Voorbeschouwing vv Ter Leede – bvv Barendrecht

VOORBESCHOUWING VV TER LEEDE – BVV BARENDRECHT

Zaterdag 25 januari 2020 om 14.30 uur

Scheidsrechter: Sander de Brito Roque (Capelle aan de IJssel)

 

TER LEEDE ONTVANGT BARENDRECHT OP DE ROODEMOLEN

 Na de debacle van vorige week in Heemskerk wacht Ter Leede een nieuwe zware klus met de wedstrijd tegen het Barendrecht van trainer Jack van den Berg. Zijn team is goed bezig en won nota bene vorige week met 2-1 van de trotse koploper Sparta Nijkerk, een sterke prestatie van het elftal, geleverd als morele steun voor hun trainer die door droeve privéomstandigheden vlak voor de aanvang van de wedstrijd moest afhaken.

Zoals gezegd Barendrecht is goed bezig de laatste wedstrijden. Het staat nu met 26 punten op de achtste plaats en dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van de stroeve en vooral grillige start van de competitie.

Grillig, want het won wel in de tweede ronde met 4-1 van Ter Leede en de week daarna uit met 3-4 van ODIN ’59. Dat zijn andere cijfers! Maar na nog een overwinning op Ajax volgde een zwakke periode in oktober met vier achtereenvolgende nederlagen tegen SteDoCo thuis (0-3), VVOG uit (4-2), thuis tegen HSV HOEK (0-4) en GOES (0-1). Barendrecht herstelde zich echter en november werd weer een prima maand met overwinningen op DOVO (1-2), DVS ’33 Ermelo uit (0-2), VVSB (3-1) en in december op Harkemase Boys uit (1-2). Van ONS Sneek werd nog wel verloren (3-2) en thuis tegen Jong Almere City FC gelijkgespeeld (2-2). Door dit alles heeft Barendrecht uit 15 punten uit 8 wedstrijden verzameld en presteert het dus op verplaatsing tot nu toe beter dan thuis (11 uit 9).

Zaterdag de tweede confrontatie met Barendrecht. De eerste op De Bongerd op de laatste dag van augustus staat ons nog scherp voor ogen. “Dramatische eerste helft zet Ter Leede op onoverbrugbare achterstand” kopte ik toen en ik citeerde ook scheidend voorzitter Ronald Vonk: “In mijn hele voetbalcarrière ben ik nog niet zo snel met 2-0 achtergekomen.” En inderdaad, na twee minuten achter met 2-0, na zeventien met 3-0 en de ploegen gingen rusten met een 4-0 achterstand, waar kennen we dat van? Aantredend voorzitter Kees de Lange hield er na het affluiten door scheidsrechter Timmer de moed in met de opmerking “de tweede helft hebben gewonnen,” dit wegens de 4-1 die invaller Jim Gillissen in de 84e minuut scoorde.

Gelukkig herstelde Ter Leede zich hierna met de overwinningen op HSV Hoek en Jong Almere City FC en met drie gelijke spelen. Laten we hopen dat dat na ODIN ’59 nu ook het geval is.

Barendrecht zal echter door winst op Ter Leede graag willen aansluiten bij de subtop en dan misschien nog gaan meedoen om de prijzen. Het zou van trainer Jack van den Berg een mooi afscheidscadeau zijn aan Barendrecht als het straks aan het eind van de rit nog een poging kan doen om het verloren terrein, de Tweede divisie, terug te winnen. Dit ondanks de pijn die het hem doet dat de beleidsbepalers van de BVV volgend jaar niet met hem verder te willen. Daardoor komt er een abrupt einde aan zijn tweede periode bij Barendrecht. De eerste duurde maar liefst negen jaar, van 2006 tot 2015 en was behoorlijk succesrijk.

Nog even een kleine duik in de historie van Barendrecht:

De vereniging op IJsselmonde dateert van 1926, heette aanvankelijk DETO ( Door Eendracht Tot Overwinning), begon aan de Middeldijk, verhuisde in 1958 naar Sportpark Ziedewij en speelde vanaf 1969 in de hoogste – tweede – klasse en sprong met topspelers als Bas Hokke, Henny v.d. Linden en Wim v.d. Heuvel in 1977 naar de 1e klasse nadat het een jaar eerder verhuisd was naar de huidige accomodatie De Bongerd.

In 1998 verslaat Barendrecht (BVV) GVVV met 3-1 en wordt kampioen van de hoofdklasse B, maar IJsselmeervogels is dan te sterk voor het algemeen zaterdagamateurkampioenschap. Er volgen wat mindere jaren, maar in 2010 volgt het kampioenschap van de hoofdklasse A ten koste van achtervolgers Capelle en Rijnsburgse Boys. In dat competitiejaar verliest Ter Leede ook in december met 3-0 en in mei met 1-3 van Barendrecht. Topscorer is Alex van Dommelen met 19 treffers. BVV gaat naar de Topklasse en dit succes wordt behaald onder de huidige trainer en ook oud-speler Jack van den Berg.

In de onderlinge competitie staat Barendrecht inmiddels ruim voor. De acht wedstrijden in de Hoofdklasse leverden de IJsselmondenaren 12 punten op tegen Ter Leede 9. In de Topklasse versloegen ze Ter Leede op 15 maart 2014 met 4-1, waar Ter Leede hen op de Roodemolen nog op een 1-1 gelijkspel wisten te houden en als we daar de 4-1 winst op 31 augustus jl. in de Derde divisie bijtellen komen we op 19 punten voor Barendrecht tegen 10 voor Ter Leede.

Terug naar het heden:

Topscorer bij Barendrecht is centrumspits Peter de Lange met negen treffers die tegen Ter Leede de 1-0 op zijn naam bracht, gevolgd door middenvelder Niels Vorthoren met vier, die tegen Ter Leede voor de 4-0 zorgde. Marouane Bakour en Ramy Salem maakten er ieder drie.

Ter Leede – Barendrecht. We zijn benieuwd. Weet Roodgeel zich te herstellen van de zware klap van vorige week? Trekt Barendrecht de positieve lijn door?

We gaan het zien!

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Sander de Brito Roque. Veertien dagen geleden leidde hij IJsselmeervogels – HHC Hardenberg (1-2). Bij de districtsbekerfinale op Hemelvaartsdag van  FC ’s-Gravenzande  – Ter Leede (4-0 verlies) was hij een van de vertegenwoordigers van de KNVB. De scheidsrechter wordt bijgestaan door M.Meijers en B.A.C. Smets.

Wij wensen u een sportieve middag toe!