Voorbeschouwing WV-HEDW – Ter Leede

VOORBESCHOUWING WV-HEDW – TER LEEDE

Zaterdag 28 oktober 2023 14.30 uur

Scheidsrechter: Remon Tulen (Barneveld)

 

TER LEEDE NAAR SPORTPARK MIDDENMEER

Daar neemt Roodgeel het op tegen WV-HEDW en dat staat voluit voor de fusieclub Wilhelma Vooruit Hortus Eendracht Doet Winnen. Het staat momenteel met zeven uit acht op de dertiende plaats, Ter Leede staat met twee punten meer drie plekken hoger. De fusieclub heeft de ervaren trainer Tijs Schipper aan het hoofd, voorheen trainer van onder meer HBOK, Marken, Spakenburg, RKAV Volendam en ook nog twee jaar VVSB. Hij is Marcel Valk opgevolgd die de ploeg vier jaar leidde en ook van de eerste naar de vierde divisie bracht.

WV-HEDW is een zeer grote vereniging met een rijke historie. Het is met 2000 leden, 46 seniorenteams (veertig mannen-, zes vrouwenteams) en 56 jeugdteams zelfs de grootste amateurvereniging en dat is wel eens anders geweest, want in 1964 telt de dan achtjarige fusieclub nog maar twee senioren- en een jeugdelftal.

De oudste oprichtingsdatum is 25 mei 1908 als Louis Aussen en Martijn Sajet met vijf anderen Wilhelmina Vooruit starten. De vereniging begint in het Oosterpark, komt dan in Sportpark Voorland terecht waar het 59 jaar blijft voordat het naar het huidige Sportpark Middenmeer verhuist.

De club krijgt bekendheid door de halfjaarlijkse feesten en het Toneel in Odeon en heeft al in 1910 een gedrukt clubblad, Onze Revue. In 1956 volgt de fusie met HEDW, dat zelf een samensmelting is van Hortus (1912-1931) en E.D.W., Eendracht Maakt Macht (1913-1931), later veranderd in Eendracht Doet Overwinnen.

In 1945 hebben weinig leden van deze oorspronkelijk Joodse verenigingen de oorlog overleefd, reden waarom later een Monument wordt opgericht met de namen van de 236 omgekomenen (162 van HEDW, 67 van Wilhelmina Vooruit, naast nog zeven naamlozen), dat van het Voorland naar de Middenmeer is verplaatst.

Toen de vereniging weer groeide werd de aandacht langzaamaan verlegd naar de zaterdag en klom zij in vijftien jaar van de AVB naar de eerste klasse van de KNVB. Na enkele degradaties werden in 2011 en 2012 kampioenschappen behaald in de derde klasse C en tweede klasse A ( sinds 2007/2008 is er ook weer een zondagteam dat momenteel in de derde klasse speelt). In 2018 vond er nog een spannende beslissingswedstrijd plaats tegen BOL en in 2022 promoveerde de club naar de vierde divisie, waarin het vorig jaar op de zevende plek eindigde.

Dit jaar startte WV-HEDW met twee nederlagen tegen JOS (2-0) en DHSC (2-3), daarna volgde de 1-4 winst tegen SJC, verlies tegen Ajax (0-3) en Huizen (5-1), thuis een gelijkspel tegen Swift (1-1) en de ruime uitwinst tegen Alphense Boys (0-4) en veertien dagen geleden het 1-2 verlies tegen Hoogland.

De conclusie is dat WV-HEDW thuis nog niet gewonnen heeft en dat het daarin graag verandering zal willen aanbrengen, Ter Leede zij gewaarschuwd!

Topscorers zijn momenteel aanvaller Tim Correia en Romello Austin (overgekomen van HBOK, heeft een mooie sleepbeweging) met drie treffers.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Remon Tulen die op 9 september ook de wedstrijd Swift – Ter Leede (3-2) floot. Hij wordt geassisteerd door Jan van Gurp en Nick van den Bosch.

 

Wij wensen u een sportieve middag toe.