Voorbeschouwing Xerxes DZB – Ter Leede

VOORBESCHOUWING XERXES DZB – TER LEEDE zaterdag 16-03-2019 14.45 uur

Scheidsrechter J. Rozendal (Zwaagwesteinde)

 

TER LEEDE WEER NAAR SPORTPARK FAAS WILKES

 Toen Xerxes De Zomerhof Boys de Roodemolen bezocht voor de negende ronde stond het met zes punten op de veertiende plek en was er nog volop perspectief, maar het 5-0 verlies tegen Ter Leede en het 1-2 thuisverlies tegen Smitshoek  betekenden het vijfde verlies achtereen en daardoor zakte de ploeg in de eerste periode naar de vijftiende plek, drie punten boven hekkensluiter Nootdorp. Sindsdien is er geen verbetering te bespeuren, want in de gehele tweede periode slaagde het team van trainer Marco Jalink er niet in om punten te verzamelen en ook de eerste wedstrijd in de derde periode tegen Smitshoek ging na een 2-1 ruststand met 6-1 verloren en dat alles leidde tot stuivertje wisselen met Nootdorp, Xerxes DZB is rodelantaarndrager. En nu komt de nummer twee op bezoek.

Voor Ter Leede dreigt daarmee als vanzelf de onderschatting en de overschatting, het lijkt een routineklus. Er zijn een paar argumenten die daar zwaar tegen pleiten. Allereerst verliep de vorige wedstrijd van Ter Leede tegen Achilles allesbehalve soepel en ontsnapte Roodgeel ternauwernood aan een gelijkspel. Ook leverde de laatste uitwedstrijd op 23 januari 2016 tegen de Zebra’s slechts een 1-1 gelijkspel op: Ronnie Verplancke wist pas in de 64e minuut met een penalty de na een kopbal van Dave van der Steen opgelopen achterstand gelijk te trekken. Voorts bewijst de benauwde 2-3 zege van FC ’s-Gravenzande op 16 februari dat het mis kan gaan: Xerxes kwam na een 0-2 achterstand terug tot 2-2, een kopbal op de paal leidde net niet tot een voorsprong en pas in de 86e minuut kon Twan van Meerten voor de FC de winnende scoren. En het is voor Xerxes ook goed nieuws dat de zwaar geblesseerd geraakte Jim Havenaar nu weer wedstrijdfit is. Al in de voorbereiding tegen FC Rotterdam Oost brak de van FC Rijnvogels overgekomen snelle rechtsbuiten zijn enkel en pas vorige week maakte hij tegen Smitshoek zijn eerste minuten in het eerste.

Genoeg redenen voor Ter Leede om deze wedstrijd vol gemotiveerd aan te gaan. In de onderlinge confrontaties in dit millennium staan we voor met 10 tegen 4 punten uit vijf wedstrijden en een positief doelsaldo van zes (11 om 5). De eerste wedstrijd op 13 december 2014 werd uit met 1-2 gewonnen door een treffer van Vincent  Ammerlaan en een penalty van Mitchell Kappenberg met ook een actieve rol voor Tony Schreurs. Thuis werd op 18 april ongelukkig verloren met 2-3 nadat aanvoerder Kewall al vroeg met rood moest vertrekken. De eindsprint met de aansluitingstreffer van Tom van Egmond kwam te laat. Op 12 september 2015 was Tomas Arroyo met zijn tweede kopdoelpunt (de eerste was een week eerder tegen Hoek) meteen matchwinnaar in de eerste thuiswedstrijd van dat seizoen. En zoals vermeld de vlotte 5-0 overwinning op 27 oktober 2018 werd de derde overwinning, Steemers, Kraaijvanger, Bok en Van Otterlo scoorden en met een “e.d.” maakte dat een handvol treffers.

Onder trainer Jalink, de opvolger van Joop Hiele,  is Xerxes DZB na twee jaar weer terug in de hoofdklasse na twee jaar eersteklasserschap.We zetten de laatste jaren nog even op een rijtje.  De fusieclub kwam na zes jaar in de eerste klasse te hebben vertoefd in 2011 in de hoofdklasse, werd als debutant knap tweede achter GVVV in de hoofdklasse B, onder Jasper de Muijnk en zijn opvolger Cor Pot later vijfde en achtste, maar degradeerde in 2016 na zes jaar hoofdklasse naar de eerste klasse. Het afgelopen jaar eindigde Xerxes als derde achter RKAV Volendam en ARC, werd het kampioen van de derde periode, redde het in de nacompetitie net niet tegen DETO, maar kreeg door het terugtrekken van Jong FC Twente in de derde divisie uiteindelijk toch nog een kans en benutte die door Sportlust met 2-1 en Brielle met 3-0 te verslaan. Inmiddels weten we ook dat Marco Jalink volgend jaar na vier jaar zondag en zaterdag Xerxes zal worden opgevolgd door Tom Rietberg, de huidige trainer van Olympia Gouda. Ook keren verschillende spelers weer met ingang van het komende seizoen weer terug naar sportpark Faas Wilkes. Onafhankelijk van de afloop van deze competitie, Xerxes DZB bereidt zich grondig voor op de volgende.

Fusieclub noemde ik Xerxes en dat verdient ook nog enige toelichting. In de zestiger jaren speelde Xerxes vijf seizoenen betaald voetbal, promoveerde zelfs in 1966 naar de Eredivisie, fuseerde een jaar later met DHC en verdween daarna uit het betaald voetbal. De semi-profs behaalden als amateur vier jaar achtereen het kampioenschap en kwamen in de eerste/hoogste klasse terecht. De club bleef een kweekvijver voor eredivisieclubs, getuige namen als Piet den Boer, Jan Everse, Nico Jalink en Bart Latuheru.

In 2000 fuseerde Xerxes met De Zomerhof Boys en vanaf 2011 speelde het zes jaar achtereen in de hoofdklasse B. De club uit de Rotterdamse volkswijk Oude Noorden verhuisde toen ook naar het mooie sportpark Faas Wilkes in Nesselande.

Veertien punten bedraagt voor Xerxes nu de achterstand op een p/d plek. Met nog negen wedstrijden zou het kunnen, maar dan moet er wel een wonder gebeuren. Tot nu toe heeft Xerxes DZB 21 maal het net gevonden, topscorer is aanvaller Bruce van Kesteren met vier, gevolgd door Robin Driesse met drie en middenvelders Kroon en Marengo met twee treffers. De laatste kreeg vorige week tegen Smitshoek tweemaal geel, dus zal hij er waarschijnlijk niet bij zijn. Ook verdediger Raoul Gangadin is wegens zijn rode kaart tegen Swift op 2 maart mogelijk nog niet van de partij.

Ter Leede zal nagenoeg compleet kunnen verschijnen om zijn tweede plaats met verve te verdedigen, al zal het waarschijnlijk nog zonder Jonathan Robertson zijn, maar weer wel met Ian van Otterlo. We wachten het af.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Jesse Rozendal uit Zwaagwesteinde. Hij leidde op twee september 2017 de met 2-1 verloren openingswedstrijd uit tegen Rijsoord. Hij wordt bijgestaan door Omer Erdogan en Soerish Ramcharan.

De supportersbus rijdt, vertrekt om 13.15 vanaf de Roodemolen, dus stap in ga mee naar Rotterdam Zevenkamp om Ter Leede aan te moedigen. Er is nog plaats.

Wij wensen u een sportieve middag toe!