Voorbeschouwing Ter Leede – Sportlust ’46

Voorbeschouwing Ter Leede – Sportlust ’46 zaterdag 5 september 2020 15.00 uur

Scheidsrechter D. Serik (Deventer)

 

TER LEEDE ONTVANGT SPORTLUST ’46 NA VIER JAAR WEER OP DE ROODEMOLEN

Op zeven mei 2016 nam Ter Leede in zijn laatste thuiswedstrijd afscheid van zijn aanvoerder Raydall Kewal na zijn acht jaar trouwe dienst. De 1-0 winst was voor de thuisploeg niet echt belangrijk dit in tegenstelling tot de Woerdenaren die nog een kleine kans hadden om nacompetitie en degradatie te ontlopen. Dat lukte niet, maar na een derde en vierde plek in de twee volgende jaren was het trainer Patrick Loenen die met een kampioensplek in 1B voor de nodige sportlust zorgde in Woerden en zijn ploeg in de hoofdklasse terugbracht en het in het afgelopen jaar zo goed deed dat hij de ploeg na 21 wedstrijden met één punt voorsprong op het Utrechtse DHSC naar het volgende kampioenschap en promotie naar de Derde divisie leek te loodsen. Maar toen werd een gevaarlijk virus spelbreker.

Alles werd bevroren, geen promotie?

Gelukkig, op 26 mei ontving voorzitter Jan van den Heuvel het heuglijke nieuws dat door het wegvallen van ONS Sneek en Jong Almere City FC en het streven om weer op achttien ploegen te komen er drie zaterdaghoofdklassers toch zouden promoveren, ACV, Staphorst en de lijstaanvoerder in HA Sportlust ’46. En zo kon een trotse voorzitter, die overigens van 2004-2007 zelf ook hoofdtrainer was,  zijn club mededelen dat in het aanstaande 75-jarig jubileumjaar Sportlust ’46 de hoogst spelende club in het Groene Hart zou zijn.

En voor de openingswedstrijd komen de Woerdenaren voor de vijfde maal naar de Roodemolen. Daar heeft de ploeg tot nu toe eenmaal gelijkgespeeld en driemaal verloren, maar dat zegt helemaal niets, want in de bekerwedstrijd tegen GOES bewees Sportlust  dat het danig versterkt de Derde divisie is binnengekomen. Pas in de verlenging moest het met tien man, door de tweede gele kaart van ex-Dovo’er Jordi Balk in de 89e minuut , het hoofd buigen. Vooral de eerste helft was zijn ploeg beter vond trainer Loenen, maar “drie honderd procent kansen in het eerste halfuur werden helaas niet benut”, treurde aanvoerder Nick Verhagen ook. En dus is het bekeravontuur over, daar waar Ter Leede na de 6-2 winst op zondageersteklasser Hoogezand mag hopen op een stunt uit tegen Excelsior Maassluis, iets wat het al eerder gepresteerd heeft.

We nemen het reilen en zeilen van Sportlust ’46 in deze eeuw even door. Als tweedeklasser kwam de ploeg het millennium binnen, het promoveerde in 2006 naar de eerste klasse, in 2011 naar de hoofdklasse, moest in 2014 voor een jaar terug, in 2016 zoals vermeld weer, maar sinds 2019 gaat het onstuitbaar omhoog met twee promoties in twee jaar.

En met een elftal nieuwe spelers kan het met vertrouwen de toekomst tegemoetzien, voor zover Corona het toelaat.

Van DOVO werd centrale verdediger Jordi Balk overgenomen naast jongste aanwinst Abdelaziz Metalsi ook centrale verdediger, er kwamen met de jonge Byron Burgering van FC Eindhoven en de bekende Damiano Schet (ex-GVVV, maar o.a. ook van Cambuur  en RKC Waalwijk) twee linkerspitsen met rechterspits Kesly den Haag  van DOVO, nog twee spelers van Alphense Boys, Bas van Zoest en Wessel Meiring en dan ook nog middenvelders en doelman Romero Antonioli van SV Argon, kortom, dat kan een veelbelovend collectief worden.

In de oefencampagne speelde Sportlust ’46 met 2-2 gelijk tegen Spakenburg, won het met 5-3 van De Jodan Boys, met 3-1 van R.K.V.V. DEM en speelde het tegen Eemdijk met 1-1 gelijk.

In de onderlinge competitie staat Ter Leede wel voor, maar gezien het bovenstaande geef ik het voor wat het waard is. In acht wedstrijden won Ter Leede driemaal thuis, eenmaal uit, speelde het thuis eenmaal gelijk, uit tweemaal  en verloor het in december 2011 met 4-3, de treffers van Tristan Buchinhoven en Vincent Ammerlaan mochten dus niet baten.

De grootste overwinning was in het competitiejaar 1996-1997, het werd 5-1.Leuk om de doelpuntenmakers even te noemen. Het werd 3-0 door achtereenvolgens Ed Borst, Luc van der Hoeven en Lloyd de Meza, Peter Scheltus maakte de 4-1 en Emiel Wajer besloot met de 5-1. Uit werd het in dit kampioensjaar onder Arie Lagendijk 1-4, dezelfde scoorden ook nu, alleen Scheltus lukte het dit keer niet. Door deze wedstrijd werd Ter Leede al op 22 maart met 17 punten voorsprong kampioen tegen het Sportlust van oud-Ter-Leedetrainer Jan Kroeze. De tweede keer was zoals iedereen nog weet de 0-0 op 13 april uit onder Henk Wisman. Toen was de uiteindelijke voorsprong zeven punten en promoveerde Roodgeel naar de Topklasse.

Terug naar het heden. Iedereen kijkt met spanning uit naar deze openingswedstrijd. Ter Leede kent nog wel geblesseerde spelers, maar er zijn er ook op de terugweg, dus enkelen zullen wel inzetbaar zijn. Het snelle spel tegen Hoogezand geeft wel vertrouwen, maar de tegenstand zal nu veel robuuster zijn. De kansen lijken me gelijk. Opmerkelijk is het dat ook de tweede teams van beide clubs deze zaterdag tegen elkaar spelen. Dat is al eerder gebeurd, alleen moet ons tweede nu uit naar Woerden.

De wedstrijd op de Roodemolen wordt geleid door scheidsrechter Derya Serik uit Deventer. Hij wordt bijgestaan door B.A.C. Smets en R. Leenstra.

Wij wensen iedereen een sportieve middag toe!