Wedstrijdverslag Ter Leede – Excelsior ’31

WEDSTRIJDVERSLAG TER LEEDE – EXCELSIOR ‘31

Zaterdag 28 januari 2023 15.00 uur

TER LEEDE SLAAT TWEEMAAL OP HET JUISTE MOMENT TOE

Vooral in de eerste helft had Excelsior ‘31 meer balbezit en in totaal mocht het team van trainer Jurjan Wouda negen corners nemen tegen Ter Leede drie, maar na 90 + 5 minuten stond er toch een 2-0 winst voor de thuisploeg op het scorebord.

Ter Leede begon wel goed met een eerste schot van Marc de Kruijs, maar daarna nam Excelsior ’31 het langzaam over. Ter Leede zette geen druk, de opbouw was matig, maar bij een counter in de 43e minuut kon Bart van der Weijden de scherpe en directe voorzet van Marc de Kruijs hard in het dak van het doel schieten.

Na de rust waren de Rijssenaren in de zestigste minuut gevaarlijk, maar net als in de eerste omwenteling reageerde Roodgeel direct hierna scherp en kopte – wie anders dan – Dirk Hoekstra zijn team uit een voorzet naar een 2-0 voorsprong. Met drie wissels probeerde Excelsior ’31 nog wat aan die achterstand te doen, maar hun pogingen misten overtuiging en resulteerden slechts in een viertal corners. En dus keerde Steeds Hoger ’31 puntloos terug naar het Rijssen van schrijver Belcampo. Het grote gebeuren bleef voor Excelsior ’31 in Sassenheim uit, dat zal dus weer in Rijssen tegen Hoek moeten plaatsvinden.

Na de minuut stilte wegens het overlijden eind december van de trouwe aanhanger en vrijwilliger van Ter Leede, Gerard van den Berg, geeft scheidsrechter Kieft het beginsignaal. Ter Leede start enigszins gewijzigd aan deze partij door de schorsing van centrale verdediger Ziad Ouled M’hand en het ontbreken van de niet-fitte linksback Lucas Leverland. De laatste wordt uitstekend vervangen door een steeds kordaat ingrijpende Martijn Wooter, terwijl Tim Bloemendaal zich een snelle en betrouwbare centrale verdediger naast aanvoerder Arroyo betoont. Ervoor Wesley Goeman als verdedigende middenvelder en Luc de Kruijs op tien met Bart van der Weijden als rechtsbuiten.

Ook bij Excelsior ’31 ontbreken enkele bekende namen: geen Niek Davina, en Hakim Ezafzafi zit op de bank naast assistent-coach Hielke Penterman en nu moet het gevaar komen van middenvelder Jasper Veltkamp, spits Givan Werkhoven en de jonge Simon Seppenwoolde.

Ter Leede krijgt al in de tweede minuut een kans, maar Bart van der Weijden schiet over en uit de eerste corner van Luc de Kruijs in de vierde minuut neemt zijn met een masker spelende broer Marc de bal in ene met links op de slof en ziet de bal op het dak van het doel in plaats van erin verdwijnen.

Na deze goede start komen de gasten beter in het spel en in de 29e minuut pakt Mark de Vries zijn eerste schot, komen er corners, alle genomen door Joel Baan, voor Excelsior.

In minuut 35 kopt Rowdy van der Putten uit een voorzet van Marc over en daarna lijken de Rijssenaren aan te zetten en juist als trainer Wouda langs de lijn zijn ploeg aanvuurt om nu door te pakken, krijgt uit een counter Marc de Kruijs op links de bal en zet direct, hard en laag voor en kan de volkomen vrij inlopende Bart van der Weijden de 1-0 in de touwen jagen.

Kort hierna gaan de ploegen rusten en mag pupil van de week Stan penalty’s gaan schieten op reservedoelman Jason Haggerty. Zeven op tien zou hij scoren en dat doet hij ook.

Met twee wissels Coen Vloedgraven en Lars Nijboer voor aanvoerder Leemhuis en Gerritsen Mulkes moeten de gasten zien terug te komen. In de 58e minuut heeft Ter Leede geluk als geen enkele Excelsiorspeler profiteert van een mooie voorzet van links, Even later wuift de scheidsrechter een handsbal in de zestien van de gasten weg en blokt Wesley Goeman tot twee keer toe een gevaarlijk schot.

Doelgevaar bij Ter Leede? Dan reageert de ploeg weer razendsnel en alert: Bart van der Weijden verovert op rechts de bal, gaat snel door en speelt Marc de Kruijs op links aan, de wegduikende scheidsrechter  gaat erdoor onderuit en Marc schiet keihard op de paal, de bal wordt onhandig weggewerkt en Marc geeft weer voor en de meegestormde Dirk Hoekstra kopt zijn vierde treffer binnen.

Nog een half uur heeft Excelsior om gelijk te komen, maar dat lukt niet. De overtuiging ontbreekt en met lange passes van achteruit is de thuisploeg nog gevaarlijker, hoewel Mark de Vries in de 84e minuut nog wel een mooi schot wegbokst.

In de 92ee minuut krijgt de voor Bart van der Weijden ingevallen Melvin van Stijn nog de kans op zijn vierde treffer, maar de bal uit de corner gaat naast en na de negende corner voor de gasten fluit scheidsrechter Kieft in de 95e minuut af.

Ter Leede heeft zijn eerste overwinning in dit jaar binnen, is drie punten rijker en stijgt naar de dertiende plek.

“Lekker drie punten, clean sheet en geen kaarten,” mailde teammanager Dion Piket mij, “Prettige zondag!”