Wedstrijdverslag Ter Leede – Ajax AFC

WEDSTRIJDVERSLAG TER LEEDE – AFC AJAX zaterdag 2 april 2022 14.30 uur

EN WEER SLAAT TER LEEDE TOE IN DE SLOTMINUTEN

Voor de zevende keer in deze competitie slaat Ter Leede toe in de slotminuten en dat levert de Sassenheimers naast één gelijkspel uit tegen ODIN ’59 zes overwinningen (tegen ACV, VVOG, HOEK, DVS ’33, VVSB, AJAX) op, 19 van de in totaal 33 punten, een mooie zevende plek in een soort subtop en ook nog een kansrijke derde plek in de tweede periode. Ook de amateurs van Ajax werden het slachtoffer van de volharding van Roodgeel. Dit keer was het Melvin van Stijn die met zijn wreeftrap buitenkant rechts de verder uitstekend keepende doelman Ruben Zandwijken – hij had vlak ervoor een mooi schot van Feyo Glim uit de linkerbovenhoek getikt – volkomen verraste en zodoende Ter Leede de sportieve revanche bezorgde voor de 4-1 nederlaag  in september tegen Ajax op sportpark Only Friends in Amsterdam-Noord.

De andere doelpunten kwamen al in het eerste halfuur tot stand, de 0-1 in de twaalfde minuut door een benutte penalty van oud- Rijnsburgse-Boysspeler Carlos Opoku en een kwartier later de gelijkmaker van Mike van der Steen. Na een fel begin van het getruukte Ajax ontwikkelde zich geleidelijk een gelijkopgaande strijd waarin de mentale veerkracht van de thuisploeg uiteindelijk weer beloond werd.

Nadat pupil van de week Sep van Essen de bal per vrachtwagen heeft afgeleverd en daarna doelman Zandwijken zelfs met een soort schaar heeft gepasseerd is het de beurt van de grote jongens en het valt op dat Ajax met de harde noordenwind in de rug meteen fel van leer trekt en hoog druk zet. De thuisploeg, zonder de van griep herstellende Thijs Haarman en met Shaquille Prijor op links en Luc de Kruijs op rechts moet zich onder die druk uit zien te spelen en dat lukt in het begin maar moeizaam en als Ajax in de twaalfde minuut op links een aanval opzet komt op de rand van de zestien een speler tussen twee verdedigers van Ter Leede ten val en kent scheidsrechter Tissingh tot verontwaardiging van de Ter Leede-aanhang een penalty toe, toch terecht vertrouwt aanvoerder Arroyo mij na de wedstrijd toe. Die andere centrale verdediger, Ajaciet Carlos Opoku laat met een hard en laag schot in de rechterhoek doelman De Vries kansloos.

Daarover niet te lang getreurd, Ter Leede gaat op zoek naar de gelijkmaker en dat lukt al vrij snel, ondanks enkele nare overtredingen van Ajax waartegen scheidsrechter Tissingh wel zeer lankmoedig optreedt, bijvoorbeeld als de weer uitstekend spelende linksback Mounir Darrazi in de 31e minuut gevloerd wordt en de leidsman het bij een vermaning laat. Even daarvoor heeft hij wel Dirk Hoekstra geel gegeven, wel terecht overigens, omdat Dirk even iets recht wilde zetten uit verontwaardiging over een eerdere aanslag op Bart van der Weijden.

Zoals gezegd komt Ter Leede al na een kwartier op gelijk hoogte als Shaquille Prijor een mooie actie onderneemt door enkel spelers op snelheid te passeren, de bal via de kluts bij Noah Marti komt die zijn schot geblokt ziet waarna Mike van Steenhoven de bal in de rebound genadeloos hard in de touwen jaagt.

Het staat weer gelijk en daar komt tot de rust geen verandering in, want het schot van Tomas Arroyo in de 37e minuut dat hij direct uit de lucht neemt is knap, maar het vliegt over en de opkomende Dirk Hoekstra wordt een minuut later door linksback Serghino Sanches onderuit gehaald, die daarvoor, jawel, geel krijgt.

Aan de andere kant ziet Mounir een verre bal net over zich heen vliegen en kan de uitlopende doelman De Vries de bal net blokkeren waarna spits Kai de Jong overschiet. Dat doet ook Noah Marti uit een mooie pass van Daan Walraven en dan is het rust.

Na de pauze komt Feyo Glim erin voor de licht aangeslagen Bart van der Weijden en zorgt Prijor, nadat Mike van den Steen abrupt de Ajax opbouw verstoort, voor het eerste gevaar door zijn voorzet van links die door de wind zowaar een schot wordt dat doelman Zandwijken bekwaam plukt. In kansrijke positie levert Feyo Glim in de 57e minuut een te zwak schot af en ook het schot van Shaquille Prijor in de 65e minuut kan Zandwijken niet verontrusten. Jammer is het ook dat arbiter Tissingh in de schouderduw waarmee Noah Marti zich op rechts vrijmaakt een overtreding ziet en gelukkig voor Ter Leede wordt een minuut later het keiharde schot na een gevaarlijke aanval van de gasten kundig geblokt.

Inmiddels heeft Ajaxcoach Sander Middelbeek driemaal gewisseld en brengt ook Roodakkers Melvin van Stijn en Joey van den Berg in voor Luc de Kruijs en Noah Marti. Een direct erop volgende mooie aanval van Ter Leede levert helaas slechts een ongevaarlijk schot van Prijor op en aan de overzijde bokst Mark de Vries een prachtig schot van Tristan Buis corner.

De partij die allang een soort vechtwedstrijd is geworden die alleen de fitste en mentaal sterkste ploeg nog kan winnen komt in zijn eindfase met de weer langzaam op krachten komende Steven Wajer voor Mike van den Steen en het debuut van Joel van de Graaf, die eerder al in O23 gespeeld heeft, voor de licht geblesseerde Prijor. Steven levert in de 84e minuut zijn eerste kenmerkende corner op links af, waaruit net niet gescoord kan worden en Joel weert zich op de linkerflank in de duels kranig.

Dan onderscheidt doelman Zandwijken zich door zijn redding op het mooie schot van Feyo Glim en zitten we in de extra tijd. Als we het slotsignaal al verwachten krijgt Melvin van Stijn de bal uit en afgeslagen aanval voor de voeten, bedenkt zich geen moment schiet met buitenkant rechts en verrast daarmee doelman Zandwijken, die net een stapje naar links maakt, volkomen en de bal vliegt hoog naast hem in de touwen.

Eindstand 2-1, toch nog winst!

Dat geeft de burger moed voor de zware uitwedstrijd aanstaande dinsdag tegen Sparta Nijkerk.

Opstelling Ter Leede: Mark de Vries, Dirk Hoekstra (22’ geel), Daan Walraven, Tomas Arroyo ©, Mounir Darrazi, Bart van der Weijden( 46’ Feyo Glim), Tim Bloemendaal (55’ geel), Luc de Kruijs (75’ Joey van den Berg), Shaquille Prijor (87’ Joel van de Graaf), Mike van den Steenhoven (82’ Steven Wajer (92’geel)), Noah Marti ( 75’ Melvin van Stijn)

Opstelling Ajax: Ruben Zandwijken, Moiz da Silva (87’ Vincenzo Schep),  Carlos Opoku ©, Xamm Flemming, Serghino Sanches (39’ geel), Timo van Roemburg (78’ geel),  Kaj de Jong (64’ Niels de Vries), Luuk Slegt (73’ Dico Koppers), Jip Bartels (73’ Kenneth Misa-Danso), Romano de Jonge, Tristan Buis (25’ geel), Michel van Aggele

Scheidsrechter: Luc Tissingh

Assistent-scheidsrechter: Patrick Otten en Lars Faber