Wedstrijdverslag Ter Leede – Excelsior ’31

WEDSTRIJDVERSLAG TER LEEDE – EXCELSIOR ‘31

Zaterdag 30 april 2022 14.30 uur

EEN MOOI EERBETOON AAN JAN KEUNING

Op deze eerste thuiswedstrijd zonder Jan was de familie Keuning aanwezig en het moet hen en alle anderen ontroerd hebben dat na de kopgoal van Dirk Hoekstra in de 37e minuut hij zijn rouwband omhoogstak en zijn medespelers rond hem dat voorbeeld volgden. Deze was voor Jan! En toen scheidsrechter Kraak ruim een uur later affloot was de 2-1 overwinning op een sterke tegenstander een mooi eerbetoon aan deze onvergetelijke Ter Leedeman.

Na een eerste kwartier waarin de gasten de lakens uitdeelden en doelman Mark de Vries met een prachtige reflex de 0-1 wist te voorkomen, kwam Ter Leede pas in de twintigste minuut aan aanvallen toe, werd het spel van Excelsior minder dwingend, zagen we aardige aanvallen van de thuisploeg, maar de voorsprong in het derde kwart kwam toch als een zeer aangename verrassing!

Direct na de pauze was Ter Leede de gevaarlijkste ploeg, kreeg het een paar mooie kansen en de 2-0 mag dan met enig geluk tot stand zijn gekomen, hij was wel verdiend. Door een ongelukkige handsbal in de zestien konden de Rijssenaren via de benutte strafschop in de eindfase nog terugkomen, maar verder liet Roodgeel het niet komen en na zes minuten extra tijd floot de uitstekend leidende scheidsrechter John Kraak af en kon de tafel in de kleedkamer van Ter Leede weer dansen.

Wat zou Jan dit mooi hebben gevonden! Een denkbeeldige boks van hem aan de hele ploeg!

Na de indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Jan Keuning en de dribbel en score van pupil van de week Sjoerd Kuijper geeft scheidsrechter Kraak het beginsignaal en trekken de ploegen ten aanval en het is vooral Excelsior ’31 dat – en dat zie je niet vaak – in deze 28e competitieronde in precies dezelfde basisformatie start als in de eerste ronde op 21 augustus op de Koerbelt tegen Ter Leede (3-1). Het schetst de stabiliteit in de ploeg. Bij Ter Leede zien we een paar aanpassingen. Shaquille Prijor en Thijs Haarman zijn de spitsen, Luc de Kruijs opereert nu als aanvallende linkshalf, waardoor we een viermansmiddenveld hebben en dat blijkt gaandeweg steeds beter te werken. Behalve zelf gevaarlijk opkomend kan Luc ook verschillende scherpe passes verzenden en uit één van zijn “voorassists” komt ook een doelpunt voort.

Maar eerst eist overduidelijk Excelsior de hoofdrol op. Al in de vierde minuut moet doelman De Vries een bal wegstompen om te voorkomen dat aanvoerder Penterman kan scoren. En in de zevende minuut krijgen de gasten een prachtige kans, de bal komt in de zestien en uit de draai schiet spits Werkhoven in, maar met een snelle reflex keert Mark de Vries zijn lage inzet. Ook hierna valt Excelsior gevaarlijk aan, in de 16e minuut komt er van links een mooie voorzet en appelleren de gasten voor een handsbal, maar Kraak wuift dat gedecideerd weg. De eerste tegenstoot van Ter Leede is in de twintigste minuut als Prijor op rechts op snelheid doorkomt, vanaf de achterlijn de bal terugtrekt, maar de ervaren nummer acht Niek Davina heeft dat door en zorgt voor opruiming. Vervolgens zorgt balverlies van Van den Steenhoven op het middenveld voor enig gevaar, even later kan aanvoerder Arroyo van ver aanleggen, zijn knal gaat hoog over en dat doet Luc de Kruijs in de 29e minuut in kansrijke situatie ook. Het is nu duidelijk dat de uitploeg veel energie gestopt heeft in de beginfase, nu wat inzakt en dat Ter Leede wat hoger gaat staan zoals dat heet en dat de kansen voor de thuisploeg komen. In de 31e minuut schiet De Kruijs weer, nu laag en de bal wordt door een speler liggend in de zestien geblokt, met een arm? Nee, beslist de arbiter ook nu weer en de eropvolgende omhaal van Prijor gaat over.

Dan de treffer. In de 36e minuut speelt De Kruijs linksback Darrazi aan, hij geeft door aan Thijs Haarman op links en die verzendt een prachtige voorzet naar de verre tweede paal waar een volkomen vrij inlopende Dirk Hoekstra met een welgemikte kopbal het leer hoog over doelman Van Zaltbommel in de linkerhoek deponeert. Weer een prachtig doelpunt van onze aanvallende rechtsback!

Met deze stand gaan de ploegen na een blessurebehandeling van aanvoerder Arroyo rusten en na de thee is het de thuisploeg die fel en goed uit de startblokken schiet. Al vrijwel meteen krijgt Ter Leede op links een corner, die wordt kort genomen op Mike van den Steenhoven, die speelt de net buiten de zestien staande Luc de Kruijs aan en zijn harde, lage schot in de rechterhoek kan Anthony van Zaltbommel nog net corner tikken. Tien minuten later denkt Melvin van Stijn, aangespeeld door Thijs Haarman, te scoren, maar zijn schot gaat rakelings naast de verre linkerpaal. Weer tien minuten later worden hij en Shaquille Prijor gewisseld voor Noah Marti en Steven Wajer, terwijl beiden goed bezig zijn en nog lang niet uitgespeeld lijken. De een zit in de laatste Ramadanperiode, en Wajer toont op de training aan dat hij weer in vorm komt en hij bewijst dat vrij snel als hij in de 78e minuut, prima aangespeeld door de opkomende Luc de Kruijs, met een venijnig laag schot doelman dwingt tot een redding met zijn rechterpols en de wegstuitende bal via de hak van inlopende verdediger Niek Davina in de touwen kaatst. Ter Leede staat met 2-0 voor!

Coach Wouda, die eerder al spits Seppenwoolde liet invallen,  brengt in de 83e minuut nog drie verse spelers in en in de hectiek is het even later de ook ingevallen Stijn van Biezen die in de zestien de bal op zijn arm krijgt en nu fluit de scheidsrechter wel voor een penalty en de ervaren linksbuiten Hakim Ezafzafi schiet laag rechts in en het staat 2-1.

Wordt Excelsior daarna nog gevaarlijk? Nee, Ter Leede geeft niets meer weg en de beste kans is nog voor Noah Marti uit een pass van Thijs Haarman, maar ook in de zes minuten extra tijd, Daan Walraven en een aanvaller van Excelsior komen met de koppen tegen elkaar, wordt er niet meer gescoord en is Ter Leede drie welverdiende punten rijker.

Een prachtige teamprestatie tegen de nummer vier van de ranglijst en een mooi eerbetoon aan onze trouwste Ter Leedeman.