Voorbeschouwing Ter Leede – VVOG

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – VVOG zaterdag 7 december 2019 14.30 uur

Scheidsrechter Maurice Paarhuis (Hellendoorn)

TER LEEDE ONTVANGT VOETBALVERENIGING ONS GENOEGEN

 En dat is bij mijn weten voor het eerst op de Roodemolen. De twee al behoorlijk bejaarde clubs, VVOG is van 13 mei 1927 en Ter Leede kwam drie jaar later, kwamen elkaar zelden tegen, slechts in drie competitiejaren in de zestiger en zeventiger en begin tachtiger jaren van de vorige eeuw. Daarna zakte Ter Leede af, bleef VVOG onverminderd hoog spelen en toen Ter Leede in 1998 weer in de hoofdklasse belandde werden de ploegen steeds in een andere klasse ingedeeld, VVOG meestal in C, een enkele keer in B en Ter Leede in A. Pas dit jaar komen de teams elkaar tegen in de Derde divisie. En het is meteen weer een belangrijke ontmoeting, want beide ploegen hebben een positief resultaat hard nodig na een aantal nederlagen waardoor gastheer en gast respectievelijk de dertiende en zestiende plaats op de ranglijst innemen. Dat kan beter!

 Op drie april 1965 ontvangt Ter Leede, dat in de toen hoogste tweede klasse zaterdag uitkwam, VVOG op het sportpark aan de Menneweg. De nood is hoog, want de landskampioen van 1957 en 1959 is afgezakt naar de dertiende en een-na-laatste plaats,IJsselmeervogels en Quick Boys staan bovenaan. Trainer Kantebeen is te elfder ure te hulp geroepen en hij zet Jan Tijsen wegens het ontbreken van Manus Molenaar midvoor en ook de piepjonge Cees van Biezen is het team komen versterken. En dit werkt kennelijk, want in de twintigste minuut scoort broer Dick van Biezen de 1-0 en vijf minuten later scoort Jan Tijsen de 2-0 en dat wordt ook de eindstand, want Willem van Ginhoven weet in de tweede helft net niet te profiteren van een fout van doelman Karssen die de bal lost. Aan de andere kant voorkomt zijn collega Jaap Graaff met een prachtige safe een tegentreffer. Verder vermeldt het verslag nog een door scheidsrechter Schroots gegeven rode kaart aan VVOG-linkshalf  Goosensen omdat hij zich niet kan beheersen na een flinke sliding van Henk Tijsen.

Mede door deze thuisoverwinning –  uit tegen VVOG werd met 2-1 verloren – weet Ter Leede zich te handhaven, VVOG eindigt met beduidend meer punten op de twaalfde plek.

Onder trainer Henk Spaan speelt Ter Leede thuis nog tweemaal tegen VVOG. In september 1979 blijft het in een matte partij 0-0. Een door het ontbreken van de geschorste Jan Schoen en de zieke Michiel Krop en Nanne Sluymer gehandicapt Ter Leede weet ondanks riante mogelijkheden voor Jelte Tilma,  Jan van Harskamp en Claus Godé niet te scoren. Op twee mei 1981 verspeelt Ter Leede de kans op een kampioenschap doordat VVOG de fouten van de thuisploeg genadeloos afstraft en met een 1-4 overwinning huiswaarts keert. Uit had Ter Leede wel gewonnen, met 0-1 toen Pieter van der Plas profiteerde van een foute terugspeelbal.

Daarna hielden de ontmoetingen op. VVOG steeg door naar de eerste klasse, Ter Leede zakte af en keerde pas na kampioenschappen onder Willem van Harskamp en daarna Arie Lagendijk terug op het hoogste niveau, maar zoals eerder vermeld werden de ploegen verschillend ingedeeld en in 2008 degradeerde VVOG door de twaalfde plaats naar de eerste klasse, was in 2012 weer terug in de hoofdklasse en promoveerde in 2017 naar de Derde divisie.

Een paar hoogtepunten in de historie van De Groenen mag ik natuurlijk niet onvermeld laten. In het seizoen ‘68/’69 werd VVOG algeheel amateurkampioen van Nederland en in het seizoen ‘96/’97 werd het onder leiding van Dwight Lodeweges kampioen van alle zaterdagamateurs.

Terug naar het heden. In de drie voorgaande seizoenen in de Derde divisie eindigde VVOG op een 10e, 13e en 14e plek en nu neemt het team van Pieter Mulders met acht punten de zestiende plaats in. Thuis werd tweemaal gewonnen, met 3-2 van ONS Sneek en met 4-2 van Barendrecht, eenmaal met 1-1 gelijk tegen Lisse en uit werd tot nu toe zesmaal verloren en slechts tegen VVSB met 2-2 gelijkgespeeld. Het team zal snakken naar punten in een uitwedstrijd.

Topscorer is momenteel de van DVS ’33 overgekomen Mike Ahrens met zes treffers. Hij heeft overigens aangekondigd volgend jaar te vertrekken. Aanvaller Rihairo Meulens volgt met vier en Cayfano Latupeirissa met drie goals. Zes spelers zijn er vertrokken en daarvoor zijn er vier gekomen: de aanvallers Bas Wobbes van zondaghoofdklasser Hoogland en Thomas Careman van Harkemase Boys, middenvelder Marnix Tissink van eersteklasser Nunspeet en ten slotte de verdediger Randy Onuoha van Huizen.

VVOG heeft maar tweemaal minder gescoord dan Ter Leede , maar het heeft wel meer doelpunten tegen (31 om 24). Vorige week verloor het uit van GOES met 3-0, daarvoor met dezelfde cijfer thuis van Jong Almere City FC (0-3), maar tegen Excelsior ’31 en DVS ’33 Ermelo werd met minimale cijfers verloren(0-1 en 1-0).

We zijn benieuwd of Ter Leede zich na de nederlagen tegen Sparta Nijkerk, DVS ’33 Ermelo en Ajax nu weet te herstellen. Punten zijn nodig om niet in de gevarenzone te belanden. GOES staat deze week stil, dus bij winst kunnen we weer stijgen.

We zullen zien!

De wedstrijd wordt zaterdag geleid door de ons welbekende Maurice Paarhuis. De laatste competitiewedstrijd die hij Ter Leede leidde was op 5 oktober uit tegen Excelsior ‘31 (2-2). Daarvoor,9 maart 2019, tegen Achilles Veen (2-1). In september 2018 uit tegen Swift moest hij na een uur opgeven, eerder leidde hij de inhaalwedstrijd Spijkenisse – Ter Leede ( 1-2, april 2017), Rijnvogels – Ter Leede (0-1, oktober 2017) en Ter Leede – AFC (4-3, maart 2018). Hij wordt geassisteerd door Laurens Maas en Nathan Kromme.

Wij wensen ieder een sportieve middag toe!