1e column Don Leo; ‘Voetbal is maar een spelletje’

De column van Don Leo; ‘Voetbal is maar een spelletje’

Is dit wel zo? Als ik zaterdags langs de velden loop hoor ik trainers, begeleiders en ouders de longen uit het lijf schreeuwen om hun spelertjes aan te moedigen, om aanwijzingen te geven, voor te zeggen wat er gedaan moet worden, om de scheidsrechter en tegenstander te beïnvloeden. Ik vraag me dan af; ‘is voetbal maar een spelletje?’

Geef de spelertjes hun creativiteit, spontaniteit en fantasie terug. Laat ze de wedstrijd invullen zoals zij deze op dat moment beleven zonder inmenging van buitenaf. Laat ze ontdekken, laat ze fouten maken, laat ze vallen en weer opstaan, laat ze zo spelenderwijs leren! Winnen, verliezen of gelijkspelen… bepaalt alleen een uitslag en een positie op de ranglijst. Het zegt niets of iemand een leuke wedstrijd gehad heeft en voor zijn of haar gevoel lekker een potje voetbal heeft gespeeld.

Langzamerhand is het spelletje veranderd in een WEDstrijd. Het belang van de wedstrijd is voor het kind veranderd in spelen om het resultaat wat dan ook steeds meer wordt benadrukt. Zouden wij in plaats van trainer, begeleider of ouder een wedstrijd als toeschouwer kunnen bekijken zonder ook maar één aanwijzing te geven? Gewoon de kinderen in het veld hun gang laten gaan, gewoon net doen of ze een potje straatvoetbal aan het spelen zijn, gewoon een spelletje laten spelen?

En na afloop van de wedstrijd belangstellend de vraag stellen; ‘heb je vandaag lekker gespeeld?’ Ieder kind zal een ander antwoord geven maar je zult versteld staan dat dat vaak niet gaat over het eindresultaat maar meer over wat ze in het veld beleefd hebben. ‘Ik heb voor het eerst gekopt vandaag! Ik heb op de lat geschoten! Dat ene jongetje had zijn been helemaal opengehaald! Zag je die keer dat ik met een sliding de bal wegschopte? De scheidsrechter struikelde en viel op de grond! Dat ene jongetje had twee verschillende sokken aan.

Als de kinderen ouder worden zullen ze toch meer naar het resultaat gaan kijken. Logisch want ze worden ook in hun dagelijkse leven op school met resultaten geconfronteerd. Is dat verkeerd… nee natuurlijk niet. Het gaat erom hoe je de resultaten beleefd, bij verlies mag er teleurstelling zijn, bij winst mag er blijdschap zijn. Van belang is dat er altijd spelplezier aanwezig blijft, je moet het leuk blijven vinden om weer te gaan trainen en de volgende zaterdag weer een potje te gaan voetballen, want ‘voetbal is maar een spelletje…’ toch?!

Leo Verbeek (Talentbegeleiding en -coaching)

Reacties kun je sturen naar leoverbeek@terleede.nl