Voorbeschouwing Ter Leede – Volendam

VOORBESCHOUWING VV TER LEEDE – RKAV VOLENDAM zaterdag 13-10 om 14.30 uur

Scheidsrechter: A.L. van de Ketterij (Goes)

 

NA ZEVEN JAAR BEZOEKT VOLENDAM DE ROODEMOLEN WEER

 Vijf november 2011 scoorden Gert Jan Tamerus en Vincent Ammerlaan ieder eenmaal, maar omdat Henk Veerman – jawel, nu spelend voor eredivisionist Heerenveen – en Joey Tol dat voor Volendam ook deden eindigde deze wedstrijd onbeslist. De laatstgenoemde is ook dit jaar nog van de partij en scoorde vorige week tegen FC Feyenoord zijn derde goal alweer. Uit won Ter Leede overigens in maart 2012 door treffers van Pim Spaargaren en Ronnie Verplancke. Op een zonnige Roodemolen kan het zaterdag weer een spannende partij worden tussen de nummers twee en vier van de hoofdklasse A.

Volendam is weer terug in de hoofdklasse en het elftal van derdejaars trainer Sander Middelbeek draait meteen bovenin mee. Met Stefan Plat van Katwijk, Harry Zwarthoed en Maarten Woudenberg van De Dijk (ook nog van Quick Boys, ja die club zit er altijd wel tussen), als ‘nieuwkomers’, maar eigenlijk op het oude nest teruggekeerde Volendammers, heeft Volendam slechts een keer verloren (met 3-1 van Zwaluwen), viermaal gewonnen met vaak ruime tot zeer ruime cijfers (7-1 van Xerxes DZB, 3-0 van Achilles Veen, 1-2 van Jodan Boys). Vorige week scoorde het er tegen SC Feyenoord ook weer lustig op los, maar dat deden de Rotterdammers ook en daardoor eindigde die partij in 4-4. Met acht treffers is Harry Zwarthoed topscorer van de hoofdklasse, Joey Tol en Stefan Plat volgen met drie doelpunten.

We gaan even iets terug in de tijd. Na zeven jaar in de hoofdklasse degradeerde de Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging Volendam in 2015 als veertiende naar de eerste klasse. Het jaar daarop werd het onder Thijs Schipper tiende, maar al in het eerste jaar van Sander Middelbeek, oud-trainer van JOS/Watergraafsmeer werd het tweede met een periodetitel en vorig jaar veroverde Volendam voor ARC en Xerxes DZB de titel in 1A en was het weer hoofdklasser en met deze selectie smaakt dat gezien de stand kennelijk naar meer!

We gaan nog iets verder terug en pikken er nog een aardige wedstrijd uit: in het eerste competitiejaar van dit millennium versloeg Ter Leede in het vierde Roodemolenjaar Volendam met 5-1 door treffers van Alan Campfens, Pim Langeveld 2x, Carlo van Zelst en Mohammed Benfekrane. Denk overigens niet dat het steeds winst was voor Ter Leede. Het werd driemaal 2-2 (alle keren op de Roodemolen) en op 25 september 2010 won Volendam thuis met 4-2. Verplancke en Constance scoorden weliswaar, maar Jan Smit en all time topscorer Jaap Molenaar –“Vlugge Japie” – deden het met elk twee doelpunten beter. In deze eeuw is de balans voor Ter Leede wel positief: driemaal winst, viermaal gelijk en een keer verlies.

We duiken verder de historie in. Volendam werd op 1 juni 1920 opgericht onder de naam Victoria. Die werd snel gewijzigd en op 1 juli 1977 werd de club gesplitst in de profclub FC Volendam en de RKAV, de amateurtak. Een jaar later werd Volendam met 42 uit 26 (winst = 2 punten) al kampioen van de 2e klasse B vóór nummer twee Rijnsburgse Boys en promoveerde het naar de hoogste eerste klasse waar in datzelfde jaar in Noordwijk kampioen werd, net voor Quick Boys, frappante overeenkomst met het heden! Ter Leede werd in die klasse 2B onder Turkenburg negende met 22 uit 26. Pikant detail: de kampioenswedstrijd in 2B was op 20 mei 1978 op het Sportpark aan de Menneweg en Volendam won met 0-2. Er heerste een prettig sfeertje op ons oude sportpark, want voor Ter Leede stond er niets meer op het spel en het kon dus vrolijk Nico van der Fange huldigen voor zijn 400e wedstrijd voor Roodgeel en Volendam werd kampioen! Alleen verderop in Rijnsburg waren ze niet blij, ze hadden gehoopt op een stunt van Ter Leede, aldus het plezierige verslag van de later bekende sportjournalist Gijs Zandbergen.

Terug naar het heden. In deze zevende ronde leidt scheidsrechter Harold van de Ketterij de wedstrijd Ter Leede – Volendam. Voor ons geen onbekende. De Zeeuw leidde in 2016 tweemaal Zwaluwen – Ter Leede: op 12 maart (3-2) en op 26 november (2-1) en in januari 2017 Hoek – Ter Leede (1-2). Hij wordt bijgestaan door N. van der Linden en W.J.M. Linders.

We hopen dat velen de weg naar de Roodemolen weten te vinden om deze ‘kraker’ tussen de nummers twee en vier te aanschouwen. Support uw club!