Voorbeschouwing Ter Leede – Xerxes DZB

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – XERXES DZB zaterdag 27 oktober 2018  14.30 uur

Scheidsrechter: S.G. de Haan (Ouderkerk aan de Amstel)

 

HERNIEUWDE KENNISMAKING MET DE ZOMERHOF BOYS OP DE ROODEMOLEN

 Ook Xerxes DZB is terug van weg geweest en omdat Ter Leede geduldig op hen blijft wachten in de hoofdklasse komen we de Rotterdammers vanzelf weer tegen. Vorig jaar wist scheidend trainer Joop Hiele met zijn blauwwitte zebra’s het laatste ticket voor de hoofdklasse te bemachtigen en kon de club na twee jaar terugkeren op het laagste landelijke niveau.  

 Dat het weer wennen is blijkt uit de veertiende plek die de ploeg op dit moment inneemt en dat komt vooral door de slechte maand oktober met drie achtereenvolgende nederlagen. Vorige week was Rijnvogels met 0-1 te sterk op sportpark Faas Wilkes en daarvoor ging Xerxes tegen FC ’s-Gravenzande met 3-2 en tegen Swift met 1-3 ten onder.

De start in september was nog wel redelijk met eenmaal winst thuis tegen Capelle (2-1) en drie gelijke spelen tegen DFS, Nootdorp en Zwaluwen, maar het verlies met 7-1 in en tegen Volendam in de tweede wedstrijd van deze competitie kwam behoorlijk aan.

Die zes punten en de veertiende plek maken het voor trainer Marco Jalink, die van de zondagploeg van Xerxes overkwam om Joop Hiele op te volgen, hard nodig om oktober nog een beetje positief af te sluiten. Dat moet dan maar gebeuren tegen Ter Leede dat de laatste wedstrijden ook niet in zijn beste vorm stak met nederlagen tegen Volendam en Smitshoek.

Roodgeel zal echter thuis tegen Xerxes ook heel graag willen winnen, maar dat is deze eeuw thuis nog maar een keer gelukt. In het competitiejaar 2014-15 won Ter Leede vlak voor de winterstop uit in een spannende wedstrijd met 1-2, op 18 april werd thuis ongelukkig met 2-3 verloren. Het jaar erop lukte het thuis wel: op 12 september herhaalde Tomas Arroyo  vlak na rust zijn kunststukje van de week ervoor tegen Hoek door uit een corner hard in te koppen. Dat werd de winnende treffer en tevens was onze nieuwe centrumverdediger met twee goals toen even topscorer. Het kan dus wel, winnen van Xerxes en het zal ook nodig zijn, wil Roodgeel niet uit het linkerrijtje verdwijnen.

Nog even terug naar Xerxes, even het geheugen opfrissen.  De fusieclub kwam na zes jaar in de eerste klasse te hebben vertoefd in 2011 in de hoofdklasse, werd als debutant knap tweede achter GVVV in de hoofdklasse B, onder Jasper de Muijnk en zijn opvolger Cor Pot later vijfde en achtste, maar degradeerde in 2016 na zes jaar hoofdklasse naar de eerste klasse. Het afgelopen jaar werd het kampioen van de derde periode, redde het niet, maar kreeg door het terugtrekken van Jong FC Twente in de derde divisie uiteindelijk toch nog een kans en benutte die door Sportlust met 2-1 en Brielle met 3-0 te verslaan.

Fusieclub noemde ik Xerxes en dat verdient ook nog enige toelichting. In de zestiger jaren speelde Xerxes vijf seizoenen betaald voetbal, promoveerde zelfs in 1966 naar de Eredivisie, fuseerde een jaar later met DHC en verdween daarna uit het betaald voetbal. De semi-profs behaalden als amateur vier jaar achtereen het kampioenschap en kwamen in de eerste/hoogste klasse terecht. De club bleef een kweekvijver voor eredivisieclubs, getuige namen als Piet den Boer, Jan Everse, Nico Jalink en Bart Latuheru.

In 2000 fuseerde Xerxes met De Zomerhof Boys en vanaf 2011 speelde het in de hoofdklasse B. De club uit de Rotterdamse volkswijk Oude Noorden verhuisde toen ook naar het mooie sportpark Faas Wilkes in Nesselande.

Tegen deze club neemt Ter Leede het zaterdag op. We zijn benieuwd! Met een totaal van 10 treffers komen zowel Xerxes als Ter Leede tot nu toe maar moeizaam tot scoren. Topscorer bij de Rotterdammers is de jonge Robin Driesse met 3, bij Ter Leede Ian van Otterlo met vier.

Komt daar verandering in?

We zullen zien. De wedstrijd wordt geleid door Bas de Haan en zijn assistenten zijn R. Leenstra en D.H.F. Verstappen.

 

Wij wensen u een sportieve middag toe!