Gezocht: ouders als spelbegeleiders

Bij het Nieuwe Pupillen voetbal (O8 en O9) wordt het spel geleid door een spelbegeleider- de vervanger van de scheidsrechter. De rol van spelbegeleider is nieuw in het voetbal. De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt alleen in wanneer de spelregels door de kinderen worden overtreden. De spelbegeleider loopt langs het veld (op de lijn) mee met het spel en kan zo nodig het veld inlopen, bijvoorbeeld als het zicht op de situatie onvoldoende is. De spelbegeleider geeft de kinderen de ruimte om zo veel mogelijk te voetballen. De KNVB adviseert de spelbegeleider aan de zijde van het veld te staan waar geen publiek staat. Zodoende wordt hij niet afgeleid en belet de spelbegeleider het zicht van het publiek niet.

Wie kunnen spelbegeleider zijn
Voor de rol van spelbegeleider zal een beroep worden gedaan op de ouders. “Ouders van jonge jeugdleden zijn prima geschikt dit op een goede, sportieve wijze te doen. Een laagdrempelige manier om iets te doen voor/rondom het team.” zegt directeur amateurvoetbal KNVB Jan Dirk van der Zee. De scheidsrechterscommissie van Ter Leede volgt dit advies op. Om spelbegeleider te worden, hoef je niet per se zelf te voetballen. Ter Leede streeft ernaar dat deze verantwoordelijkheid niet terecht komt op de schouders van 1 of 2 ouders, maar gedragen wordt door alle ouders van het team! Het kan dus zijn dat de teambegeleider ouders indeelt om te “fluiten”.

 

 

 

Wat zijn de taken van de spelbegeleider?

 Voor de wedstrijd:

  • Maakt kennis met de trainers/coaches van betrokken teams.
  • Maakt samen afspraken over eenieders rol, positie langs het veld, positief coachen en de time out.
  • Stimuleert de spelers om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven als dank voor een leuke wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd

  • Corrigeert door middel van een fluitsignaal indien de spelregels worden overtreden en wanneer de spelers deze niet goed toepassen (bijv. spelers voetballen door na een overtreding, of het verkeerde team dribbelt de bal in het spel na een uitbal).
  • Legt het spel kort stil om uitleg te geven wanneer er onduidelijkheid/onwetendheid is rondom bepaalde spelregels of spelsituaties.
  • Houdt de stand bij.

Na de wedstrijd

  • Laat beide teams strafschoppen nemen.
  • Vult de uitslag in bij de jeugd bestuurskamer.

flyer-rol-spelbegeleider 

De spelregels van het nieuw pupillenvoetbal

https://terleede.nl/spelregels-nieuwe-pupillenvoetbal-geintroduceerd-bij-ter-leede/