Interne opleiding jeugdtrainer

Interne opleiding jeugd(hulp)trainer bij de v.v. Ter Leede

Er zijn binnen Ter Leede relatief veel onervaren trainers en begeleiders. Zij zijn vaak enthousiast en bereid om hun vrije tijd en energie te investeren in de opleiding van jonge voetballers. Maar hoe doe je dit op een verantwoorde manier? Want waar kom je allemaal mee in aanraking;
– Organisatie en voorbereiding van trainingen en/of wedstrijden
– Het begeleiden en coachen tijdens de trainingen en/of wedstrijden
– Het onderhouden van contacten met ouders, spelers en mede- trainers/begeleiders
– Het kunnen aanpassen van de training/wedstrijd t.g.v. de (weers)omstandigheden
Er zijn nog vele andere punten op te noemen.

Om de beginnende trainers en begeleiders hierin te ondersteunen is in samenspraak met het bestuurslid technische zaken (Marcus Latten) besloten om een interne opleiding te organiseren.
De technisch jeugdcoördinator (Leo Verbeek) zal deze verzorgen.

De opleiding is verspreid over 6 bijeenkomsten van ieder ongeveer 2 tot 2½ uur. Aanvang 19.00 uur.
Iedere bijeenkomst valt uiteen in een theorie deel (binnen in Jeugdruimte Ter Leede) en een praktijk deel buiten op het veld.

De interne opleiding is zo samengesteld dat beginnende trainers maar ook begeleiders hier aan deel kunnen nemen en is universeel dus voor zowel F begeleiders/trainers als voor A junioren begeleiders/trainers. Per week zal een thema behandeld worden. Voor de begeleiders bestaat daarom de mogelijk om (theorie)delen van de opleiding te volgen. Zie je een thema dat je interessant lijkt dan kun je het theorie deel (en indien je daar ook interesse in hebt ook het praktijk deel) volgen. De deelname voor begeleiders is dan ook vrijblijvend, alleen moet je even aangeven of je één of meer thema avonden wilt volgen.

Voor de beginnende trainers is het verstandig om, als het uitkomt, alle avonden te volgen om zo een goede basis te verkrijgen van waaruit je op verantwoorde wijze training aan de Ter Leede jeugd kunt geven.

– De 1e bijeenkomst (1 september) zal vooral gaan over hoe je trainingen/wedstrijden organiseert, wat de leermomenten zijn, hoe je jezelf als trainer/begeleider opstelt, wat zijn de kenmerken van de leeftijdsgroep en het niveau van de spelers, kortom de voorbereiding van een training en/of wedstrijd!
– De 2e bijeenkomst (8 september) is gericht op de organisatie tijdens een training/wedstrijd en de houding van de trainer/begeleider tijdens een training/wedstrijd
– De 3e bijeenkomst (15 september) is gericht op de ‘rode draad’ tijdens een training (oefenstofkeuze) en de variatiemogelijkheden met de oefenstof
– De 4e bijeenkomst ( 6 oktober) is gericht op de coaching tijdens een training/wedstrijd
– De 5e bijeenkomst (13 oktober) is gericht op de totale training/wedstrijd van A tot Z
– De 6e bijeenkomst (20 oktober) is gericht op hoe deel je een seizoen in en waar richt je jezelf op als trainer/begeleider (doelstellingen).

Alle bijeenkomsten hebben zoals eerder aangeven een 1e deel (eerste uur) theorie en een 2e deel (tweede uur) is praktijk gericht.

Een ieder die meedoet aan de interne opleiding daarvan wordt verwacht dat hij/zij zich bij Leo Verbeek opgeeft ook als je niet alle avonden komt maar een aantal thema’s wilt volgen geef dan aan welke bijeenkomsten je wilt bijwonen.

 

Marcus Latten
Jeugdcomissielid Voetbaltechnische zaken