Wedstrijdverslag Sparta Nijkerk – Ter Leede

WEDSTRIJDVERSLAG SPARTA NIJKERK – TER LEEDE

Zaterdag 1oktober 2022 15.00 uur

TER LEEDE TROEFT SPARTA NIJKERK AF OP DE EBBENHORST

Na het bekerverlies tegen GVVV en het 1-1 gelijkspel thuis tegen SteDoCo was het team van trainer Erik Speelziek hard toe aan een overwinning om spelers en aanhang weer het goede gevoel terug te geven en naar de (sub)top te stijgen. Met de gemakkelijke 3-0 overwinning op Roodgeel in april nog in gedachten was de wedstrijd tegen hekkensluiter Ter Leede de uitgelezen mogelijkheid.

Niets werd minder waar. Ter Leede kwam fel uit de startblokken, zette druk op doelman en verdediging buffelde op het middenveld en na een goed half uur kwam het door linksback Lucas Leverland op een verdiende voorsprong tegen de verblufte Spartanen en hield die tot de rust vast.

Dan moest het voor de thuisploeg met drie verse spelers maar na de rust gebeuren. Ook dat bleek een utopie, want toen ook Luc de Kruijs op rechts zijn tegenstander de baas werd kon hij direct na de pauze uit een hoge voorzet van links van broer Marc de 0-2 inkoppen. En het hardnekkige verzet van de gasten bleef aanhouden met nog mooie kansen op een 0-3. Door de toegekende penalty in de slotfase leek het toch nog spannend te worden, maar toen die door de lat, doelman De Vries tweemaal en Roffelsen gekeerd werd was de overwinning ondanks een ongelukkig eigen doelpunt binnen. Dat de concurrentie ook won is misschien jammer, maar als Ter Leede zo speelt kan het zich met veel ploegen meten en gaat het ongetwijfeld stijgen.

Prima voetbalweer, veel publiek dat vol verwachting kijkt naar de verrichtingen van de thuisclub die begint met een hoge pass van Jerry Geurts die een prooi wordt voor doelman Mark de Vries. In de vijfde minuut jaagt Ter Leede goed door, Ziad komt voor zijn man, de belaagde doelman Jansen passt daardoor verkeerd, Dirk Hoekstra speelt Luc de Kruijs aan en die schiet over, even later een schot naast van Rowdy van der Putten na een combinatie met Marc de Kruijs, Ter Leede is goed bezig. Om Van der Putten af te stoppen wordt hij tweemaal achtereen aangepakt, maar het mag van scheidsrechter Ter Brake die ook in de hele wedstrijd maar één gele kaart toont, aanSparta- aanvoerder Janic Makizodila.

Ter Leede houdt het doorjagen vol, speelt compact in aanval en verdediging en Sparta lijkt daardoor wat geschrokken. Uit hun corners ontstaat geen gevaar al wordt in de 31e minuut na een klein foutje wel naast gekopt, het enige wapenfeit van Sparta tot dan toe. Een minuut later een mooie actie van Mike van den Steenhoven op rechts, hij zwenkt naar binnen, schiet hard, doelman Jansen stompt de bal weg, maar voor die het weet ligt het leer in zijn rechterhoek omdat de mee opgekomen linksback Lucas Leverland voor zijn man is gekomen en de bal hard en laag in de linkerhoek jaagt.

Een prima treffer en een voorsprong voor Ter Leede en die blijft tot de rust gehandhaafd omdat een gevaarlijk schot van rechts door Mark de Vries met één vuist wordt weggestompt.

Erik Speelziek grijpt in de rust in en Wesley de Laat, Jesse Buitenhuis en Max Leeflang komen topscorer Mark van der Weijden die nog niet in het stuk is voorgekomen, Pernelly Biya, ook nog niet gezien en Sam Krant vervangen.

Zij zijn nog maar even bezig als Ter Leede zijn tweede maakt. Eerst kan Luc de Kruijs met een prachtige hoge pass, zijn tweede deze middag, zijn broer op links bereiken en die speelt strak en laag de zestien binnen, maar helaas is Rowdy van der Putten net niet op de goede plek. Maar hierna in de 49e minuut, klopt het wel: Marc komt op links aan de bal, passeert zijn tegenstander op snelheid, die glijdt uit en probeert Marc nog tevergeefs onderuit te halen, dat was rood geweest, en vervolgens geeft hij goed voor op de op rechts opgekomen Luc en die kan volkomen vrij de 0-2 inkoppen tot vreugde van het kleine Ter- Leedecontigent.

Sparta reageert met een bal van Frank Heus die naast gaat, de eerste kans voor Sparta. Zijn lobje even later is een prooi voor doelman De Vries.

Ondanks pogingen tot een beleg blijft Ter Leede goed spelen en uitverdedigen met weer een sterke Nino Roffelsen en Tim Bloemendaal en de snelle behendige Mike van den Steen. Sparta weet het niet meer, dat leidt tot een ruzietje van de gefrustreerde Tyrone Fonville met de onverstoorbare Dirk Hoekstra en Speelziek zet zijn laatste twee wissels in.

Als Mark de Vries in de 69e minuut na de vijfde corner voor Sparta “los” roept maar de bal zelf lost, wordt het leer gelukkig snel weggerost, maar even hectisch wordt het na achtereenvolgens een krampaanval van Ziad en de hamstringblessure van Lucas Leverland. Omdat Lucas buiten de zijlijn ligt gaat het spel voor Ter Leede met tien man door voordat Wesley Goeman erin komt. Hij valt goed en produceert zowaar na de vierde corner voor ter Leede in de 84e minuut een keihard schot dat Jansen weet te pareren.

Kort hiervoor komt Tim Bloemendaal door een mooie passeeractie in kansrijke positie, maar zijn schot in de linkerhoek is iets te zacht.

Ook Benjamin van Aken komt erin voor Luc de Kruijs en hij toont zijn kunnen door zijn prachtige actie op rechts in de blessuretijd waardoor hij drie tegenstanders kwijt is, maar zijn voorzet op maat wordt door Marc de Kruijs net naast gekopt!

We hebben dan al een penalty tegen achter de rug in de 89e minuut door een ongelukkige actie van Tim Bloemendaal. De strafschop wordt keihard op de lat geschoten, daarna redt Mark door de rebound te pareren, werkt Roffelsen de bal weg en blokt De Vries de keiharde knal in de korte hoek.

In de zesde minuut van de extra tijd wordt het toch nog 1-2 omdat Tim een lage voorzet van links via zijn voet in het doel ziet verdwijnen.

Zelf heeft Sparta dus niet gescoord en de tijd is te kort om dat nog te veranderen, want na acht extra minuten fluit de scheidsrechter af en heeft het Ter-Leedecollectief een prima prestatie geleverd.

Dat geeft moed voor het vervolg! Op naar Hoek woensdagavond en daarna zaterdag thuis tegen Urk!

Opstelling Sparta Nijkerk: Johan Jansen,  Janic Makizodila © (58’ geel), Jerry Geurtsen, Raymond Huizing, Mark van der Weijden (46’ Wesley de Laat), Frank Heus , Pernilly Biya (46’  Jesse Buitenhuis) , Sam Krant  (68’ Bryan Burgerhout),  Christiaan van Hussen(46’ Max Leeflang), Mike Ahrens (68’ Jake Wollgarten), Tyrone Fonville

Opstelling Ter Leede: Mark de Vries, Dirk Hoekstra, Ziad Ouled Haj M’hand), Tomas Arroyo ©, Lucas Leverland (78’ Wesley Goeman), Nino Roffelsen, Mike van den Steenhoven (78’ Noah Marti), Tim Bloemendaal, Marc de Kruijs, Luc de Kruijs (81’ Benjamin van Aken), Rowdy van der Putten ( 85’ Steven Wajer)

Scheidsrechter: Erik ter Brake

Assistent-scheidsrechter: Gabriel Nusselder en Cas Wessels