Voorbeschouwing VVOG – Ter Leede

VOORBESCHOUWING VVOG – TER LEEDE zaterdag 16-10-2021 14.30 uur

Scheidsrechter: F.E. ter Brake (Dedemsvaart)

 

TER LEEDE NAAR OUDE UNIVERSITEITSSTAD HARDERWIJK

 Voor de vierde maal speelt Ter Leede uit tegen Voetbal Vereniging Ons Genoegen. De eerste keer was in 1964, de laatste keer in 1981.Tweemaal verloor Ter Leede, eenmaal won het. In de huidige competitie staat VVOG met een punt minder dan Ter Leede op de veertiende plek, maar behaalde het thuis, net als Ter Leede, zeven van de negen punten door tweemaal een 2-1 winst, tegen SteDoCo (18 september) en Excelsior ’31 (2 oktober) en een 3-3 gelijkspel tegen DOVO Veenendaal in de openingswedstrijd. Alleen op 4 september werd thuis met 2-4 verloren van ACV.

Uit begon VVOG redelijk met twee gelijke spelen tegen ODIN ’59 (2-2) en VVSB (1-1), maar de twee laatste keren leverden een 4-0 verlies op tegen Hoek en vorige week 5-0 in de derby tegen DVS ’33 Ermelo. De Groenen zijn dus vast van plan om op het eigen Sportpark De Strokel de bittere smaak van deze nederlaag weg te spoelen met winst op Ter Leede dat op zijn beurt zich ook zal willen revancheren voor het verlies van 5-1 tegen het sterke Sparta Nijkerk. Voor beide ploegen staat er dus nogal wat op het spel: een plek in de middenmoot of in de lagere regionen.

 De laatste keer dat de teams elkaar ontmoetten was overigens op zeven december 2019 op de Roodemolen. Het werd toen 4-3 voor Ter Leede. De uitwedstrijd stond als laatste wedstrijd op 23 mei 2020 gepland en die ging uiteraard niet door.

Op 29 augustus 1964 moest Ter Leede uit spelen tegen het net naar de hoogste klasse 2B gepromoveerde VVOG, veel te vroeg voor een ploeg uit bollendorp Sassenheim en spits Manus Molenaar was er dan ook niet, de voornaamste reden van het verlies volgens de journalist van het Leidsch Dagblad. De thuisploeg kwam met 1-0 voor, Dick van Biezen maakte – met het hoofd! – gelijk uit een assist van Van Zuilen, werd vervolgens onderuit gehaald, maar de toegekende penalty werd niet benut en kansen voor,  onder anderen,  Sjaak de Jong werden niet benut , VVOG scoorde wel en won dus met 2-1.

De tweede uitwedstrijd op 22 maart 1980 onder trainer Henk Spaan verloor Ter Leede met dezelfde cijfers. Willem Kosters maakte de enige, Jan van Harskamp en Pieter van der Plas  kregen genoeg kansen, maar scoorden niet. Dat deed de laatstgenoemde wel op 24 januari 1981 toen hij koelbloedig een misverstand in de verdediging van koploper VVOG afstrafte. Het bleef bij 0-1, want Frits Hoekstra scoorde niet, maar raakte op aangeven van Nico van der Fange de buitenkant paal, Ter Leede won, ook omdat Willem van Harskamp zijn doel heroïsch verdedigde. Hierdoor kwam Ter Leede in punten gelijk met een wedstrijd minder, maar uiteindelijk werden de Harderwijkers toch kampioen, omdat zij in mei aan de Menneweg met 1-4 zegevierden.

Dat was het verleden. Terug naar het heden. Met zes nieuwe spelers wil derdejaars trainer Raymond Schuurman ( “Hij blijft,” aldus bestuurslid en ook oud-trainer Henk Drost in januari 2020) met zijn team in de middenmoot eindigen. Centrumspits Jeremy de Graaf , ex-Cambuur  en –Spakenburg, is na een uitstapje bij GVVV teruggekeerd, verder zijn centrale verdediger Bruce Lücke (SDC Putten), aanvallende middenvelder Mitchel Dijkhof (WHC), linksbuiten Donovan Bock, rechtsbuiten Jake Wollgarten (Ajax amateurs) en de jonge Mees van de Kuil (FC Horst) de ploeg komen versterken.

Als Ter Leede arriveert zullen ze op Sportpark De Strokel fier de regenboogvlag zien wapperen net als bij de andere Harderwijkse sportverenigingen en volgende week zijn er ook de Bram van Polen Voetbaldagen, want de aanvoerder van PEC Zwolle is afkomstig van VVOG, iets waar voorzitter Fred-Jan Moll vast wel trots op is.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Erik ter Brake uit Dedemsvaart. Dat deed hij ook op 7 september 2019 op de Roodemolen toen Harkemase Boys op bezoek kwam en met 0-2 won.

Zijn assistenten zijn Marco Ritsema en Robin Janssen.

Tot slot nog even, Harderwijk universiteitsstad. In 1648 de vijfde van De Republiek. Beroemdste student: Carl von Linné oftewel Carolus Linnaeus. Hij haalde er zijn doctorstitel op. Misschien Ter Leede wel een of meer punten. Wie weet!