Voorbeschouwing Ter Leede – Sparta Nijkerk

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – SPARTA NIJKERK zaterdag 09-11-2019 14.30 uur

Scheidsrechter: Martijn Vos (Warnsveld)

 

TER LEEDE ONTVANGT KOPLOPER SPARTA NIJKERK OP DE ROODEMOLEN

 Koploper én promovendus! Daar waar Ter Leede als kampioen van de hoofdklasse A al heel tevreden is met de zevende plek in de Derde divisie is Sparta Nijkerk deze competitie ijzersterk begonnen met acht overwinningen en slechts één verliespartij! En dat terwijl de ploeg vorig jaar geen kampioen in de hoofdklasse B werd omdat het in de laatste wedstrijd uit tegen ACV  met 1-1 gelijkspeelde terwijl de concurrenten Excelsior ’31 en Staphorst hun partijen wel wonnen, zodat Excelsior ’31 kampioen werd en Sparta Nijkerk uiteindelijk als derde finishte. Maar wel met de derde periodetitel op zak en in zes wedstrijden in de nacompetitie zegevierde het vijfmaal, was De Jodan Boys, Eemdijk en Volendam de baas en promoveerde het alsnog om daarna aan een droomstart in de nieuwe competitie te beginnen.

Zaterdag neemt Ter Leede, dat zelf ook aan een goede serie bezig is, het dus op tegen een ploeg die in uitstekende vorm verkeert. We hopen dat Roodgeel De Oranje Zwarten goed partij weten te geven.

 Het is een wonder dat Ter Leede en Sparta Nijkerk die beide jarenlang  –  vanaf 1997 – in de hoofdklasse speelden elkaar maar in één competitiejaar tegenkwamen. Ter Leede speelde meestal in de hoofdklasse A, Sparta Nijkerk in B, maar juist toen Nijkerk in HA werd ingedeeld (2015-2016)  kwam Ter Leede uit in HB en ook de jaren in de Topklasse vielen net niet samen: Ter Leede in 2013-2014, de Nijkerkers het jaar daarop. Dat ene jaar wel samen was 2011-2012 toen Ter Leede als tweede achter De Jodan Boys en voor Quick Boys eindigde. In de twee competitiewedstrijden wonnen beide eenmaal, in september 2011 Ter Leede thuis met 3-1 door treffers van Verplancke, Spaargaren en Pedrini en in januari 2012 was het Sparta Nijkerk dat op De Ebbenhorst door twee goals van Maurice van der Wilt met 2-1 won, Tristan Buchinhoren opende in de 41e minuut nog wel de score voor Ter Leede.

Sparta Nijkerk kende in deze eeuw sterke jaren in de hoofdklasse, het eindigde vaak als tweede of derde en de periodetitel in 2010 leverde een plaats in de Topklasse op, maar door de vijftiende plek degradeerde de ploeg het jaar daarop weer en werd toen in HA ingedeeld. Het kampioenschap in HA in 2014 leverde opnieuw een Topklasseplek op, met helaas hetzelfde resultaat als in 2011, een vijftiende plek. Na twee zevende plekken in 2017 en 2018 volgde dan weer vorig jaar de promotie naar de Derde divisie en zo komen de clubs elkaar voor de tweede maal in de competitie tegen.

Met zes thuisoverwinningen heeft Sparta Nijkerk op de eigen Ebbenhorst tot nu toe de volle buit binnen, het zegevierde achtereenvolgens tegen Barendrecht (3-2), FC Lisse (4-1), Excelsior ’31 (2-0), tegen concurrent DVS ’33 Ermelo (1-0), Ajax (4-2) en won vorige week ook ruim van het sterke Harkemase Boys (3-0). Uit speelde het nog maar drie keer, van streekgenoot VVOG won het met 1-3, van ODIN ’59 nipt met 1-2, maar SteDoCo is tot nu toe de enige ploeg die de Nijkerkers wist te verslaan. Op Sportperk Groeneweg  wonnen de Hoornaarders met 1-0.

Ook in de beker opereren de Nijkerkers sterk. In 2011 schakelden ze eredivisionist Excelsior al eens uit en nu achttien december (of misschien al een dag eerder) mag het team van tweedejaars trainer Eric Speelziek het in de tweede ronde van de KNVB-beker opnemen tegen eerstedivisionist NAC Breda. Het heeft deze ronde bereikt door in de eerste kwalificatieronde UNA (3e divisie zo) met 3-2 te verslaan, was daarna vrijgeloot, maar schakelde vorige week woensdag in de eerste ronde Fortuna Wormerveer uit, jawel, het team dat in augustus van Ter Leede won en daarna nog ADO ’20 aan de zegekar bond, maar van de Spartanen verloor het met 5-2 onder meer door drie treffers van nr. 13 Maurice de Ruiter.

Hoe komt de ploeg zo sterk? Zelf verbazen ze er zich ook over en op de site schrijft Gerard Kok:

“Waar houdt dit op? Hoe lang gaat dit nog door? Superlatieven schieten tekort! De Nijkerkers blijven het gewoon onveranderlijk goed doen. Gaan we naast onze schoenen lopen? Echt niet! We weten dat het een keer minder zal gaan maar tot dusver is alles alleen maar genieten op de Ebbenhorst. In Nijkerk hebben we ook de magere jaren gekend, dus hoe lekker is het nu om ons eens lekker te laven aan al deze weelde?”

 Een feit is dat trainer Speelziek een sterke selectie ter beschikking heeft waarin een gevaarlijke en razendsnelle linkerspits als Gilbrano Plat niet eens altijd in de basis start. Speelziek kan en moet kiezen wie hij opstelt en dat komt omdat in 2018 al talentvolle spelers als middenvelder Justin van Groen, ex-DWO en –SDC Putten, linksback Roy Diderik, ex-Apeldoorn CSV, rechtsback Jerry Geurtsen, ook van SDC Putten, rechtsbuiten Bryan Burgerhout , oud-IJsselmeervogels, de al genoemde Plat van Hercules en daarvoor DOVO, naar Sparta Nijkerk kwamen. Dit jaar voegden nog vier spelers zich bij hen, de aanvallers Maurits de Baar (ex-Hercules) en Maurice de Ruiter (ex-DVS ’33 Ermelo), verdediger Leroy Oehlers (vorig jaar FC Lisse) en doelman Thijss Janssen van LRC Leerdam, die tegen Harkemase Boys in de basis stond.

Met de al aanwezige kern klikt het kennelijk heel goed en als je de beelden bekijkt zie je een team dat voorin razendsnel kan combineren.

Zaterdag  komt het Sparta Nijkerk – in 1931 opgericht en nu een forse vereniging met zo’n 1500 leden –  van voorzitter Johan Evers naar de Roodemolen. De ons bekende Erik Assink heeft het overigens ook nog vier jaar getraind, net als later Simon Ouaali toen Sparta Nijkerk tegen Ter Leede speelde.

Het wordt voor het team van Roodakkers/Voskuil een zware opdracht om voor de achtste keer achtereen ongeslagen te blijven, maar het is mogelijk, daar vertrouwen we op, de defensie staat haar mannetje en onze voorwaartsen weten wat scoren is!

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Martijn Vos. Hij arbitreerde Ter Leede eerder uit tegen Achilles Veen, 7 oktober 2017 2-1 verlies, en dit jaar op 9 februari thuis tegen Smitshoek, 2-1 winst. Hij wordt geassisteerd door Rick van Rijn en Danny Kempinga.

Kom naar de Roodemolen om uw ploeg aan te moedigen. Ze kunnen het gebruiken!