Voorbeschouwing Ter Leede – Volendam RKAV

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – RKAV VOLENDAM

Woensdag 7 september 2022 20.00 uur

Scheidsrechter: W.H. Kuijntjes (Brakel, NB.)

 

TER LEEDE ONTVANGT HET GEPROMOVEERDE RKAV VOLENDAM

In de nacompetitie van het afgelopen jaar wist Volendam onder trainer Johan Steur het ticket voor de derde divisie te bemachtigen door eerst Zwaluwen Vlaardingen uit en thuis met 3-1 te verslaan om daarna op 14 juni uit met 0-1 te winnen van ARC en thuis gelijk te spelen met 2-2 en dat was curieus, want ARC stond in de extra tijd nog met 1-2 voor, maar in de vijfde minuut daarvan wist de linkerspits van Volendam met een wanhoopsschot de droom van de Alphenaren te verstoren.

Tot zijn verrassing werd het contract van winnend coach Johan Steur niet verlengd, keerde Berry Smit na twee jaar Spakenburg terug op het oude nest en komt hij woensdagavond 7 september bij Ter Leede op bezoek voor het vierde competitietreffen. Door de eerste wedstrijd thuis met 3-1 van VVOG te winnen, met drie treffers van een Tol, Joey , Roy en Lennard, en in de 89e minuut met 2-2 gelijk te komen uit bij ASWH kwamen de Volendammers met vier uit twee op een mooie zesde plaats. Na het thuisverlies afgelopen zaterdag met 1-3 van DOVO (de 0-1 was van Shaquille Prijor) staat de RKAV nu op de negende plek.

In dit millennium kwamen Volendam en Ter Leede elkaar in zes competitiejaren tegen. In het eerste competitiejaar  ervan versloeg Ter Leede in het vierde Roodemolenjaar Volendam met 5-1 door treffers van Alan Campfens, Pim Langeveld 2x, Carlo van Zelst en Mohammed Benfekrane

De laatste thuiswedstrijd tegen Volendam was op 13 oktober 2018 en het resulteerde in een 0-4 verlies, nota bene in ons kampioensjaar!

Die nederlaag was overigens ietwat geflatteerd. In mijn wedstrijd verslag schreef ik destijds:

“Ter Leede – Volendam 0-4! Een veegpartij? Absoluut niet! De thuisclub had al drie mooie kansen op een voorsprong gecreëerd maar niet kunnen benutten voordat Volendam na een half uur een eerste schot op doelman Bekkers kon afvuren. Een penalty bracht Volendam op voorsprong. Wegens duwen. Aan de ene kant – vanaf de tribune niet goed zichtbaar – wel bestraft, aan de overzijde zeven minuten eerder en héél goed zichtbaar – niet. Des arbiters wegen zijn duister en ondoorgrondelijk. Toen vlak na rust een vierde kans ook geen doelpunt opleverde werd het allengs duidelijk: wat Roodgeel ontbeerde bleek Volendam ruimschoots te bezitten. Een mooi schot leverde de 0-2 op en de ruimte die een aanvallend Ter Leede hierna weggaf bood de voorwaartsen van Volendam de gelegenheid om aan het eind zelfs naar 0-4 uit te lopen.”

 Uit werd er in februari overigens weer verloren, nu met 2-1, en daarmee leek Volendam de aanval van de Wismanbrigade op de koppositie doeltreffend te hebben afgeslagen, maar omdat het team van Sander Middelbeek hierna twaalf punten verspeelde kon Ter Leede toch weer inlopen en uiteindelijk de titel veroveren.

 Een andere uitwedstrijd tegen Volendam was in het kampioenjaar 2013. Op 23 maart werd het met 2-2 een gelijkspel, Ronnie Verplancke en Vincent Ammerlaan scoorden. Het jaar ervoor wonnen we wel, met 0-2 en als we alle twaalf wedstrijden in deze 21e eeuw meenemen dan is het resultaat gematigd positief: uit tweemaal winst, tweemaal gelijk en tweemaal verlies, thuis tweemaal winst (5-1 en in 2013 5-0), driemaal gelijk met 2-2 en eenmaal verlies, de 0-4 van dit competitiejaar. Zeventien om dertien punten met een doelsaldo van plus zeven, 29 om 22 treffers.

Na zeven jaar in de hoofdklasse degradeerde de Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging Volendam overigens in 2015 als veertiende naar de eerste klasse. Het jaar daarop werd het onder Thijs Schipper tiende, maar al in het eerste jaar van Sander Middelbeek, oud-trainer van JOS/Watergraafsmeer werd het tweede met een periodetitel en daarna veroverde Volendam voor ARC en Xerxes DZB de titel in 1A en was het weer hoofdklasser.

We duiken verder de historie in. Volendam werd op 1 juni 1920 opgericht onder de naam Victoria. Die werd snel gewijzigd en op 1 juli 1977 werd de club gesplitst in de profclub FC Volendam en de RKAV, de amateurtak. Een jaar later werd Volendam met 42 uit 26 (winst = 2 punten) al kampioen van de 2e klasse B vóór nummer twee Rijnsburgse Boys en promoveerde het naar de hoogste eerste klasse! Ter Leede werd in die klasse 2B onder Turkenburg negende met 22 uit 26. Pikant detail: de kampioenswedstrijd in 2B was op 20 mei 1978 op het Sportpark aan de Menneweg en Volendam won met 0-2. Er heerste een prettig sfeertje op ons oude sportpark, want voor Ter Leede stond er niets meer op het spel en het kon dus vrolijk Nico van der Fange huldigen voor zijn 400e wedstrijd voor Roodgeel en Volendam werd kampioen! Alleen verderop in Rijnsburg waren ze niet blij, ze hadden gehoopt op een stunt van Ter Leede, aldus het verslag van de later bekende sportjournalist Gijs Zandbergen.

Terug naar het heden. Deze avondwedstrijd wordt geleid door Willem Kuijntjes, voor Ter Leede geen onbekende. Op 12 april jongstleden floot hij de 0-0 uitwedstrijd tegen G.O.E.S, op 8 februari 2020 ook al een avondwedstrijd, de vermaarde 3-4 tegen VVSB en op 25 mei 2019 de kampioenswedstrijd thuis tegen FC ’s-Gravenzande (2-0).

Hij wordt geassisteerd door C.D.R. van der Hul en E.K. Holvast.

 

Wij wensen u een sportieve avond toe!