo was, kon hij vertrekken. Ik heb toen de arbiter nog geëerd met een tekst uit het Hooglied over vossen die de wijngaard bederven, wat niet iedereen kon waarderen. Met tien man bood Roodgeel nog dapper partij, maar kon het niet bolwerken tegen de ook toen al sterke Spartanen en de thuisploeg verloor uiteindelijk met 0-4. 

 Zaterdag spelen beide elftallen dus pas voor de vierde maal tegen elkaar, de ene uitwedstrijd eindigde in januari 2012 in een 2-1 zege op Sportpark De Ebbenhorst ondanks dat Tristan Buchinhoren in de 41e minuut de score opende en het lijkt vreemd dat ze elkaar nog maar in één competitiejaar, als we het coronacompetitiejaar 2019-2020 buiten beschouwing laten, tegenkwamen, want beide teams speelden al vanaf 1997 in de hoofdklasse.

Maar ja, Ter Leede speelde meestal in de hoofdklasse A, Sparta Nijkerk in B en juist toen Nijkerk in HA werd ingedeeld (2015-2016)  kwam Ter Leede uit in HB en ook de jaren in de Topklasse vielen net niet samen: Ter Leede in 2013-2014, de Nijkerkers het jaar daarop. Dat ene jaar wel samen was 2011-2012 toen Ter Leede als tweede achter De Jodan Boys en voor Quick Boys eindigde.

Sparta Nijkerk kende in deze eeuw sterke jaren in de hoofdklasse, het eindigde vaak als tweede of derde en de periodetitel in 2010 leverde een plaats in de Topklasse op, maar door de vijftiende plek degradeerde de ploeg het jaar daarop weer en werd toen in HA ingedeeld. Het kampioenschap in HA in 2014 leverde opnieuw een Topklasseplek op, met helaas hetzelfde resultaat als in 2011, een vijftiende plek. Na twee zevende plekken in 2017 en 2018 volgde dan weer vorig jaar de promotie naar de Derde divisie en zo komen de clubs elkaar nu voor de tweede maal in de competitie tegen.

In deze nieuwe competitie doen de Oranje Zwarten het uitstekend. Thuis werden alle wedstrijden gewonnen, met 2-0 van ODIN ’59 en VVSB, met 3-2 van Barendrecht, en vorige week met 1-0 van Staphorst. Uit leverde het eerst twee gelijke spelen op, tegen DOVO (0-0) en ACV (2-2) en veertien dagen geleden winst op SteDoCo 90-1). Dat levert met zeventien uit zeven vier punten voorsprong op op nummer twee FC Lisse.

Ook in de KNVB-beker doet het elftal van derdejaars trainer Erik Speelziek het goed. In de voorrondes rekende het af met de Beverwijkse zondagderdedivisionist DEM (1-1 wns.) en daarna met Sliedrecht (2-0 n.v.). Nu mag het op 26 oktober op de eigen Ebbenhorst uitkomen tegen ADO Den Haag en dat is natuurlijk een mooi affiche.

Ten opzichte van vorig jaar kent het team niet zoveel veranderingen. Vijf spelers vertrokken en er kwamen zes voornamelijk jonge spelers voor terug, twee van de eigen jeugd, centrumverdediger Thomas van Dijk en Laurens de Korte, nog een centrale verdediger, Maikel Jansen van Willem II O21, Max Leeflang van Go Ahead Eagles O21, de 17-jarige verdediger Colin Linnebak en de ons bekende rechtsbuiten Ricardo Fransberg van Ajax amateurs.

Spits Maurice de Ruiter en rechtsbuiten Bryan Burgerhout zijn met twee treffers nu de topscorers. Onder anderen Fransberg, Bakkenes en, jawel linksbuiten Jesse van Nieuwkerk (ex-Argon, -Quick Boys, -GVVV) hebben eenmaal doel getroffen.

Ter Leede staat voor de zware opdracht om de koploper te bekampen, maar ze hebben thuis, en nu ook uit, aangetoond dat ze eendrachtig en energiek samenwerkend tot heel wat in staat zijn.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Roel de Cock uit Tilburg die vorig jaar ook op drie oktober VVSB – Ter Leede zou fluiten, maar die partij verviel en op 12 mei 2018, ons kampioensjaar, leidde hij Ter Leede thuis tegen De Jodan Boys (2-1).

Ik hoop dat zaterdag velen de weg naar De Roodemolen weten te vinden, want deze ploegen verdienen het en ik wens iedereen een sportieve middag toe!