Wedstrijdverslag Ter Leede – DFS sv

WEDSTRIJDVERSLAG TER LEEDE – DFS sv zaterdag 01-12-2018  14.30 uur

GEEN EXCELSIOR-SCENARIO VOOR DFS OP DE ROODEMOLEN

Ter Leede – DFS, drie-nul in de rust met treffers van Van Otterlo, Bok en Steemers.  Geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg. Aan het doelsaldo werken, zou je denken. Maar een kwartier na de thee pakten zich toch loodgrijze luchten samen en kwam daar behoorlijk wat narigheid uit toen na een ongelukkige verdedigende actie de jonge Dirk Hoekstra met rood kon vertrekken, de penalty benut werd door spits Raterink en drie minuten later Lucien Dors zelfs de aansluitingstreffer produceerde. Zou het dan nog mis gaan? De gedachten gingen onwillekeurig terug naar ruim twee jaar geleden toen Ter Leede zelf tegen Spijkenisse een 0-3 achterstand repareerde. Maar nee, geen Houdini-act voor DFS, de tien van Ter Leede hielden zich onder leiding van aanvoerder Rob Zandbergen uitstekend staande, waren met uitvallen veel gevaarlijker en in de laatste minuut bekroonde invaller Jim Gillissen een knappe actie koelbloedig met de vierde treffer voor de thuisploeg. Het leek even spannend te worden, maar de winst was uiteindelijk zeer terecht.

Al in de warming-up bleek dat aanvoerder Boelee te veel last had van een blessure en daarom kon Dirk Hoekstra zich opmaken voor zijn eerste basisplek in de hoofdmacht. Daar waar hij in het tweede frank en vrij speelt, zelfverzekerd, was hij nu duidelijk onwennig, acteerde wat verkrampt, werd in de opbouw op rechts in de eerste helft weinig betrokken en zijn basisdebuut vond na een kwartier in de tweede helft een ongelukkig einde toen hij in een duel om een hoge bal in de zestien zijn tegenstander in de run wegtrok en hij moest vertrekken. Geen prettige debuut, maar hij is nog jong en je wordt wijzer van dit soort ervaringen.

Ook centrumverdediger Kraaijvanger heeft nog naast Boelee op de tribune plaatsgenomen en Ben van der Lans vervult vakkundig zijn rol naast aanvoerder Zandbergen. Centrumspits Joey van den Berg is eveneens geblesseerd.

Terug naar het begin. Met de wind schuin in de rug trekt Ter Leede ten aanval en in de negende minuut legt Brayan Ciacedo de bal van links keurig opzij naar Jeffrey Bok, maar diens schot gaat naast. Drie minuten later komt Rob Zandbergen op, bedient Robert Steemers die voorlangs schiet en na een kwartier speelt Steven Wajer Bok aan, die speelt af op Steemers en hij stelt Ian van Otterlo in staat om te schieten, maar zijn puntertje is net niet gevaarlijk genoeg.

DFS reageert in de 20e minuut en creëert de eerste kans als nummer tien Lucien Dors de snelle en actieve Jeffrey Arends aanspeelt die vervolgens over schiet. Ter Leede neemt weer over en in de 27e minuut valt de 1-0 als Jeffrey Bok Brayan Ciacedo bedient en die met een prima volley doelman Omvlee test. Die weet wel te pareren, maar in de rebound is weer Ian van Otterlo er als de kippen bij om zijn alweer negende doelpunt te maken.

Vijf minuten later staat 2-0. Een mooie combinatie en een mooi doelpunt: Robert Steemers speelt de op links wegsprintende Van Otterlo aan, hij trekt keurig voor en de centraal staande Jeffrey Bok schiet hard en laag in de linkerhoek. De zaken marcheren voorwaar voorspoedig, Bok geeft in de 34e minuut voor en Steven Wajer kan inkoppen voor zijn tweede competitietreffer, de bal gaat helaas net naast.

In de laatste tien minuten valt nog een doelpunt. Dat had de 2-1 kunnen zijn in de 37e minuut, maar de kopbal van de geheel vrij staande Jeffrey Arends uit een voorzet van linksback Van Alst gaat over. Geen 2-1, een corner van DFS had even daarvoor ook al voor enig gevaar gezorgd, wel 3-0 als Robert Steemers een foute terugspeelbal in de 40e minuut koelbloedig afstraft.

Met 3-0 rusten, wat kan er nog mis gaan? Van alles zo wees Excelsior – FC Utrecht de avond tevoren uit. Met invaller Alex Scheffer voor Gijs Grootendorst wil DFS wel iets aan de stand gaan doen, de eerste kans is toch voor Ter Leede in de 57e minuut na een prima bal van Steven Wajer, gevolgd door een mooie combinatie tussen Steemers – Bok – Van Otterlo twee minuten later.

In de minuten hierna gaat Ter Leede achteruit, het drukt niet meer.  Hoe komt dat? Tegenwind, de geheime krachten van de sport? Ja, en dan slaat het noodlot in de 60e minuut ook nog eens toe: Een hoge bal, gedragen door de wind, taxeert Dirk Hoekstra verkeerd, hij maakt de overtreding met het al eerder geschetste gevolg. Door de totaal uit de lucht gevallen 3-1 ruikt DFS bloed en uit een aanval van links weet Lucien Dors al in de 67e minuut de 3-2 te scoren en de aansluiting is daar!

Ter Leedes technische staf reageert door voor middenvelder Steven Wajer de fysiek sterke Jordly Petronia in te brengen, die ’s ochtends met een magistraal schot Ter Leede 2 al op een voorsprong had gebracht. Met hem erbij geeft de achterhoede inderdaad geen krimp en alle hoge ballen die met name Lorenzo Davids de zestien in stuurt naar de lange Raterink worden weggekopt –  wat een timing bij Rob Zandbergen! – en met de counters is de thuisploeg veel gevaarlijker. Ter Leede krijgt in die slotperiode maar liefst vier corners, uit de derde produceert Brayan een keihard schot dat volgens sommigen met de hand wordt geblokt, maar de, overigens uitstekend leidende scheidsrechter Stegeman wil daar niets van weten. Alleen in de 82e minuut zien we nog een benauwde situatie voor het doel van doelman Bekkers die degelijk keept, maar geen enkele echte redding hoeft te verrichten.

Aan alle twijfel maakt de net ingevallen Jim Gillissen definitief een eind in de laatste minuut. Hij krijgt de bal, ik dacht van Jeffrey Bok, controleert, rommelt zich handig tussen twee verdedigers door, sprint met de bal aan de voet op doelman Omvlee af en rondt koelbloedig af. 4-2! De strijd is gestreden, de punten zijn binnen en Ter Leede is drie punten ingelopen op de verliezende nummer twee FC ’s-Gravenzande en dat is mooi! Die club komen we uit tegen in de laatste wedstrijd voor de winterstop.

Maar eerst volgende week Nootdorp uit. Spanning volop!

Opstelling Ter Leede: Michael Bekkers, Dirk Hoekstra (60’ rood), Rob Zandbergen ©, Jonathan Robertson, Ben van der Lans, Toon Zwetsloot,  Steven Wajer (70’ Jordly Petronia), Ian van Otterlo, Jeffrey Bok, Brayan Mosquera Caicedo (89’ Jim Gillissen) Robert Steemers

Opstelling DFS: Jaap Omvlee, Corné Davelaar, Rick van Walsum, Jim van Alst, Jeffrey ArendsRemy Raterink, Lucien Dors, Noë Bokila, Marijn de Kler, Lorenzo Davids ©, Gijs Grootendorst (46’ Alex Scheffer)

Scheidsrechter: Gerbert Stegeman (niet de eerder aangekondigde Colin Prooi)

Assistent-scheidsrechter: Jeremy van der Ley (1e) en Remco Westerneng