Voorbeschouwing Zwaluwen 1 – Ter Leede 1

VOORBESCHOUWING VV ZWALUWEN – VV TER LEEDE zaterdag 26-11-2016 14.30 uur

Scheidsrechter A.L. van de Ketterij (Goes)

 

NIEUWE TESTCASE VOOR TER LEEDE OP SPORTPARK ZWALUWENLAAN

 Na de serie van vijf overwinningen, drie competitiewedstrijden en twee districtbekerwedstrijden, waarvan de laatste zelfs vorige week met 11-1 tegen Monster, wacht Ter Leede komende zaterdag weer een pittige klus in Vlaardingen. De resultaten spreken in het voordeel van Zwaluwen, want het is al weer zo’n zeventien jaar geleden dat Roodgeel van Zwaluwen wist te winnen, al deed het dat toen met 0-8 wel heel goed. Maar na de hernieuwde kennismaking in oktober 2014 wist Ter Leede in vier wedstrijden maar één keer gelijk te spelen en verloor het driemaal. We zijn dus zeer benieuwd of Ter Leede de trend weet om te buigen en dit keer met één of meer punten uit Holy kan terugreizen.

 In het competitiejaar 2014-2015 verloor Ter Leede na een sterke eerste helft, met o.a. een prachtige kans voor Mike Dam, uit met 2-0 en speelde het in februari 2015 na een 1-0 voorsprong (door Tony Schreurs) wat ongelukkig met 1-1 gelijk doordat een van richting veranderde voorzet van Jorno Reurink in de 87e minuut er bij de eerste paal in ging. Zwaluwen werd toen getraind door Adrie Poldervaart die daarna overstapte naar Barendrecht en nu deze tweededivisionist met succes leidt.

Vorig jaar werd beide keren verloren, thuis met 1-3 en uit op 12 maart met 3-2. Zo snel als Ter Leede onlangs tegen De Jodan Boys met 2-0 voor kwam, zo snel stond het toen tegen Zwaluwen met 2-0 achter en ondanks een snelle tegentreffer van Thierry van der Kooye in de negende minuut en een slotoffensief wist de thuisploeg met 3-2 de overwinning veilig te stellen.

En nu nemen de ploegen het weer tegen elkaar op. Maar de situatie is nu niet dezelfde. Ter Leede staat met tien punten voorsprong op Zwaluwen derde en door het vertrek van een aantal belangrijke spelers (Mustafa Celen, Gomes da Veiga, Joey Grootenboer en Jorno Reurink) samen met trainer Joop Hiele naar Xerxes DZB en dat van keeper Nick Sanders naar Noordwijk boette de ploeg aan kracht in. Maar daar staat wel de komst van onder anderen Tim en (middenvelder) Jesper Gudde ( RVVH, 2 treffers), van de aanvallers Sten Wever en Ricardo Merrelaar (5 doelpunten) van Smitshoek en van Leon Krznaric (Deltasport, 4 treffers) tegenover.

Met elf punten staat Zwaluwen nu op de tiende plek. De ploeg speelde al vijfmaal gelijk, won tot nu toe tweemaal uit tegen Ajax (0-1) en FC Breukelen (0-1) en verloor op 5 november met 3-2 van De Jodan Boys en een week later won Nick Sanders met Noordwijk – onverdiend – met 2-1 van zijn oude ploeg. Net als Ter Leede bekert Zwaluwen door de 2-1 winst vorige week op Concordia verder in district West II.

We nemen nog even een duik in de geschiedenis. Op vijf september 1935 werd door leden van de jongelingsvereniging L & V  (Liefde en Vrede) de vereniging L.V.V. Zwaluwen met 20 leden opgericht en kwam het met twee elftallen uit in de Z.A.C. ( Zaterdag Amateur Competitie ). In 1951 won het de KNVB-beker voor amateurs en twintig jaar na de oprichting, in 1955, was het de grootste zaterdagmiddagclub van Nederland. Na een mindere periode keerde het in 1976 weer terug op het hoogste niveau (eerste klasse), het pendelde van 1982 – 2003 tussen de eerste en de derde klasse, vond daarna de weg weer omhoog en na de promotie in 2010 (3e achter Voorschoten ’97) kwam het weer uit in de hoofdklasse.

De eerste wedstrijd tegen Ter Leede in de toen hoogste derde klasse speelde Zwaluwen op 22 september 1951 op Sporthoff aan de Rusthoflaan en het won maar liefst met 2-11 van Roodgeel (dat het jaar daarvoor met overmacht kampioen vierde klasse was geworden door op 24 maart Lisser Boys met 4-1 te verslaan)!

2-11! Ter Leede kwam wel met 2-0 voor, maar daarna ging het goed mis. Ter verdediging kan worden aangevoerd dat Ter Leede twee steunpilaren miste: stopper Aad van Breda zat in militaire dienst en spits Gerrit van Harskamp had een rugspier verrekt met touwtrekken tijdens de Oranjefeesten!

Ook de uitwedstrijd ging – al in november- met 3-1 verloren tegen Zwaluwen dat op 23 februari de eerste kampioen van de KNVB werd. Ter Leede wist zich overigens dat jaar veilig te spelen door – jawel! – Monster met 4-0 te verslaan.

Terug naar nu. De wedstrijd wordt geleid door A.L. van de Ketterij en hij deed dat ook al op 12 maart (3-2) en – heel opmerkelijk – hij leidde ook in november 2010 de wedstrijd Zwaluwen ’30 – Ter Leede (1-3 met twee treffers van Ronnie Verplancke) en voorts in september 2011 Quick Boys – Ter Leede (0-2). De arbiter wordt bijgestaan door T. Heuvelmans en M.A. Molenmaker.

Hoe brengt Ter Leede het er nu vanaf tegen Zwaluwen? We zijn zeer benieuwd en ook vol vertrouwen en hopen dat dat niet beschaamd wordt. Veel kijkplezier!