Wedstrijdverslag Xerxes DZB – Ter Leede

WEDSTRIJDVERSLAG XERXES DZB – TER LEEDE zaterdag 16-03-2019 15.00 uur

TER LEEDE ONTSNAPT WEER AAN EEN GELIJKSPEL

En die puntendeling dreigde omdat Ter Leede de kansen die het in de eerste en tweede helft kreeg maar niet benutte. Alleen Ian van Otterlo vond in de 38e minuut het net na goed aangeven van Omar Lion, maar verder dan die 0-1 kwamen de gasten lange tijd niet en je zag de kwaliteit van opbouw en aanvallen langzaamaan achteruitgaan. Dat gaf de zebra’s lucht en uitgerekend uit de enige gevaarlijke aanval over rechts wist Leonardo de Pina gelijk te maken. Met invallers Joey van de Berg en Jim Gillissen joeg Ter Leede op een tweede treffer en na goed doorzetten van de eerstgenoemde wist Jim de 1-2 toch nog op het scorebord te zetten. Ondanks het matige spel toch een overwinning waardoor Ter Leede als enige koploper  Volendam kan blijven volgen.

Op een stormachtig Sportpark Faas Wilkes, de wind staat meestentijds dwars op het veld, maar op de tribune zit het overwegend Ter Leede-publiek lekker in de luwte, treedt Ter Leede Xerxes tegemoet met Omar Limon als centrumspits, Brayan Caicedo op links en Jeffrey Bok op rechts. Op het middenveld is  Ian van Otterlo weer van de partij en achterin staat Sami Mouchih linksback. Hij neemt het op tegen de snelle Jim Havenaar die voor het eerst sinds zijn enkelbreuk weer een basisplek heeft en het tweederde van de wedstrijd volhoudt. Door schorsingen en blessures moeten de Zebra’s verder behoorlijk improviseren, zozeer zelfs dat de 45-jarige keeperstrainer Jim Nederhand nu zelf het doel verdedigt. Hij kwijt zich overigens voortreffelijk van zijn taak met bijvoorbeeld een geweldige redding in de 57e minuut op een schot van Ian van Otterlo.

Ter Leede is uiteraard de ploeg met het meeste balbezit, maar het valt toch ook op dat Xerxes een zevental corners krijgt te nemen. De thuisploeg heeft het relatief gemakkelijk zou je zeggen: van hen wordt na zestien achtereenvolgende nederlagen niets verwacht, ze verdedigen en gokken op een counter, via Havenaar bijvoorbeeld.

De eerste voorzet is van Xerxes, daarna krijgen beide teams een corner en dan krijgt na verkeerd uitverdedigen Jeffrey Bok zijn eerste mooie schietkans als hij op rechts vrij kan opkomen, maar zijn vizier blijkt deze middag niet op scherp te staan en het schot vliegt zo’n halve meter over. Vlak erna kan Bok op rechts weer voorgeven, maar Ian kan er net niet bij en de voorzet van Brayan in de elfde minuut op links is scherp, er is alleen geen voorwaartse om ervan te profiteren. Als aanvoerder Boelee een pass onderschept en Bok aanspeelt, probeert deze doelman Nederhand met een ver schot te verrassen, maar ook dat treft geen doel.

Hierna is het even de beurt aan Xerxes: het mag drie corners nemen en na de tweede kan Jim Havenaar schieten, maar zijn schot wordt geblokt. Rob Zandbergen vindt dit te gek en hij komt in de 23e minuut voor het eerst op, via de kluts kan hij door en zijn schot van dichtbij rechts wordt door Nederhand tot corner verwerkt. Geen treffer, ook niet in de 32e minuut als een mooie combinatie tussen Ian en Jeffrey resulteert in een wegens buitenspel afgekeurde treffer van de eerstgenoemde en ook de grote kans die Boelee een minuut later aan Omar Lion biedt wordt geen doelpunt, want Omar schiet met binnenkant rechts over.

Maar een score zit er aan te komen! Eerst moet Brayan met een liesblessure naar de kant en komt Robert Steemers hem in de 36e minuut op links vervangen, maar na de tweede corner op rechts van Ter Leede, als steeds door Steven Wajer genomen, kan Omar de bal goed afschermen en precies op maat op Van Otterlo terugleggen die met een schuiver laag rechts de 0-1 en zijn veertiende competitietreffer scoort en nu gedeeld tweede achter Zwarthoed staat die er vijftien in heeft liggen.

In de 42e minuut had het 0-2 moeten worden, maar nu legt Bok die alleen door is af in plaats van zelf te schieten en ook het leuke passje buitenkant voet van Rob levert slechts een corner op en dan blaast scheidsrechter Rozendal voor de rust, waarin overigens het nieuws op de tribune rondzingt dat trainer Wisman volgend jaar overstapt naar Rijnsburgse Boys.

“t Kan verkeren, maar het spel na de rust vooralsnog niet. Omar begint meteen met een mooie actie en in de 48e minuut zou het toch echt 0-2 moeten worden als Jeffrey Bok alleen doorkomt en keurig afgeeft op de vogelvrije Omar Lion, maar diens inzet is zodanig zacht dat de 45-jarige met gemak kan redden, iets wat overigens zijn opponent Bekkers in diezelfde minuut ook al gedaan had, zijn eerste en enige noodzakelijke redding.

Die tweede valt maar niet, ook niet na drie corners en twee geblokte schoten van Omar en een mislukte pegel van Robert Steemers. Beide ploegen gaan wisselen, Jim Gillissen komt erin voor Toon Zwetsloot en Leerdam voor de moegestreden Havenaar. Het spel gaat er overigens niet op vooruit, de Ter Leede-aanhang begint zich al ongerust te maken: als die tweede niet valt, dan scoort de tegenstander, dat is bijna een voetbalwet.

En dat gebeurt! Wel schiet Robert Steemers in de 78e minuut op de lat, maar een minuut later is het 1-1 als Leonardo de Pina een aanval op rechts doeltreffend kan afronden.

Het zal toch niet! Punten verspelen tegen de onderste! Met Joey van de Berg voor Omar Limon als laatste wissel jaagt Ter Leede op een doelpunt. Xerxes moet weer terug en heeft een zware overtreding nodig op onze onverzettelijk aanjagende aanvoerder Boelee en in de 84e minuut wordt een hard schot van Rob geblokt, neemt Ter Leede zijn achtste corner en dan krijgt Joey, die goed invalt, op links de bal aangespeeld, onderneemt een rush, wordt tot tweemaal toe gehinderd, aan het shirt getrokken door de rechtsback, zet toch door –  dank aan de arbiter die laat doorspelen – zet voor op Ian van Otterlo en die legt keurig af op Jim Gillissen die de verlossende 1-2 achter doelman Nederhand schiet.

Op de valreep gewonnen! Dat telt!In de supportersbus hangt op de terugweg een merkwaardige sfeer, wel de winst gelukkig èn de punten,  maar geen uitbundigheid en geen gevoelens van triomf!

Een narrow escape, volgende week zal het tegen Feyenoord beter moeten wil Ter Leede de strijd met Volendam kunnen voortzetten. Daar vertrouwen we op, voorwaarts Ter Leede!

Opstelling Xerxes DZB: Jim Nederhand,  Michael Navajas-Sanchez, Gabriël Garcia Mendes (91’ geel), William Darjij (82’geel),  Robin Driesse, Stefan Dams (82’geel, 83’ Joël van de Ven), Jim Havenaar (67’ Eugenio Leerdam), Bruce van Kesteren, Leonardo de Pina, Mohamed Ajarai, Leon van den Berg

Opstelling Ter Leede: Michael Bekkers, Mike Boelee ©,  Ben van der Lans (82’ geel), Rob Zandbergen, Sami Mouchih,  Toon Zwetsloot (66’Jim Gillissen), Ian van Otterlo, Jeffrey Bok,  Steven Wajer, Omar Limon ( 79’ Joey van den Berg), Brayan Mosquera Caicedo ( 36’ Robert Steemers),

Scheidsrechter: Jesse Rozendal

Assistent-scheidsrechter: Soerish Ramcharan (1e) en Omer Erdogan