Voorbeschouwing Ter Leede – VVSB

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – VVSB zaterdag 05-03-2022 14.30 uur

Scheidsrechter: Thijs Dogterom (Sommelsdijk, Flakkee)

 

TER LEEDE WEER AAN VOORAVOND VAN TWEE DERBY’S

Acht februari 2020: VVSB – Ter Leede 3-4 (weet u nog, de avondwedstrijd met de 0-3, 1-4 voorsprong in minuut 86), een week later Ter Leede – FC Lisse 1-1. Nu, alweer twee coronajaren later is het andersom, eerst VVSB thuis en dan FC Lisse uit.

VVSB lijkt aan de beterende hand. Het prijst zich gelukkig met de terugkeer van zijn succestrainer, de Sassenheimer Wilfred van Leeuwen in november 2021. Samen met enkele nieuwkomers in de winter/coronastop moet hij ervoor zorgen dat het verloren terrein wordt heroverd.

Hij is geen tovenaar, dus hem lukt ook niet alles. Tegen FC Lisse uit speelde Sint Bavo op 20 november al wel beter, maar verloor het toch met 2-1 en de week daarop ging het op De Boekhorst tegen ODIN ’59 met de 1-2 ook nog mis en dat betekende het zesde achtereenvolgende competitieverlies.

Maar op 12 februari werd tegen SteDoCo uit weer het eerste punt gehaald (2-2 eindstand) en vorige week won het uit tegen DVS ’33 Ermelo de eerste competitiewedstrijd sinds de 1-2 op vier september uit tegen Excelsior ’31. Kijk, dat lijkt de Noordwijkerhoutse burger moed en nog meer zin te geven, in het komende carnaval, maar daar is dan toch weer die teleurstellende 0-1 nederlaag afgelopen zaterdag op De Boekhorst tegen BVV Barendrecht waardoor die alarmerende zeventiende plek nog steeds de harde realiteit is.

VVSB begon deze competitie overigens helemaal niet slecht met acht uit vier door twee gelijke spelen tegen Staphorst (uit 0-0) en VVOG (thuis 1-1) en twee overwinningen, nota bene een ruime 3-0 op Sportlust ’46 en een 1-2 uitwinst op Excelsior ’31. Trainer Richard Plug leek de juiste klik met VVSB te hebben gevonden, daar waar hij in februari 2020 aan de vooravond van de wedstrijd tegen Ter Leede nog enigszins mismoedig had verzucht: “Misschien ben ik niet de juiste man voor deze ploeg. Ik zit hier nu zes wedstrijden en we verliezen er vijf.”

Maar met het verlies tegen Sparta Nijkerk (2-0), het ene puntje tegen GOES thuis (2-2 eind september) en vier verliespartijen later (tegen Ajax 3-1, ACV 0-3, Harkemase Boys 4-2 en thuis tegen DOVO 0-3) leek hij toch het gelijk van zijn eerdere uitspraak te bevestigen en kon de opvolger van Erik Meijer ook plaats maken voor zijn illustere voorganger Wilfred van Leeuwen. Vrouwe Fortuna blijkt grillig, want, mocht het bij DVS ’33 niet helemaal lekker te zijn gelopen, bij ODIN ’59 had Plug toch aangetoond een uitstekend vakman te zijn.

In de winter/coronastop heeft VVSB zich zeer actief opgesteld. Logisch, want die positie onderin vindt de club met de mooie, nieuwe accommodatie natuurlijk onverteerbaar. Voor de vertrokken aanvaller Felitciano Zschusschen, in de 3-4 wedstrijd tegen Ter Leede nog goed voor twee doelpunten, is per direct de van Olympia Haarlem overgekomen Youssef Blel vorige week al in actie gekomen. Ook linksback Joel Videira (ex TEC/Nijkerk, ook nog van Quick Boys) is gekomen net als centrumspits Guus Verver (ex-SteDoCo/DVS ’33).

Voor de volgende competitie zijn voorts  “onze” Ian van Otterlo van Rijnsburgse Boys en de boomlange verdediger Max Ossendrijver , eveneens van Olympia Haarlem, gecontracteerd en het laatste nieuws is dat “onze” spits Mike Bekooij ook al naar VVSB verkast

Dit moet het toekomstige vertrek van middenvelders Wout Heemskerk, Ivan Spijkstra en Brooklyn van Doorneveld en de al eerder vertrokken Frans van Niel (naar Noordwijk) en Mohamed El Osrouti (naar TAC ’90)  en Ricardo de Vlugt (Scheveningen) opvangen. Verdediger Gino Demon is overigens ook om privéredenen deze winter gestopt.

Die meeste wisselingen gaan volgend jaar pas in en de realiteit is dat VVSB zo snel als mogelijk is moet zien weg te komen uit de gevarenzone en dat dat uitgerekend al gestalte moet krijgen tegen een Ter Leede dat heel aardig draait getuige de mooie 3-1 zege op DVS ’33 Ermelo en de vijfde plaats op de ranglijst.

Laten we nog even verder in de historie duiken. VVSB werd op 26 oktober 1931 opgericht door personeelsleden van de psychiatrische inrichting Sint Bavo, speelde op het terrein ernaast, werd vanaf 1999 eersteklasser, was hoofdklasser van 2005 tot 2010 en belandde via de nacompetitie in de Topklasse zondag en promoveerde als vijfde in 2016 naar de Tweede Divisie om na drie jaar in de Derde Divisie te belanden waar het streekgenoten FC Lisse en Ter Leede tegenkomt waarin het de afgelopen onafgemaakte competities op de twaalfde en vijfde plek eindigde.

Wat gaat deze “nieuwe” derby ons leveren? Dat het spannend wordt is zeker. VVSB moet presteren, maar Ter Leede wil geen enkel terrein prijsgeven. Het grootste gevaar is dat je met een blik op de ranglijst ook maar denkt dat je dit karwei wel even zal klaren. Onderschatting is derhalve onverstandig en zeer gevaarlijk.

De wedstrijd staat zaterdag onder leiding van Thijs Dogterom. Hij leidde op 11 september ook al de thuiswedstrijd tegen GOES (uitslag 3-2). Zijn assistenten zijn P. Otten en R. Kunst.

Kom zaterdag naar De Roodemolen om uw ploeg aan te moedigen. Wij wensen u een sportieve middag toe.